9 μυστικά καθημερινής επιβίωσης

Εσείς και το νήπιο

9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να κάνετε την καθημερινότητά σας με ένα νήπιο πιο εύκολη

Μπορεί η ζωή με ένα νήπιο να είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά με λίγο πρόγραμμα και ακολουθώντας κάποιες απλές στρατηγικές θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία. Για να μην δυσκολεύετε την καθημερινότητά σας και για να μην αγχώνεστε δείτε ποια είναι τα βασικά πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

  1. Ετοιμάστε απλά γεύματα. Προετοιμάστε ένα γεύμα υγιεινό και μην ανησυχείτε τόσο για το πόσο πολύ ή λίγο θα φάει το παιδί σας. Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που προσπαθούν να επιβάλλουν δίαιτα στα υπέρβαρα παιδιά τους και να καταλήγουν να έχουν μεγαλύτερα προβλήματα βάρους και άλλοι που προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε περισσότερο πετυχαίνοντας ακριβώς το αντίθετο.
  2. Μην αγχώνεστε για το πότε θα αποχωριστεί τις πάνες. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι ώρα το μικρό σας να αποχωριστεί τις πάνες και να αρχίσει να εκπαιδεύεται στη χρήση του γιογιό, μπορεί το ίδιο να μην είναι έτοιμο ακόμα. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Ακόμα και αν το παιδί σας είναι 4 χρονών δεν θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει να αποχωριστεί τις πάνες. Αυτό θα γίνει όταν εκείνο νιώσει πράγματι έτοιμο.
  3. Μην είστε τόσο αυστηροί με τους κανόνες. Όσο το μικρό σας διανύει την νηπιακή ηλικία προσπαθεί να γίνει ανεξάρτητο, συνεπώς αντί να θέτετε αυστηρούς περιορισμούς και να επιβάλλετε τις δικές σας επιθυμίες είναι καλύτερο να του παρέχετε κάποιες επιλογές. Για παράδειγμα, αν έχει δυσκολίες με το φαγητό, δώστε του να διαλέξει ανάμεσα σε μακαρόνια και κοτόπουλο. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθάνεται ότι λαμβάνει το ίδιο μια απόφαση για το τι θα φάει ενώ εσείς από την πλευρά σας θα σιγουρευτείτε ότι όπως και να έχει θα φάει υγιεινά.
  4. Αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά. Πιθανόν να είστε απόλυτα εξοικειωμένοι με κάθε είδους στρατηγική πειθαρχίας όταν το μικρό σας παρεκτρέπεται αλλά μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι σωστό. Αν επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά (κάνοντας μια απλή αναφορά ή μια αγκαλιά) είναι πιο πιθανό να την επαναλάβει.
  5. Φροντίστε τα δόντια του. Μπορεί να χρειαστεί να δίνετε καθημερινές μάχες για το βούρτσισμα των δοντιών αλλά αξίζει τον κόπο. Τα δοντάκια του μωρού σας θα δώσουν τη θέση τους στα δόντια που θα έχει και ως ενήλικας οπότε είναι σημαντικό να τα φροντίζει από μικρή ηλικία. Δώστε προσοχή στην εμφάνισή τους και στο πότε θα αρχίσει να τα αλλάζει. Τα αγοράκια συνήθως χάνουν τα πρώτα δόντια στην ηλικία των 5 ή 6, ενώ τα κοριτσάκια λίγο νωρίτερα. Αν θεωρείτε ότι το παιδί σας αλλάζει δόντια πολύ νωρίς ή τα πίσω πέφτουν πρώτα, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.
  6. Τηρήστε πιστά ένα πρόγραμμα για τον ύπνο. Καθώς ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σας, φροντίστε να καθιερώσετε συνήθειες και ένα καθημερινό πρόγραμμα τόσο για τους ημερήσιους όσο και για τον βραδινούς ύπνους. Μην ξεχνάτε επίσης πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία πριν τον ύπνο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το διάβασμα ενός παραμυθιού, ένα μπάνιο ή ένα νανούρισμα. Νήπιο σε ξέσπασμα
  7. Διαχειριστείτε με επιτυχία τα ξεσπάσματα. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστείτε ένα νήπιο που ξεσπάει σε δημόσιο χώρο αλλά δοκιμάστε να βρείτε την στρατηγική που θα το ηρεμήσει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του. Καθώς ένας από τους βασικούς λόγους ενός ξεσπάσματος είναι ότι αναζητά την προσοχή σας, αν αδιαφορήσετε και δει ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί δεν έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί πιθανόν να σταματήσει. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας όταν βγαίνετε έξω τα αγαπημένα του παιχνίδια και βιβλία για να του αποσπάτε την προσοχή όποτε χρειάζεται. Διαβάστε επίσης: "Σταματήστε τα ξεσπάσματα πριν εκδηλωθούν".
  8. Πιάστε κουβέντα. Οι μικρές κουβεντούλες είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Όταν πηγαίνετε κάπου με το αυτοκίνητο μιλήστε του για όσα βλέπετε στο δρόμο, για διαφορετικά χρώματα και σχήματα, για τα αυτοκίνητα, τους ανθρώπους και τα κτίρια. Φυσικά εξίσου σημαντικό για τις γλωσσικές δεξιότητες είναι το διάβασμα και το τραγούδι.
  9. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και τον εαυτό σας και δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι δεν σημαίνει ότι η δική σας στρατηγική είναι λάθος όταν κάνετε κάτι διαφορετικό από άλλους γονείς. Ακόμα, αν δεν αντέχετε κάποιες φορές τα κλάματα και τις φωνές, επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει ένα time-out για λίγα λεπτά ώστε να ηρεμήσετε.