Πώς να βοηθήσετε το νήπιο να αναπτύξει στο έπακρο τις δυνατότητές του αφήνοντας του περιθώρια ελευθερίας
Το πιθανότερο είναι να μην θέλετε να κάνετε τίποτα από τα παρακάτω ή να διστάζετε να τα εφαρμόσετε γιατί παρορμητικά θα θέλατε να προστατεύετε τόσο πολύ το μικρό σας ώστε να μην γρατζουνίσει ούτε το γόνατό του. Κι όμως η υγιής ανάπτυξη του παιδιού περιλαμβάνει και το ρίσκο και τις δυσκολίες και τα λάθη. Φυσικά δεν προτείνουμε να αφήσετε το μικρό σας στη μοίρα του, αλλά δημιουργώντας ένα ασφαλές (αλλά όχι ασφυκτικό) περιβάλλον να του επιτρέψετε να εξερευνήσει τις δυνατότητές του και να εξελιχθεί.
- Επιτρέψτε του να «μεγαλώσει». Αποφύγετε να κάνετε για λογαριασμό του κάτι που μπορεί να κάνει από μόνο του, ακόμα και αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο ή αρκετή εξάσκηση. Οι δοκιμές θα το ωφελήσουν, θα το μάθουν να παίρνει πρωτοβουλίες, να επιμένει, να προσπαθεί σκληρά για ένα στόχο και φυσικά να είναι ανεξάρτητο.
- Αποδεχτείτε ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσει.Οι γρατζουνιές στα γόνατα και τα καρούμπαλα είναι κομμάτι της μεγάλης εξερεύνησης του κόσμου. Επομένως αποδεχτείτε ότι κάποια στιγμή θα συμβούν και αποφύγετε να αγχώνεστε ή να δυσφορείτε υπερβολικά για τέτοιου τύπου μικροατυχήματα.
- Αφήστε το να παίξει μόνο του.Το μικρό σας χρειάζεται να ανακαλύψει πράγματα μόνο του για να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και την ικανότητα να βρίσκει λύσεις σε μικρά προβλήματα και δυσκολίες. Αφήστε το να πειραματιστεί και αποφύγετε να το καθοδηγείτε σε κάθε του βήμα, λέγοντάς του τι να κάνει και πώς να το κάνει.
- Φροντίστε να εξασκείται στο περπάτημα. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να το παίρνετε αγκαλιά ή να το βάζετε στο καρότσι για να το πάτε κάπου αλλά είναι σημαντικό να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες και να είναι δραστήριο και εκτός σπιτιού.
- Αποδεχτείτε το χάος!Καταπνίξτε την επιθυμία σας να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα όταν τρώει και επιτρέψτε στο μικρό σας να είναι ακατάστατο, μιας και αυτός είναι ένας τρόπος για να εξερευνήσει την υφή και τη γεύση του φαγητού και τελικά να μάθει γρήγορα να τρώει μόνο του.
- Είναι καλό να γίνονται λάθη.Αν σπεύδετε να διορθώσετε τα λάθη του χωρίς εκείνο να καταβάλλει κάποια προσπάθεια, δεν του δίνετε την ευκαιρία να μάθει από αυτά και να ανακαλύπτει εναλλακτικές λύσεις για να πετύχει τον σκοπό του.