Ένας μίμος στο σπίτι σας

Ένας μίμος στο σπίτι σας

Μαθαίνοντας για τον εαυτό του μέσα από τη διαδικασία της μίμησης

Η μίμηση για τα νήπια είναι κάτι παραπάνω από μια απλή θεατρική παράσταση. Αντιγράφοντας τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των μεγάλων, τα νήπια μαθαίνουν και αναπτύσσουν μια μεγάλη γκάμα δεξιοτήτων. Φυσικά δεν είναι όλα τα παιδιά μικροί μίμοι κάθε κίνησης των γονιών τους. Κάποια παιδάκια παρατηρούν και επεξεργάζονται πληροφορίες πριν προχωρήσουν στην πράξη. Συχνά τα μικρά αγοράκια μιμούνται τον μπαμπά τους και τα μικρά κοριτσάκια τη μαμά τους αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο η μίμηση να μην αφορά στα χαρακτηριστικά του φύλου. Ούτως ή άλλως τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με το φύλο αρχίζουν να εμφανίζονται στα 3 πρώτα χρόνια.

Στενοί δεσμοί

Από τους 15 μήνες τα περισσότερα νήπια έχουν αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να φέρουν εις πέρας μια πράξη ή μια δραστηριότητα που θέλουν να μιμηθούν. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία κινούνται και μπορούν να συντονίσουν το βλέμμα με την κίνηση του χεριού. Τι είναι αυτό που οδηγεί τα νήπια να συμπεριφέρονται ως μίμοι; Ως ένα βαθμό ευθύνεται ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στο παιδί και στον ενήλικα μέσα από τη διαδικασία της μίμησης. Παράλληλα η προσοχή που αντιλαμβάνονται ότι δέχονται οι μικροί μίμοι αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουν. Η μίμηση είναι, ακόμα, ένα βηματάκι προς την ανεξαρτησία, καθώς μαθαίνουν πώς να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.  

Συγκεκριμένα, για ένα νήπιο ενός έτους, η μίμηση ακολουθεί μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων: να παρατηρεί και να ακούει, να επεξεργάζεται τις πληροφορίες, να προσπαθεί να αντιγράψει μια συμπεριφορά και να κάνει πρακτική. Παραδείγματα της διαδικασίας αυτής βρίσκονται στην ανάπτυξη της γλώσσας. Οι πρώτες λεξούλες του μικρού σας «μαμά» ή «μπαμπά», αποτελούν μίμηση των ήχων που ακούει από το περιβάλλον του. Είναι σαν να διαχωρίζουν τους ήχους για να συνδέουν εκείνους που δημιουργούν νόημα. Στην συνέχεια συνεχίζουν να κάνουν πρακτική μέχρι να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις μαζί με άλλες ώστε να δημιουργούν νόημα.  

Παιδί που σκουπίζει φύλλαΣτο σπίτι

Ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες, τα νήπια προτιμούν να αντιγράφουν τις δουλειές του σπιτιού ή προσωπικής υγιεινής. Είναι συχνό φαινόμενο να βουρτσίζουν τα δόντια τους ή να χτενίζουν τα μαλλιά τους, όπως ακριβώς κάνουν οι γονείς τους. Όταν το μικρό σας παίζει αντιγράφοντας τις κινήσεις σας, στην πραγματικότητα μαθαίνει αυτό που μιμείται. Συνεπώς πρέπει να έχετε κατά νου τα παρακάτω:

  • Να αποτελείτε ένα καλό πρότυπο. Κάθε σας κίνηση είναι αντικείμενο παρατήρησης και καταγράφεται. Συνεπώς, πρέπει να προσέχετε ώστε να παρουσιάσετε την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά.
  • Βασική προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η ασφάλεια. Αν ακόμα δεν έχετε φροντίσει να οργανώσετε το σπίτι σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ασφαλές, πρέπει να το κάνετε τώρα. Βλέποντάς σας να χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά ή να πίνετε τα χάπια σας κινδυνεύει, μιας και δεν είναι απίθανο να θελήσει να κάνει ό,τι κάνετε.
  • Όταν είναι απαραίτητο, αποσπάστε του την προσοχή. Μερικές φορές είναι αρκετά ενοχλητικό να έχετε ένα μικρό μίμο γύρω σας, ο οποίος δεν σας αφήνει σε ησυχία και ειδικά όταν προκαλεί ακαταστασία. Έτσι εάν βιάζεστε και προσπαθείτε να μαγειρέψετε και παράλληλα να καθαρίσετε, δώστε καλύτερα στο μικρούλι σας ένα παιχνίδι για να απασχοληθεί.