Παίζοντας με την φαντασία

Παίζοντας με την φαντασία

6 δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα

Χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία σε παιχνίδια, ακολουθήστε 6 απλές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν τις δεξιότητες του μικρού σας και θα καλλιεργήσουν τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του. Ούτως ή άλλως τα παιδιά είναι ευχαριστημένα ακόμα και με τα πιο απλά πράγματα, αρκεί να έχουν τη δυνατότητα μέσα από αυτά να νιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης.  

Τουβλάκια. Ένα παιχνίδι που βοηθάει στην κατανόηση αιτίας – αποτελέσματος. Δίνει τη δυνατότητα στο μικρό σας να κάνει μια υπόθεση, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει αν τοποθετήσει ένα μεγάλο τουβλάκι πάνω σε ένα μικρότερο, να την εξερευνήσει και να διαπιστώσει το αποτέλεσμα, ότι π.χ. σε αυτήν την περίπτωση τα τουβλάκια θα γκρεμιστούν. Παράλληλα η ενασχόληση με τα τουβλάκια αναπτύσσουν τη λεκτική ανάπτυξη, καθώς το μικρό σας θα μάθει την έννοια λέξεων, όπως πάνω, κάτω, μέσα κ.λπ. Εσείς φροντίστε να εφοδιάσετε το μικρό σας με τουβλάκια σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα.  

Παιχνίδια στην άμμο. Δώστε στο μικρό σας ένα κουβαδάκι και φτυάρια δίπλα στη θάλασσα και αφήστε να παίζει με τις ώρες. Θα του δώσετε έτσι το έναυσμα να ανακαλύψει την διαφορετική υφή των υλικών όπως και κάποιες διαφορές ανάμεσα στα υγρά και τα στερεά. Θα εντυπωσιαστείτε με πόση υπομονή θα χτίζει και θα ξαναχτίζει τα πυργάκια του όταν του τα χαλάει το νερό.

Ακολουθήστε το μικρό σας. Αντί να παροτρύνετε το μικρό σας να ακολυθήσει τις ιδέες σας ή παιχνίδια που του προτείνετε εσείς, αφήστε το να σας οδηγήσει εκείνο στο δικό του κόσμο. Θέλει για δέκα λεπτά να σέρνει ένα φύλλο σε μια λακούβα με νερό; Αφήστε το. Επιμένει να σκάψει το χώμα με ένα κλαδί; Μην το διακόψετε. Αφήστε να κάνει αυτό που του φαίνεται ενδιαφέρον και ενθαρρύνετε το με ερωτήσεις του τύπου: «έσκαψες πολύ βαθιά, τι βρήκες;».

Μεταμφίεση. Αναπτύξτε μέσα από το παιχνίδι της μεταμφίεσης τη φαντασία του και τη δημιουργική σκέψη. Προμηθεύστε το με παλιά ρούχα είτε δικά σας είτε του συντρόφου σας, ακόμα και με κοστούμια από τις απόκριες και αφήστε το να ανακαλύψει τη μαγεία του θεάτρου, ανακαλύπτοντας νέους ρόλους.

κρυφτόΜαγειρική. Δώστε στο μικρό σας μια κατσαρόλα και μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το να μαγειρέψει. Αν το μικρό σας ζητήσει πραγματικό φαγητό και θέλετε να αποφύγετε τον χαμό που θα δημιουργήσει, δώστε του ένα παλιό σφουγγάρι για να το κάνει σάντουιτς και κάρτες για να προσποιηθεί ότι είναι τυρί. Αποφύγετε πολύ μικρά αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να τα καταπιεί.

Κρυφτό. Είναι ίσως ο πιο ευχάριστος τρόπος να αναπτύξει ικανότητες κατανόησης του χώρου και προσανατολισμού. Αν το μικρό σας είναι εκείνο που σας ψάχνει θα πρέπει να σκεφτεί όλα τα πιθανά μέρη που μπορεί να κρύβεστε, δημιουργώντας στο μυαλό του τη συνολική εικόνα του σπιτιού ή της αυλής σας. Για ένα νήπιο που πιθανόν δεν είναι πολύ εξοικειωμένο με την έννοια του κρυφτού, ξεκινήστε κρύβοντας ένα αντικείμενο, όπως για παράδειγμα μια κούπα κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ και ζητήστε του να την ανακαλύψει.