Ηρεμήστε το υπερδραστήριο νήπιο!

Υπερκινητικό νήπιο

Το μικρό σας είναι γεμάτο ενέργεια, παίζει, τρέχει, φωνάζει, τραγουδάει όλη την ημέρα!

Για ένα νήπιο αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική αλλά χρειάζεται και να ξεκουράζεται. Τι γίνεται όταν το παρατραβάει, όταν δεν χαλαρώνει σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν δυσκολεύστε να το βάλετε για ύπνο το βράδυ; Δείτε πώς να βοηθήσετε το μικρό σας να χαλαρώσει όταν:

  • Ξυπνάει αξημέρωτα. Αν το μικρό σας θέλει να ξεκινήσει τη μέρα του πριν ακόμα ξημερώσει (για παράδειγμα στις 5 το πρωί) υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να το ενθαρρύνετε να μείνει στο κρεβάτι ή στο δωμάτιό του. Εξηγήστε στο μικρό σας το λόγο για τον οποίο θέλετε να προσπαθήσει να μείνει στο κρεβάτι του και προμηθευτείτε ένα εντυπωσιακό ξυπνητήρι που θα δείχνει την ώρα που θα μπορεί να έρθει να σας βρει. Πείτε του πως μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι πριν την καθορισμένη ώρα αλλά θα πρέπει να μείνει στο δωμάτιό του μέχρι να σημάνει το ρολόι. Σιγουρευτείτε ότι αν σηκωθεί από το κρεβάτι και βρίσκεται στο δωμάτιό του μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του. Συμφωνείστε, ακόμα, ότι όταν το ρολόι σημάνει και το μικρό σας έρθει σε εσάς, θα σας διηγηθεί πώς πέρασε τις προηγούμενες ώρες.

Δείτε επίσης: «Το κοκοράκι κικιρικικί… σας ξυπνάει κάθε πρωί» για μερικές extra συμβουλές στο συγκεκριμένο θέμα!

Ηρεμεί μόνο του

  • Δεν κοιμάται το μεσημέρι.Παρόλο που όλο το πρωί έπαιζε ασταμάτητα, συνεχίζει να τρέχει απτόητο και το μεσημέρι ενώ κανονικά θα έπρεπε να παίρνει έναν υπνάκο; Δείτε πώς θα ηρεμήσετε το βλαστάρι σας:

1.Αρχικά δώστε προσοχή στις καθημερινές σας συνήθειες. Αν για παράδειγμα επισκέπτεστε την παιδική χαρά ακριβώς πριν το μεσημέρι είναι φυσικό να μην μπορεί να κοιμηθεί όταν επιστρέψετε στο σπίτι εξαιτίας της υπερέντασης. Πριν την ώρα που θα θέλατε να κοιμάται, προτιμήστε πιο ήρεμες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια που δεν απαιτούν έντονη κίνηση ή το διάβασμα ενός παραμυθιού.

2.Προτείνετε στο μικρό σας να ξαπλώσει μαζί με την αγαπημένη του κούκλα και να παίρνει βαθιές ανάσες, εισπνέοντας και εκπνέοντας και κουνώντας ταυτόχρονα την κούκλα με τον ίδιο τρόπο. Οι βαθιές ανάσες θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει. Επίσης μπορείτε να του βάλετε να ακούσει κάποια χαλαρωτική μουσική. Στο YouTube θα βρείτε ένα πλήθος επιλογών με τον τίτλο «Baby Mozart».

3.Αναθεωρήστε επίσης τον τρόπο με τον οποίο κατανέμετε την ώρα για τα παιχνίδια. Αν το μικρό σας δεν έκανε καμία έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να μην είναι αρκετά κουρασμένο για να κοιμηθεί ή να έχει ακόμα πολύ ενέργεια.

  • Δεν κάθεται να φάει. Τι κάνετε όταν η ώρα του φαγητού παραμένει ώρα παιχνιδιού για το μικρό σας; Ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει είναι να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Αν είστε στο τραπέζι με το μικρό σας δεν θα αισθανθεί την ανάγκη να τραβήξει με οποιοδήποτε τρόπο την προσοχή σας. Αν δεν συνεχίζει να μην κάθεται ήρεμα μαζί σας, ίσως θα ήταν αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε μια προειδοποίηση. Μετρήστε μέχρι το 5 και αν επιμένει να μην κάθεται πείτε του να φύγει από το τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να είστε συνεπείς, κάνοντας αυτό που λέτε, έτσι ώστε να μην νομίζει ότι παίζετε κάποιο είδος παιχνιδιού.
  • Δεν χαλαρώνειΔεν χαλαρώνει. Αν το μικρό σας είναι ξύπνιο όλη την ημέρα χωρίς να σταματήσει να κινείται, έχει κουραστεί υπερβολικά. Όσο πιο κουρασμένο είναι ένα νήπιο τόσο λιγότερες δυνατότητες έχει ο εγκέφαλός του να αναγνωρίσει το πότε θα πρέπει να χαλαρώσει. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως το κλάμα. Από την άλλη μπορεί να συμβαίνει και το εξής: αν το μικρό σας δεν ηρεμεί στο τέλος της ημέρας, δεν έχει δαπανήσει ενέργεια που σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά κουρασμένο. Καθιερώστε μια καθημερινή συνήθεια πριν τον ύπνο, όπως να το κάνετε μπάνιο, να βάζετε τις πιτζάμες του, να του διαβάζετε ένα παραμύθι και να το βάζετε κατευθείαν στο κρεβάτι. Σκεφτείτε ακόμα ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό για το παιδί όταν ο άλλος γονιός επιστρέφει αργά στο σπίτι και θέλει να το δει. Είναι στο χέρι των γονιών να κανονίσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα καθώς δεν είναι δίκαιο να κρατούν ξύπνιο το μικρό τους ή να το ξυπνάνε για να το δουν αντί να διαφοροποιήσουν το δικό τους πρόγραμμα.

 

SOS Tip:

Αν το μικρό σας δεν κάθεται ήρεμο ούτε λεπτό, η συμπεριφορά του είναι εκτός ελέγχου, δεν έχει την ικανότητα να μοιραστεί, έχει προβλήματα στο να βρει φίλους, ή πηγαινοέρχεται από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν πάσχει από Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.