Σπίτι πρακτικό για νήπια

Σπίτι πρακτικό για νήπια

Ενθαρρύνοντας το μικρό σας να αποκτήσει δεξιότητες για τα πρακτικά καθημερινά πράγματα

Το ντύσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών, η προσωπική υγιεινή και η ετοιμασία ενός απλού snackείναι μερικά από τα καθημερινά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να διδάξετε το μικρό σας να κάνει μόνο του από νωρίς. Το μυστικό είναι να έχει πρόσβαση στα αντικείμενα που χρειάζεται, επομένως ίσως χρειαστεί να κάνετε μικρές αλλαγές στο σπίτι, μεταφέροντας όσα χρειάζεται στο ύψος του. Ας δούμε αναλυτικά πώς θα του δώσετε κίνητρα και με ποιους τρόπους θα το διευκολύνετε για να μάθει να είναι υπεύθυνο και ανεξάρτητο από μικρή ηλικία.

Μπάνιο.Για να την προσωπική του υγιεινή θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στο νιπτήρα. Γι’ αυτό είναι πρακτικό να έχετε ένα σκαμνάκι ή μια μικρή σκάλα στην οποία θα ανεβαίνει για να πλένει τα χέρια του και να βουρτσίζει τα δόντια του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τοποθετήσετε την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα όπως και το κρεμοσάπουνο και την πετσέτα σε σημεία που θα φτάνει. Για να το δελεάσετε δοκιμάστε να του δώσετε την δική του πετσέτα και το δικό του σαπούνι.   

Υπνοδωμάτιο.Τοποθετήστε τα ρούχα που φοράει πιο συχνά σε σημείο που να μπορεί να τα πάρει και επιτρέψτε του να επιλέξει τι θα φορέσει (προσφέροντας 2-3 επιλογές αν χρειαστεί) αλλά και να ντυθεί μόνο του προσφέροντας τη βοήθειά σας όποτε είναι απαραίτητο. Φροντίστε επίσης να αποθηκεύετε τα αγαπημένα του παιχνίδια και βιβλία σε σημεία που θα έχει εύκολη πρόσβαση. Ακόμα και όταν φοράει πάνες μπορείτε να τοποθετείτε τις καθαρές κάπου από όπου θα μπορεί να τις πιάσει και να σας τις φέρει όταν χρειάζεται αλλαγή.

Κουζίνα.Τοποθετήστε σε ένα χαμηλό συρτάρι ή ντουλάπι τα δικά του πιατάκια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια για να μπορεί να τα παίρνει ανά πάσα στιγμή. Την ίδια λογική ακολουθήστε και στο ψυγείο όπου μπορείτε να τοποθετήσετε στα πιο χαμηλά ράφια έτοιμα snacksή υλικά με τα οποία θα μπορούσε να φτιάξει μόνο του κάτι για να φάει (π.χ. φέτες τυριού, γάλα). Μπορείτε να τοποθετήσετε σε κάποιο συρτάρι και ένα πανάκι ή μια πετσέτα, που θα τα χρησιμοποιεί για να καθαρίζει μόνο του. Φροντίστε επίσης να το συμπεριλάβετε στην προετοιμασία του φαγητού καθώς και στην προετοιμασία του τραπεζιού ανάλογα με την ηλικία του και με όσα έχει την ικανότητα να κάνει.    

Σαλόνι. Δημιουργήστε μια γωνιά παιχνιδιού ή δραστηριοτήτων στο σαλόνι σας. Βάλτε μερικά βιβλία αλλά και παιχνίδια, παζλ, υλικά χειροτεχνίας, όπως και άλλα αντικείμενα στο χαμηλότερο ράφι της βιβλιοθήκης σας ή σε σημείο που να φαίνονται ώστε να είναι αρκετά ελκυστικά για να τα χρησιμοποιήσει όποτε θελήσει.