Γιορτινή χαρά στην κουζίνα

Γιορτινή χαρά στην κουζίνα

Παροτρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γλυκών

Οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές είναι η τέλεια αφορμή για να προσκαλέσετε τους λιλιπούτειους μάγειρες, δηλαδή τα παιδιά σας, στα άδυτα της κουζίνας σας! Εκείνα θα κερδίσουν εμπειρία στις γλυκές δημιουργίες και εσείς πολύτιμους βοηθούς. Πριν ξεκινήσετε το «παιχνίδι» της μαγειρικής, ορίστε συγκεκριμένους κανόνες, που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση και θα περιορίσουν το χάος στην κουζίνα (στην πραγματικότητα το τελευταίο δεν μπορείτε να το αποφύγετε παρά μόνο να το περιορίσετε).

Επιλέξτε απλές συνταγές που μπορούν γρήγορα και εύκολα να εκτελεστούν. Ούτως ή άλλως οι μικροί μάγειρες προτιμούν να βλέπουν το αποτέλεσμα της δημιουργίας του άμεσα και όχι μετά από πολλές ώρες ή την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε τη συνταγή και χωρίστε από πριν τις δουλειές που θα κάνει κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του.

Κάντε μια βασική προετοιμασία. Συγκεντρώστε τα υλικά, τα δοχεία για να τα ανακατέψετε, τα κουτάλια, τις μονάδες μέτρησης, έτσι ώστε να μην χάνετε χρόνο αναζητώντας κάθε φορά όσα χρειάζεστε.

Εργασίες ανά ηλικία

Ένα νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας έχει την ικανότητα να ανακατέψει τα υλικά, να μετρήσει τα στερεά υλικά σε κομμάτια (π.χ. αποξηραμένα φρούτα, κομμάτια σοκολάτας), να ρίξει τα υγρά υλικά από τις κούπες μέτρησης στο βασικό δοχείο ή στο δοχείο του μίξερ, να «διακοσμήσει» τα γλυκά. 

Ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο μπορεί να ασχοληθεί πιο ενεργά στην προετοιμασία των γλυκών. Επομένως μπορεί να διαβάσει στη συνταγή τις ποσότητες των υλικών που απαιτούνται, να μετρήσει τα στερεά υλικά (π.χ. αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι), να χρησιμοποιήσει το σταθερό μίξερ, να διακοσμήσει με άχνη ζάχαρη ή τρούφα τα ψημένα γλυκά.

Αν προτείνετε στο παιδί σας που διανύει την προεφηβική ηλικία να φτιάξετε μαζί το γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αφενός θα αισθανθεί χρήσιμο, αφετέρου θα βρείτε ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί του και να κουβεντιάσετε. Τι είναι ικανό να κάνει; Ουσιαστικά τα πάντα, αλλά ίσως είναι καλύτερο να του αναθέσετε τις πιο ευχάριστες δουλειές για να μην θεωρήσει τον κοινό σας χρόνο ως αγγαρεία.