Πώς να επιλέξετε καινούργιο κρεβάτι

Νήπιο στο κρεβάτι του

Όταν το μικρό σας θα φτάσει στην ηλικία για να αποχαιρετήσει την κούνια του δείτε τι θα χρειαστεί να προσέξετε όταν επιλέξετε το καινούργιο του κρεβάτι.

Ένα ειδικό κρεβάτι για νήπια μπορεί να είναι ιδανικό για τη μετάβαση από την κούνια στο κανονικό κρεβάτι. Τα κρεβάτια αυτά έχουν το μέγεθος της κούνιας, κι έτσι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε αμέσως νέο στρώμα, είναι πιο υπερυψωμένα στο πλάι για μεγαλύτερη προστασία ή έχουν ενσωματωμένα κάγκελα. Πολλές κούνιες, επίσης, διαθέτουν αποσπώμενα μέρη και μετατρέπονται εύκολα σε κρεβάτι.


Από την άλλη μεριά, μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση από την κούνια σε κανονικό κρεβάτι, αρκεί να προσθέσετε ενισχύσεις στα πλαϊνά του κρεβατιού για μεγαλύτερη ασφάλεια. Για αρχή μπορείτε να τοποθετήσετε το στρώμα του μικρού σας στο πάτωμα μέχρι να συνηθίσει να κοιμάται χωρίς τα κάγκελα που οριοθετούν το χώρο της κούνιας και στη συνέχεια να μεταφέρετε το στρώμα στο κρεβάτι. Δείτε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξετε όταν αγοράσετε το καινούργιο κρεβάτι του μικρού σας.

  • Φροντίστε να τοποθετήσετε πλαϊνά κάγκελα. Πολλά νήπια καθώς κοιμούνται στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους, συνεπώς ένα κάγκελο σε κάθε πλευρά του κρεβατιού παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα κάγκελα που τοποθετείτε εφαρμόζουν στις άκρες του στρώματος. Εάν αυτά δεν εφάπτονται ακριβώς στο κρεβάτι, υπάρχει ο κίνδυνος το μικρό σας να βάλει το χεράκι ή το ποδαράκι του στο κενό που δημιουργείται και να εγκλωβιστεί εκεί.      
  • Προτιμήστε γερές κατασκευές. Το συμπαγές ξύλο μπορεί να είναι πιο ακριβό αλλά θα αντέξει για πολύ περισσότερα χρόνια από ότι άλλα υλικά. Έχετε κατά νου ότι για μερικά χρόνια θα πρέπει να αντέξει χοροπηδητά και παιδικά party.

Έπιπλα νηπίου

  • Ελέγξτε για τα στάνταρντ ασφαλείας που αφορούν στο κρεβάτι αλλά και στα πλαϊνά κάγκελα.
  • Δείτε πόσο βάρος μπορεί να αντέξει το κρεβάτι που επιλέγετε. Κάποια είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν για πολύ λίγα κιλά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να κάτσετε μαζί με το μικρό σας στο κρεβατάκι του. Άλλος ένας λόγος για να επιλέξετε μια γερή κατασκευή.
  • Για να αποφύγετε τραυματισμούς, επιλέξτε ένα κρεβάτι με στρογγυλεμένες άκρες.
  • Ευφάνταστο σχέδια και χρώματα; Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολή να έχετε στο δωμάτιο του παιδιού σας ένα κρεβάτι που μοιάζει με τρένο ή αυτοκίνητο αλλά καμιά φορά αυτό μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για το μικρό σας ώστε να κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι.