Μυστικά για να επιβιώσετε κατά τα νηπιακά χρόνια!

Μυστικά για να επιβιώσετε κατά τα νηπιακά χρόνια!

9 τρόποι να την βγάλετε «καθαρή» τα 3 χρόνια που το μικρό σας είναι νήπιο.

Τα χρόνια που το μικρό σας θα ονομάζεται επίσημα νήπιο θα είναι υπέροχα και αξέχαστα αλλά πάνω από όλα απρόβλεπτα! Γεμάτα κατορθώματα και καινούργιες δεξιότητες, αδέξια πρώτα βήματα σε κάθε τι, γεμάτα τρυφερές στιγμές αλλά και μπόλικο δράμα, συναισθηματικές εξάρσεις και συμπεριφορές που δεν τις περιμένετε. Με τον παρακάτω οδηγό θα είστε πανέτοιμοι!

Μην βιάζεστε, καθώς είναι απίθανο να φύγετε στην ώρα που έχετε προγραμματίσει. Η καλύτερη λύση είναι να υπολογίζετε να είστε έτοιμοι 10 με 15 λεπτά πριν την ώρα αναχώρησης από το σπίτι, μιας και πάντα – μα πάντα! – κάποιο απρόοπτο θα λάβει χώρα πριν διαβείτε το κατώφλι του σπιτιού. Μπορεί να είναι η πάνα του, ίσως το γεγονός ότι δεν θέλει να φορέσει το μπουφάν του ή ακόμα και το ότι πρέπει να αποχαιρετίσει ξεχωριστά ένα ένα όλα του τα παιχνίδια.

Αφιερώστε χρόνο για να δείτε τον κόσμο με τα μάτια του. Πόσο υπέροχο είναι που ενθουσιάζεται και χαίρεται με απλά πράγματα στα οποία οι μεγάλοι δεν δίνουν σημασία ή τα θεωρούν δεδομένα. Αν θέλετε πράγματι να δείτε ξανά τον κόσμο από τη μοναδική οπτική γωνία του μικρού σας δεν έχετε παρά να ανοίξετε μάτια και αυτιά στις απλές, καθημερινές εικόνες και ήχους και να συμμεριστείτε τη χαρά του.

Μην παίρνετε προσωπικά την άσχημη συμπεριφορά. Το νήπιο πειραματίζεται με τα όρια, γιατί είναι και αυτός ένας τρόπος για να μάθει τον κόσμο αλλά και να δοκιμάσει την ανεξαρτησία του. Τα ξεσπάσματα, η αδιαφορία όταν του μιλάτε ή η άσχημη συμπεριφορά (χωρίς εμφανή λόγο) δεν είναι προσωπικές επιθέσεις εναντίον σας, αλλά ένα φυσιολογικό στάδιο που θα περάσει. Στο διάστημα αυτό αντί να είστε και εσείς επιθετικοί απέναντί του, αγκαλιάστε το με φροντίδα, θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα όρια.

Συνηθίστε το δράμα. Κανείς δεν σας είχε προετοιμάσει ότι θα  μεγαλώνατε μια dramaqueen! Το νήπιο μπορεί να μετατρέψει τα πάντα σε απόλυτο δράμα καθώς κλαίει, φωνάζει, χτυπιέται στο πάτωμα και πετάει πράγματα, αλλά και αυτό το στάδιο είναι φυσιολογικό και θα περάσει.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι είστε γονείς ενός νηπίου που ουρλιάζει δημόσια. Αν δεν σας έχει συμβεί ακόμα, έχετε πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσετε κάτι τέτοιο και μάλιστα μπροστά σε πολύ κόσμο. Αντί να ντραπείτε, να θυμώσετε ή να τα βάλετε με τον εαυτό σας για αυτή την συμπεριφορά του μικρού, αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση έχοντας στο νου σας τις τακτικές πειθαρχίας και το μικρό σας και όχι τα βλέμματα των τρίτων.

Επιλέξτε ποιες μάχες θα δώσετε. Θα μπορούσατε να μαλώνετε όλη την ημέρα με το νήπιο για τα πράγματα που θέλει να κάνει αλλά δεν επιτρέπεται, στην προσπάθειά του να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του και να αποκτήσει εμπειρίες. Αντί να λέτε σε όλα όχι, επιλέξτε ποια από αυτά είναι αρκετά ανώδυνα για να μπορεί να τα δοκιμάσει.

Φυλάξτε τα πολύτιμα ή αγαπημένα σας πράγματα. Επειδή έχει μια τάση να καταστρέφει ό,τι βρεθεί στα χέρια του και επειδή κάποια πράγματα είναι πολύτιμα για εσάς ή για την οικογένειά σας φροντίστε να τα φυλάξετε για μερικά χρόνια.

Μην πάρετε πολύ στα σοβαρά τις τεχνικές διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζετε. Ούτως ή άλλως αυτές θα αλλάξουν μαζί με το μικρό σας και θα προσαρμόζονται κάθε φορά που το απαιτούν οι περιστάσεις και οι αντιδράσεις του. Όσο καταπληκτικές και αν θεωρείτε τις μεθόδους σας, το ίδιο το μικρό σας θα σας υπαγορεύσει αν τελικά είναι έτσι ή όχι με την πάροδο του χρόνου, δίνοντάς σας ώθηση να τις βελτιώσετε ή να τις διαφοροποιήσετε.

Προετοιμαστείτε για πολλές ακαταστασίες. Η ακαταστασία άλλωστε είναι συνώμυμο του νηπίου επομένως φροντίστε να έχετε αρκετή υπομονή για την ανεχτείτε. Έτσι η καθημερινότητα θα είναι πιο εύκολη για εσάς!