Καθοδηγήστε το στο μονοπάτι της φιλίας

Καθοδηγήστε το στο μονοπάτι της φιλίας

Πώς να βοηθήσετε το νήπιο στις πρώτες επαφές με τους συνομήλικούς του

Ανησυχείτε γιατί το μικρό σας δεν έχει φίλους; Καθώς οι πιο ισχυρές φιλίες χτίζονται πολύ αργότερα και σίγουρα όχι πριν το σχολείο, μην επιχειρήσετε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα ότι το παιδί σας που βρίσκεται στην νηπιακή ηλικία δεν είναι και τόσο κοινωνικό ή δεν θα καταφέρει να αποκτήσει φίλους. Ακολουθήστε μερικά tipsγια να του δώσετε ερεθίσματα, θέτοντας τις βάσεις στο να μάθει να επικοινωνεί και να σχετίζεται με τους γύρω του. Με την ενθάρρυνση, τα παιχνίδια ρόλων και την καθοδήγηση χωρίς πίεση θα προλειάνετε το έδαφος για την κοινωνικοποίηση του μικρού σας.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία που είναι εμφανής ήδη από μικρή ηλικία. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να αγχώνεστε αν το παιδί κάποιου γνωστού σας έχει πολλούς φίλους ή συμμετέχει συχνά σε συναθροίσεις για παιχνίδι. Άλλα παιδιά είναι πιο εξωστρεφή και μπορούν πιο εύκολα να σχετιστούν με άλλα παιδάκια της ηλικίας τους, ενώ άλλα είναι περισσότερο ντροπαλά και ενδέχεται να χρειαστεί να τα ενθαρρύνετε με παιχνίδια ρόλων στο σπίτι. Μην προσπαθήσετε ποτέ να πιέσετε το μικρό σας να αποκτήσει φίλους. Αντιθέτως αναγνωρίστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και επιτρέψτε του να λειτουργήσει σύμφωνα με τον δικό του χρόνο.

Αναμένετε ότι θα κάνει λάθη. Ένα νήπιο είναι αρκετά εγωκεντρικό και δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς πως αισθάνεται κάποιος άλλος. Συνεπώς στη διαδρομή του προς την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων είναι φυσικό να κάνει λάθη ή να φερθεί άσχημα. Με τη σωστή καθοδήγηση (π.χ. να του μάθετε πώς να μοιράζεται ή γιατί δεν πρέπει να χτυπάει κάποιο άλλο παιδάκι) και ενθάρρυνση, ωστόσο, θα αποκτήσει τα εφόδια για να μπορεί να κοινωνικοποιείται και να σέβεται τους άλλους.

Συμβαδίζοντας με τα στάδια του παιχνιδιού.Σταδιακά το μικρό σας θα περάσει από την απλή παρατήρηση στο παιχνίδι αλληλεπίδρασης. Δείτε ποια είναι τα βασικά σημεία σε κάθε στάδιο και πώς να το ενθαρρύνετε.

  • Παρατηρώντας. Αρχικά το μικρό σας (συνήθως από τους 15 μήνες) θα παρατηρεί και θα μιμείται τον τρόπο που παίζουν άλλα παιδάκια αλλά διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας. Στο αρχικό αυτό στάδιο μπορείτε να το ενθαρρύνετε να χαμογελάσει ή να αναφερθεί με κάποιο τρόπο σε ένα άλλο παιδάκι (π.χ. να το δείξει ή να αντιγράψει τον τρόπο που παίζει). Επίσης αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα παιδιά της ηλικίας του π.χ. σε ένα πάρκο ή μια παιδική χαρά, για να τα κοιτάζει. Μην το πιέσετε να παίξει μαζί τους αλλά αφήστε το να επιλέξει εκείνο τον χρόνο που θα τα πλησιάσει. Την ίδια περίοδο μπορείτε να συμμετέχετε σε συναθροίσεις για παιχνίδι έτσι ώστε το μικρό σας να συνηθίσει την παρουσία και άλλων παιδιών, ακόμα και αν δεν είναι έτοιμο να κάνει φίλους. 

Καθοδηγήστε το στο μονοπάτι της φιλίας

  • Παράλληλο παιχνίδι. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στο στάδιο του παράλληλου παιχνιδιού. Αυτό συμβαίνει περίπου ανάμεσα στους 15 και 24 μήνες και η χρονική στιγμή εξαρτάται από το πόσο συχνά είχε βρεθεί το μικρό σας σε συναθροίσεις για παιχνίδι. Στο εν λόγω στάδιο θα παίζει δίπλα – δίπλα με κάποιο άλλο παιδάκι με τη διαφορά ότι δεν θα υπάρχει αλληλεπίδραση. Μην τα πιέσετε να αλληλεπιδρούν, απλά ενθαρρύνετε το μικρό σας να μοιραστεί το παιχνίδι του ή να σχολιάσετε κάτι ενδιαφέρον που έκανε το άλλο παιδάκι.  
  • Παιχνίδι με αλληλεπίδραση.Ακολούθως θα περάσει στο στάδιο του παιχνιδιού όπου θα υπάρχει αλληλεπίδραση. Τότε θα μπορεί να επιλέγει με ποια παιδάκια θέλει να παίξει και πιθανόν οι επιλογές του να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που θα θέλατε (να μην νιώθει άνετα λόγου χάρη με τα παιδιά κάποιων καλών σας φίλων). Το στάδιο αυτό συμπίπτει και με την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων και έτσι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το μικρό σας μπορεί να εκφράσει απόψεις, ιδέες, να μοιραστεί και να κάνει σχέδια. Οι συναθροίσεις για παιχνίδι γίνονται πιο εποικοδομητικές καθώς το μικρό σας αλληλεπιδρά και μαθαίνει να μοιράζεται. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν σωστά αλλά αποφεύγετε να επεμβαίνετε με το παραμικρό ή να ελέγχετε διαρκώς το παιχνίδι τους.

Διαβάστε ακόμα: «Τι τύπος είναι στο παιχνίδι;» για να δείτε ποια είναι η προσωπικότητα του μικρού σας κατά τη διάρκεια του ομαδικού παιχνιδιού.