Τα καλύτερα παιχνίδια για το νήπιο

Τα καλύτερα παιχνίδια για το νήπιο

Ποια παιχνίδια να επιλέξετε για το νήπιο

Τα παιχνίδια θα το βοηθήσουν να μάθει τον κόσμο, να επικοινωνήσει, να εξελίξει τις κινητικές και διανοητικές του δεξιότητες, να κατανοήσει την σχέση αιτίας – αποτελέσματος, να αποκτήσει γνώσεις, να καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του και φυσικά να διασκεδάσει. Με δεδομένα τα παραπάνω υπάρχουν παιχνίδια που είναι περισσότερο κατάλληλα από άλλα για ένα νήπιο, καθώς ξετυλίγουν μπροστά του νέες προκλήσεις και καινούργια ερεθίσματα. Ποια είναι αυτά;

Παζλ. Η κατασκευή παζλ θα εξασκήσει την ικανότητά του να συγχρονίζει τα μάτια του με τα χέρια του και θα το διδάξει τα σχήματα. Τα καταλληλότερα παζλ για ένα νήπιο είναι αυτά που περιέχουν λίγα και μεγάλα κομμάτια για να τα πιάνει εύκολα. Για να του προσελκύσετε το ενδιαφέρον επιλέξτε παζλ με όμορφες εικόνες και έντονα χρώματα.

Τα σχήματα στις τρύπες. Το κουτί με τις τρύπες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σχήματα θα το βοηθήσει να αναγνωρίσει τα σχήματα αλλά και τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος καθώς θα ακούει τον ήχο που κάνουν καθώς τα ρίχνει μέσα στο κουτί. Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για να του μάθετε επίσης τα χρώματα.

Παιχνίδια που τραβάει ή σπρώχνει.Θα το υποστηρίξουν στα πρώτα του βήματα και θα το κινητοποιήσει να περπατήσει πιο γρήγορα. Ξεκινήστε με παιχνίδια που θα μπορεί να τραβάει (από τους 15 μήνες) ή να σπρώχνει με λαβή που θα κρατάει εύκολα και με όγκο για να μην αναποδογυρίζουν. Επιλέξτε κάποια που παράγουν ήχους ή μουσική καθώς κάνει τις βόλτες του στο σαλόνι σας ώστε να το βοηθήσουν να διατηρεί την ισορροπία του και να μην αποσπάται η προσοχή του από άλλα αντικείμενα ή ήχους.

Τρίκυκλα και ποδήλατα. Θα εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες αρχικά με ένα παιχνίδι με ρόδες το οποίο θα οδηγεί περπατώντας. Καθώς μεγαλώνει εφοδιάστε το με τρίκυκλο όπου θα μπορεί να κάνει πετάλι και στη συνέχεια μάθετέ του πώς να κάνει ποδήλατο.

Μπάλες. Γύρω στα 2 έτη θα μπορεί να πετάξει, να κλωτσήσει και να τρέξει πίσω από μια μπάλα. Επομένως εφοδιάστε το με ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων, επισκεφθείτε ένα πάρκο και αυτοσχεδιάστε. Άλλωστε η μπάλα είναι ιδανική για φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους που τόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά.

Λούτρινες κούκλες και ζωάκια.Είναι οι αγαπημένοι του φίλοι και η συντροφιά του τα βράδια, οι συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι και οι συνταξιδιώτες του στο ταξίδι. Οι κούκλες και η σχέση που έχει μαζί τους θα σας βοηθήσουν να του μάθετε καλούς τρόπους (το ελεφαντάκι λέει ευχαριστώ όταν του δίνω τον χυμό) ή για να του μιλήσετε για συναισθήματα (ο αρκούδος είναι στενοχωρημένος, όπως και εσύ). Πάνω από όλα το παιχνίδι με τις κούκλες θα καλλιεργήσει την φαντασία του καθώς υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες που μπορεί να αναβιώσει μαζί τους.

Τουβλάκια. Θα μάθει να χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια για να χτίσει κάτι και θα βιώσει το συναίσθημα της ικανοποίησης όταν δει το έργο του έτοιμο. Όσο είναι πιο μικρό πιθανόν να χαίρεται περισσότερο όταν γκρεμίζει την τουβλοκατασκευή επομένως επιλέξτε μεγάλα ξύλινα τουβλάκια. Καθώς μεγαλώνει εφοδιάστε το με πλαστικά τουβλάκια σε διάφορα χρώματα για να πειραματίζεται με τις συνθέσεις.

Οχήματα. Αυτοκινητάκια, φορτηγά, αεροπλανάκια και τρένα είναι ιδανικά για πολύωρο παιχνίδι. Μοιάζουν με τα πραγματικά, επομένως του δίνουν μια ιδέα για τον κόσμο γύρω του και πολλά από αυτά βγάζουν ήχους ή έχουν φώτα, κάνοντας το παιχνίδι άκρως διασκεδαστικό.

Αντικείμενα σπιτιού σε μικρογραφία. Μια από τις αγαπημένες του ασχολίες είναι να σας μιμείται, επομένως θα ενθουσιαστεί με παιχνίδια που είναι αντίγραφα των αντικειμένων που έχετε στο σπίτι ή στην τσάντα σας, από κινητά τηλέφωνα μέχρι λαχανικά και από κατσαρόλες μέχρι δοχεία. Ευκαιρία να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του αλλά και να γνωρίσει τη χρήση των αντικειμένων.

Κουκλόσπιτα. Χαρίστε του ένα κουκλόσπιτο ή ένα σετ που αναπαριστά μια φάρμα, ένα σχολείο, ένα παντοπωλείο με αποσπώμενα κομμάτια (ζωάκια, έπιπλα, λαχανικά) για να μπορεί να τα πιάνει και να τα περιεργάζεται. Παίζοντας θα μάθει νέες λέξεις και θα έρθει σε επαφή με το πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος γύρω του.

Ρούχα για μεταμφιέσεις. Δεν υπάρχει καλύτερο παιχνίδι για να καλλιεργήσει την φαντασία του από τα ρούχα και αξεσουάρ που θα μπορεί να χρησιμοποιεί για να μεταμφιέζεται και να παίζει ρόλους. Εφοδιάστε με παλιά ρούχα και αξεσουάρ τα οποία θα μπορεί να μεταποιήσει, κόβοντάς τα λόγου χάρη, ανάλογα με τις «ανάγκες» της μεταμφίεσης. 

Παιχνίδια στο νερό και στην άμμο. Εφοδιάστε το με ένα κουτί με άμμο, γιατί το καλοκαίρι αργεί ακόμα για να παίξει στην αμμουδιά, και προτείνετε παιχνίδια με νερό (γεμίστε και αδειάστε μαζί κουβαδάκια) ή κρύψτε μικρούς θησαυρούς στην άμμο και ζητήστε του να σκάψει για να τους ανακαλύψει.    

Βιβλία. Δώστε του ερεθίσματα για να ανακαλύψει την υφή, τα χρώματα και τις εικόνες σε ένα βιβλίο, καθώς το φέρνετε σιγά –σιγά σε επαφή με τις λέξεις. Διαβάστε του βιβλία και στη συνέχεια δώστε τα στο μικρό σας για να τα ξεφυλλίσει, να τα μουντζουρώσει και να τα «διαβάσει» με τον δικό του τρόπο.

Υλικά για χειροτεχνίες. Περίπου στους 15 μήνες, το νήπιο θα μπορεί να πιάσει και να χειριστεί μια κηρομπογιά επομένως δώστε του χρώματα και λευκές κόλλες χαρτί και αφήστε το να δημιουργήσει. Θα εξασκήσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες και φυσικά τη δημιουργικότητά του. Η ζωγραφική και οι χειροτεχνίες είναι ιδανικές ασχολίες για να παραμείνει το μικρό σας ήρεμο σε ένα εστιατόριο, στην αίθουσα αναμονής του παιδιάτρου ή σε ένα ταξίδι. 

Αγόρασέ το!