Τι τύπος είναι στο παιχνίδι;

Τύπος νηπίου

Δείτε ποια είναι η προσωπικότητα του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του ομαδικού παιχνιδιού

Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού στο παιχνίδι αναδεικνύεται από τον τρόπο που αλληλεπιδρά και συμπεριφέρεται στα άλλα παιδιά. Διακρίνοντας τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του μικρού σας και τον τρόπο που επικοινωνεί με τους συνομηλίκους του, θα το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα και να έρθει σε επαφή με δραστηριότητες που του ταιριάζουν περισσότερο. Οι προσωπικότητες που συναντιούνται στους χώρους παιχνιδιού είναι επτά:

  1. Ο αρχηγός. Είναι το παιδάκι που αποφασίζει τι παιχνίδια θα παίξουν όλοι μαζί, με ποιο ρυθμό, ποιος θα κάνει τι κτλ.

2. Ο ντροπαλός. Χρειάζεται κάποιον να το ωθήσει χωρίς να το πιέζει για να συμμετέχει σε μια κοινωνική δραστηριότητα.

3. Ο διαλλακτικός. Ακολουθεί χωρίς πρόβλημα τη δραστηριότητα ή το παιχνίδι που έχει αποφασιστεί και είναι αρκετά δημοφιλές καθώς είναι σύμφωνο να κάνει ότι έχουν επιλέξει τα υπόλοιπα παιδιά.

4. Ο υπερευαίσθητος. Ένα πολύ συναισθηματικό παιδί που ξεσπάει με το παραμικρό.

5. Ο άγριος. Νευριάζει εύκολα, μπορεί να πετάει τα τουβλάκια του σε άλλα παιδιά και έχει επιθετική συμπεριφορά.

6. Προτιμάει να παίζει μόνο του ή να περνάει χρόνο με τον εαυτό του, παρά να αλληλεπιδρά με άλλα παιδάκια.

7. Ο αναποφάσιστος. Δυσκολεύεται να αποφασίσει τι να κάνει γιατί υπάρχουν τόσες δυνατότητες επιλογών και φοβάται μήπως κάνει τη χειρότερη επιλογή.

Ό,τι τύπος κι αν είναι το παιδί σας, ακόμα κι αν αυτό δεν σας αρέσει, μην το πιέσετε να είναι κάτι που δεν του βγαίνει φυσικά, π.χ. αρχηγός ή διαλλακτικός. Ωστόσο, εάν η συμπεριφορά του βάζει σε κίνδυνο τους φίλους του (π.χ. είναι αρχηγός και επιλέγει επικίνδυνα παιχνίδια ή είναι άγριος και εκτοξεύει αντικείμενα στα άλλα παιδάκια) καλό είναι να παρέμβαιτε και να υπενθυμίσετε τους κανόνες.

Να θυμάστε ότι κάποια στοιχεία της προσωπικότητας  του μικρού σας που φαίνονται έντονα κατά τη νηπιακή ή προσχολική ηλικία ενδέχεται να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν για παράδειγμα το βλαστάρι σας είναι ντροπαλό τώρα δεν σημαίνει πως θα είναι ντροπαλό και ως ενήλικας. Παρομοίως αν το παιδί σας έχει αρχηγικές τάσεις ως νήπιο ενδέχεται στο μέλλον σε ορισμένες περιπτώσεις να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν το κάνει δημοφιλές οπότε να την αλλάξει.