Εμπνεύστε την αγάπη για τα βιβλία

Εμπνεύστε την αγάπη για τα βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου πάνε να δούμε πως θα καλλιεργήσετε την αγάπη του νηπίου σας για το διάβασμα;

Μια δυνατή σχέση με τα βιβλία χτίζεται από μικρή ηλικία και οι γονείς είναι οι πρώτοι που θα θέσουν τις βάσεις για να αγαπήσει το παιδί τους το διάβασμα. Άλλωστε ένα βιβλίο μπορεί να μεταμορφωθεί σε μέσο για ταξίδια σε κόσμους φανταστικούς και πραγματικούς, μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα ή να αποτελέσει αφορμή για νέες αναζητήσεις. Και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν θα ήθελε να στερήσει από το παιδί του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας παρουσιάζουμε 21 τρόπους για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αγάπη για τα βιβλία. Ακόμα πιο κάτω θα βρείτε μερικά επιπλέον tipsπου θα σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο της φιλαναγνωσίας.

  1. Επισκέπτεστε συχνά μαζί με το μικρό σας την δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να «μπλεχτείτε» ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία, κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, και να έχετε αναγνωστικό υλικό για εβδομάδες.
  2. Σε ειδικές περιστάσεις πηγαίνετε με το μικρό σας στο βιβλιοπωλείο για να διαλέξει ένα βιβλίο που του αρέσει. Καθώς θα αναζητάτε το εκλεκτό ανάμεσα στα ράφια, μην χάσετε την ευκαιρία να μυρίσετε μαζί τις σελίδες. Το βιβλίο είναι απόλαυση για όλες τις αισθήσεις και πρέπει να το καταλάβει!
  3. Φροντίστε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο και χρήματα σε βιβλία παρά σε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Αυτά διαρκούν περισσότερο και συμβάλλουν στην νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Εάν δεν διαθέτετε χρήματα, μην ξεχνάτε πως μπορείτε να προμηθεύεστε βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε διάφορα bazaar.
  4. Μετατρέψτε την ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών σε μια ευχάριστη στιγμή για το παιδί σας. Δημιουργήστε ατμόσφαιρα, καθίστε κάπου αναπαυτικά, βολευτείτε αγκαλιά και ξεκινήστε το μαγικό ταξίδι.
  5. Μην ξεχνάτε πως για να αυξήσετε το ενδιαφέρον του μπορείτε να διηγείστε την ιστορία παριστάνοντας τις φωνές των ηρώων και ζωντανεύοντας τους ήχους.
  6. Εάν δείτε πως το μικρό σας χάνει το ενδιαφέρον του, μην το κουράσετε. Ξετυλίξτε την ιστορία γρήγορα και δοκιμάστε να διαβάσετε κάποια άλλη ώρα της ημέρας ή βιβλία με διαφορετικό περιεχόμενο.
  7. Το παραπάνω μας οδηγεί και σε έναν ακόμα βασικό κανόνα: διαβάστε τα 2011053010355663200βιβλία που θα ήθελε το μικρό σας και όχι αυτά που σας άρεσαν εσάς όταν ήσασταν μικρή.
  8. Αφήστε το μικρό σας να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάγνωση, όπως π.χ. να χαζέψει τις εικόνες, να μαντεύει την εξέλιξη κτλ. Επίσης, εάν το βιβλίο έχει pop up εικόνες αφήστε το να γυρίζει εκείνο τις σελίδες για να τις χαρεί, ενώ αν συνοδεύεται από cd με μουσική, βάλτε το για να το ακούσετε και να χορέψετε!
  9. Αφιερώστε χρόνο σε δημιουργικά παιχνίδια, όπως πικνίκ με ανάγνωση βιβλίων ή αναπαράσταση μιας ιστορίας που διαβάσατε με ζωγραφική ή χειροτεχνίες που έχουν σχέση με τα βιβλία, όπως αυτοί οι υπέροχοι χειροποίητοι σελιδοδείκτες κ.ά.
  10. Παίξτε μικρά θεατρικά σκετσάκια εμπνευσμένα από τα βιβλία που έχετε διαβάσει.
  11. Αφήστε το να «διαβάσει» ένα βιβλίο στο μικρό του αδερφάκι ή στην κούκλα του.
  12. Παίξτε «βιβλιοπωλείο» ή «βιβλιοθήκη».
  13. Κάντε μια δραστηριότητα ή φτιάξτε μια συνταγή εμπνευσμένη από ένα βιβλίο.
  14. Παίξτε παιχνίδια που να περιλαμβάνουν ανάγνωση (π.χ. κυνήγι χαμένου θησαυρού μέσα στο σπίτι), γράψτε παρέα τη λίστα για τις αγορές σας, παίξτε ότι είστε στο σχολείο κτλ.
  15. Αφιερώστε χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων μετά το φαγητό, είναι μια πού καλή εναλλακτική στην τηλεόραση.
  16. Μάθετε με ποιον τρόπο μαθαίνει καλύτερα το παιδί σας, αν δηλαδή είναι ακουστικός ή οπτικός τύπος και ρίξτε το βάρος στην αφήγηση, στις εικόνες ή την αναπαράσταση.
  17. Οργανώστε μια εβδομαδιαία βραδιά ανάγνωσης με πόπκορν.
  18. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάγνωση, τις οποίες δεν απολαμβάνει το παιδί σας.
  19. Μην αγοράζετε βιβλία που δεν το ενδιαφέρουν και μην το πιέζετε να τα διαβάζει.
  20. Αφού το μικρό σας έχει μάθει να διαβάζει, συνεχίστε να του διαβάζετε βιβλία για πιο προχωρημένο επίπεδο.
  21. Εάν το μικρό σας δείχνει να αγαπάει πολύ περισσότερο τις ταινίες παρά τα βιβλία, προσπαθήστε να του περάσετε το «μήνυμα» μέσω αυτών. Βρείτε, με άλλα λόγια, ήρωες που να αγαπούν το διάβασμα, όπως για παράδειγμα, η Μπέλ στην Πεντάμορφη και το Τέρας, η Τζό από τις Μικρές Κυρίες, η Ματίλντα κτλ. Επίσης, επιλέξτε να του κάνετε δώρο κάποιο βιβλίο με τις καινούργιες περιπέτειες του αγαπημένου του κινηματογραφικού ήρωα.

il fullxfull.208065022Extra Tips:

  • Τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα θα τα καταφέρουν σε ό,τι κάνουν για αυτό βάλτε στόχο να εμπνεύσετε την αγάπη για τα βιβλία από νωρίς.
  • Αποτελέστε το σωστό παράδειγμα, δηλαδή διαβάστε και εσείς. Έτσι το παιδί σας θα δει στην πράξη ότι πράγματι δίνετε αξία στο διάβασμα.
  • Εντάξτε το διάβασμα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Επισκεφθείτε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες.
  • Προσφέρετε για δώρο ένα βιβλίο.
  • Φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για να διαβάζετε μαζί με το παιδί σας.
  • Δοκιμάστε να έχετε μια ποικιλία βιβλίων στο σπίτι σας, από εφημερίδες και κόμικς μέχρι ποίηση και λογοτεχνία.
  • Ανακαλύψτε βιβλία που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών σας.
  • Κάντε έκπληξη στο παιδί σας δίνοντάς του ένα βιβλίο για το αγαπημένο του ζωάκι ή χόμπι.
  • Δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του όπου θα φυλάει τα δικά του βιβλία.