Το ψέμα βγήκε από τον Παράδεισο

Το ψέμα βγήκε από τον Παράδεισο

4 τρόποι να πείτε ψέματα στο παιδί σας

Είμαστε αδικαιολόγητοι! Αντί να επαναλάβουμε το κλασικό «πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα και να μην λέτε ψέματα στο παιδί σας», ετοιμαζόμαστε να σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να του πείτε μερικά απλά, αθώα ψεματάκια. Ωστόσο, το κάνουμε γιατί γνωρίζουμε πως ζούμε στον πραγματικό κόσμο και πως μερικές φορές κάποια πράγματα είναι αδύνατον να τα εξηγήσεις.

Κλασικό παράδειγμα η δική μου μητέρα που διαρκώς μου έλεγε: «μην καταπίνεις την τσίχλα, θα κολλήσουν τα άντερά σου». Πώς να μου εξηγούσε η άμοιρη ότι μπορούσα να πνιγώ ή ότι εάν το έκανα συνήθεια μπορεί να είχα προβλήματα με το πεπτικό μου σύστημα; Κι αν μου το έλεγε, πόσες πιθανότητες υπήρχαν να την καταλάβαινα και να σταματούσα αυτήν την κακιά συνήθεια;

Πως μπορούμε, λοιπόν, να πείσουμε τα παιδιά –που είναι γνωστοί ανιχνευτές ψεύδους- ότι αυτό που τους ζητάμε πρέπει να γίνει;

1. Κατηγορήστε μια ανώτερη δύναμη

Εάν το παιδί έχει αρχίσει να αμφισβητεί την εξουσία σας, μπορείτε να ρίξετε το …φταίξιμο σε κάποιον άλλον, πιο ειδικό, όπως, για παράδειγμα, στον οδοντίατρο, τον παιδίατρο, ακόμα και στον πρωθυπουργό.

Παράδειγμα: No.1 Το παιδί θέλει να δει ένα ακόμα παιδικό στην τηλεόραση. No.2 Το παιδί δεν θέλει να πάει για ύπνο.

Ψέμα: Νο.1: «Ο παιδίατρος έστειλε σε όλους τους γονείς ένα άρθρο πως περισσότερα από 2 παιδικά την ημέρα μπορούν να συρρικνώσουν τον εγκέφαλό σου και να σε κάνουν λιγότερο έξυπνο». Νο.2 : «Η δασκάλα έστειλε σε όλους τους γονείς οδηγία να πέφτετε στο κρεβάτι στις 9:30 ακριβώς».

2.  Τραβήξτε την κάρτα του «μεγάλου αδελφού»

Τα παιδιά λατρεύουν να νιώθουν πως είναι σημαντικά. Πείθοντάς τα, λοιπόν, πως η παρουσία τους  είναι καθοριστικής σημασίας για το αδελφάκι τους, θα παρευρεθούν οπουδήποτε.

Παράδειγμα: Πρέπει να πάτε το μωρό στον γιατρό για εμβόλιο αλλά το παιδί σας δεν θέλει να έρθει, μιας και η επίσκεψη δεν το αφορά.

Ψέμα: «Εάν δεν είσαι εκεί να το υποστηρίξεις, το μωρό θα φοβάται. Εσύ το έχεις κάνει τόσες φορές και είσαι ο κατάλληλος να του δείξει πως δεν είναι τίποτα τρομακτικό».

3. Υπονοήστε πως θα πάτε φυλακή

Παράδειγμα: Το παιδί δεν θέλει να σας κρατάει από το χέρι ή δεν θέλει να βάλει κράνος όταν κάνει ποδήλατο.

Ψέμα: «Ο νόμος λέει πως πρέπει να φοράμε όλοι κράνος όταν κάνουμε ποδήλατο. Εάν μας δει κάποιος αστυνόμος μπορεί να μας πάει στην φυλακή».

4. Επιστρατεύστε τους νόμους της φύσης.

Παράδειγμα: Το παιδί είδε εφιάλτη και παρότι το ηρεμήσατε δεν θέλει να πέσει ξανά για ύπνο.

Ψέμα: «Τα σώματά μας είναι έτσι κατασκευασμένα που δεν μπορούν να δουν δύο άσχημα όνειρα στην σειρά» ή «αυτό το σπρέι έχει τη ιδιότητα να διώχνει τα άσχημα όνειρα».