Πόσο θα ψηλώσει;

Πόσο θα ψηλώσει;

Υπολογίστε το πιθανό ύψος που θα έχει το παιδί σας ως ενήλικας και δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Αναρωτιέστε εάν το μικρούλι σας θα γίνει ψηλό σαν τα… βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου; Παρότι δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να υπολογίσει κανείς κάτι τέτοιο, παρακάτω σας δίνουμε έναν τύπο για να περάσετε (ελπίζουμε ευχάριστα) την ώρα σας μαντεύοντας με σχετική ακρίβεια (±5).

Πιο συγκεκριμένα, επειδή το ύψος του παιδιού καθορίζεται κυρίως από το DNA και το φύλο για να βρείτε το πιθανό ύψος του γιού σας αθροίζεται το ύψος σας με το ύψος του συντρόφου σας σε εκατοστά, προσθέτετε 13 και διαιρείτε διά 2. Εάν θέλετε να μαντέψετε το ύψος της κόρης σας το ύψος σας με το ύψος του συντρόφου σας σε εκατοστά, αφαιρείτε 13 και διαιρείτε διά 2.

Παράδειγμα:

Ύψος πατέρα: 1.80

Ύψος μητέρας: 1.65

Φύλο παιδιού: Αγόρι

Τύπος υπολογισμού ύψους αγοριού

Δηλαδή το παιδί υπολογίζεται να φτάσει το 1,79 με μια απόκλιση της τάξης του ±5. Με άλλα λόγια το ύψος του θα είναι κάπου ανάμεσα στο 1,74-1,84.

Στο ίδιο παράδειγμα, εάν το παιδί ήταν κορίτσι θα είχαμε:

 Τύπος υπολογισμού ύψους κοριτσιού

 ΜεζούραΣυνεπώς, το παιδί υπολογίζεται να φτάσει το 1,66 με μια απόκλιση της τάξης του ±5. Με άλλα λόγια το ύψος του θα είναι κάπου ανάμεσα στο 1,61-1,71.

 

Μπορώ να κάνω εγώ κάτι για να ψηλώσει;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να κάνετε και πάρα πολλά, μιας και δεν μπορείτε να αλλάξετε ούτε το ύψος το δικό σας ούτε του συντρόφου σας. Μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε αρκετά ώστε να του εξασφαλίσετε αυτή η
απόκλιση να είναι στο +5. Βλέπετε στον παραπάνω τύπο δεν συμπεριλαμβάνονται παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη, όπως είναι η διατροφή, η άθληση, ο ύπνος κτλ. Για να φτάσει, λοιπόν, το παιδί σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του:

  • Φροντίστε να κοιμάται καλά. Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα νεογέννητα χρειάζονται 20 ώρες ύπνου, τα μωρά από 2 έως 18 μηνών 15-18 ώρες ύπνου,  τα νήπια από 18 μηνών 12-13 ώρες ύπνου και τα παιδιά από 3 έως 6 ετών 11-12 ώρες ύπνου.
  • Ενισχύστε την διατροφή του. Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που υποβοηθούν τον οστικό ρυθμό ανάπτυξης. Η βιταμίνη D, o Παρακινήστε το να ακηθείφώσφορος και το ασβέστιο είναι σημαντικά για την οστεογένεση, όπως επίσης το ιώδιο και ο ψευδάργυρος.
  • Παρακινήστε το να ασκηθεί. Η γυμναστική εκτός του ότι χτίζει το σώμα του παιδιού, την φυσική του κατάσταση, τις κοινωνικές του σχέσεις, τις συναισθηματικές του εκφράσεις, επίσης αυξάνει την ροή του αίματος στα οστά, βελτιώνει την θρέψη, επιταχύνει την οστική ανάπτυξη και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατάτε τα παιδιά σας ενεργά. Αφήστε το μωράκι σας να μπουσουλίσει, να ρολάρει, να κινηθεί, επιτρέψτε στο νήπιο να τρέξει να σκαρφαλώσει, να χοροπηδήσει και βρείτε στο παιδί σας ένα άθλημα που να του αρέσει και να του ταιριάζει. Επίσης, καλό είναι να μην αφήνετε το παιδί σας να βρίσκεται όρθιο ή καθιστό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέλος, παρότι η άσκηση βοηθά το παιδί να ψηλώσει ως τα γενετικά προκαθορισμένα όριά του, ο μη υγιής πρωταθλητισμός και η συνεπαγόμενη καταπόνηση του σώματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή του.

Μάθετε και αυτά:

1. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Public Health Nutrition τα παιδιά που θηλάζουν τείνουν να είναι σημαντικά ψηλότερα ως ενήλικες από εκείνα που δεν θηλάζουν.

2. Σύμφωνα πάλι με τις έρευνες το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί και καθορίζει το τελικό ύψος ενός παιδιού. Έχει βρεθεί πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο τείνουν να γίνουν ψηλότερα από άλλα.

3. Σύμφωνα με μετρήσεις οι νέες γενιές είναι γενικά ψηλότερες από τις παλιότερες.