Συμβουλές επιτυχίας για πρωτότοκα

Συμβουλές επιτυχίας για πρωτότοκα

Πώς να διαχειριστείτε το προσεκτικό, τελειομανές πρωτότοκο παιδί σας που θέλει να έχει συνεχώς τον έλεγχο

Τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν να ωριμάζουν γρηγορότερα από την ηλικία τους, να δουλεύουν σκληρά και να είναι πάντα έτοιμα να ικανοποιήσουν τους ενήλικες γύρω τους. Θέλουν ακόμα να έχουν τον έλεγχο και τα πράγματα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο. Ακολουθήστε 10 συμβουλές για το πώς να μεγαλώσετε το πρωτότοκο παιδί σας ώστε τα παραπάνω χαρακτηριστικά να λειτουργήσουν εποικοδομητικά για το ίδιο.

  1. Αφήστε το να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Δώστε του επιλογές και μην του επιβάλλετε να ακολουθήσει, λόγου χάρη, μια δραστηριότητα που δεν του αρέσει. Επειδή γενικά μπορεί να τα καταφέρνει, είναι πολύ πιθανό να κάνει κάτι επειδή του το ζητάτε εσείς παρά επειδή του αρέσει.

2. Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα είναι τα μάτια και τα αυτιά σας στο σπίτι και μην του αναθέτετε να προσέχει ή να νουθετεί τα μικρότερα αδερφάκια του.

3. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξανασκουπίσετε το ράφι της βιβλιοθήκης που μόλις καθάρισε το παιδί σας. Εάν το κάνετε, θα το ενθαρρύνετε να καλλιεργήσει την τελειομανία στην οποία εξαρχής έχει κλίση.  

4. Βοηθήστε το μικρό σας να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Πολλές φορές τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν να εστιάζουν τόσο πολύ στο να κάνουν μια εργασία άψογη που δεν βλέπουν τίποτε άλλο πέρα από αυτό, πολλές φορές χάνοντας και τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτό που κάνουν.

5. Μην επικεντρώνεστε στις ικανότητές του αλλά στο ίδιο το παιδί. Φυσικά και είστε περήφανοι για το παιδί σας και τις ικανότητες του, αλλά βεβαιωθείτε πως ο ενθουσιασμός σας δεν δημιουργεί πρόβλημα στο παιδί σας, καλλιεργώντας μια επίπλαστη ανάγκη να είναι τέλειο παντού για να σας επιβεβαιώσει και να σας ικανοποιήσει.

6. Κάντε υπομονή. Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι οι κανόνες. Οπλιστείτε με υπομονή και εξηγήστε τα πάντα στο παιδί σας. Αυτό θα είναι ένα καλό παράδειγμα για το ίδιο, που θα του δείξει πώς να είναι υπομονετικός με τους φίλους του με τον ίδιο τρόπο που είστε και εσείς μαζί του.

7. Διδάξτε το μοίρασμα και το συμβιβασμό. Αν το παιδί σας είναι αυταρχικό ή θέλει πάντα τα πράγματα να γίνουν με το δικό του τρόπο, πρέπει να του μάθετε να μοιράζεται και να συμβιβάζεται γιατί η επιμονή στο δικό του θα το απομακρύνει από άλλα παιδιά της ηλικίας του. Την επόμενη φορά που θα αρνηθεί να μοιραστεί ένα παιχνίδι με την αδερφή του, προτείνετε και στα δύο παιδιά να παίξουν ένα παιχνίδι που δεν περιλαμβάνει πράγματα που να είναι του ενός ή του άλλου.

8. Είστε γονιός και όχι αστυνομικός. Επίσης δεν χρειάζεται να θεωρείτε ως δεδομένο ότι για να μεγαλώσετε ένα παιδί πρέπει να είστε εξαιρετικά αυστηροί σχετικά με τους κανόνες και την τήρησή του. Συνήθως η πολλή αυστηρότητα οδηγεί τα παιδιά σε μικρές και μεγάλες επαναστάσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε κανόνες που έχουν πραγματική σημασία και να εξηγήσετε και για ποιο λόγο ορίζετε τους συγκεκριμένους κανόνες. Όσον αφορά σε επουσιώδη ζητήματα, μπορείτε να κάνετε τα στραβά μάτια. Αναρωτηθείτε: είναι όντως απαραίτητο να κάνει μπάνιο πάντα πριν τον ύπνο ή θα χαλάσει ο κόσμος εάν θέλει να φορέσει την στολή του ενώ δεν είναι απόκριες;

9. Μπορεί να είναι το όνειρό σας να υπακούει το μικρό σας κάθε σας πρόσταγμα αλλά για φανταστείτε πώς θα είναι σαν ενήλικας που θέλει να ευχαριστεί τους πάντες και γίνεται χαλί να τον πατήσουν; Όχι και τόσο καλό! Μάθετε στο παιδί σας πώς να θέσει κάποια όρια, παροτρύνοντάς το να έχει ευθύνες που ταιριάζουν στην ηλικία του.

  1. Αφιερώστε χρόνο στο πρωτότοκο παιδί σας, ειδικά αν έχει πολλά αδέρφια. Τα πρωτότοκα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερα από άλλα την παρέα μεγάλων. Πολλές φορές μπορεί να νιώθουν ότι οι γονείς δεν τους δίνουν και τόση σημασία γιατί απορροφούνται από τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας. Φροντίστε να περνάτε κάποιο χρόνο με το πρωτότοκό σας, όπως και με τα υπόλοιπα παιδιά σας.

Διαβάστε ακόμα το «Μπορεί η σειρά γέννησης να διαμορφώσει χαρακτήρα;».