10 μυστικά για ευεργετικό και ευχάριστο παιχνίδι!
Το παιχνίδι συνδυάζει χαρά, δημιουργία και μάθηση. Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από αυτό; Τι να του προτείνετε, πώς να το καθοδηγήσετε και πότε να το αφήσετε να δημιουργήσει μόνο του, αξιοποιώντας την φαντασία του; Δείτε 10 τρόπους για «δυνατούς» παίκτες!
1.Αφήστε το να αποφασίσει. Η καθημερινότητα του μικρού σας είναι καλά οργανωμένη, από την ώρα που πρέπει να πιει το γάλα του και να κάνει μπάνιο μέχρι τι είναι σωστό να κάνει και τι όχι. Την ώρα του παιχνιδιού αξίζει να είναι λίγο πιο ελεύθερο. Συνεπώς, αφήστε το να αποφασίσει από μόνο του τι θέλει να κάνει και πότε.
Ιδέα για παιχνίδι: Παρατηρήστε ενώ θα σκηνοθετεί μια σκηνή εμπνευσμένη από την καθημερινή ζωή. Αφήστε το να εξερευνήσει τους ρόλους που βλέπει στην καθημερινότητά του και ρωτήστε το τι σκέφτεται αντί να δίνετε οδηγίες.
2.Επαινέστε το για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή του. Υπάρχουν φυσικά πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι από το να πείτε απλά «μπράβο». Δοκιμάστε το «είμαι περήφανη για σένα» αν κάνει κάτι δύσκολο για τις δυνατότητές του. Προτιμήστε συγκεκριμένους επαίνους που να είναι ανάλογοι με την πράξη και μην είστε υπερβολικοί. Καμιά φορά και ένα χαμόγελο αρκεί.
3.Αποφύγετε τα «όχι». Μπορεί το μικρό σας να θέλει να χρωματίσει τη θάλασσα κόκκινη, ή να ανταλλάξει φιγούρες στα παιχνίδια του (π.χ. να βάλει πιγκουίνους να μένουν μέσα σε σπίτι των playmobil). Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να πείτε «όχι» ή «αυτό δεν είναι έτσι». Ακόμα, αν το μικρό κάνει κάτι ενώ ξέρετε ότι μπορεί να τα καταφέρνει καλύτερα αν δοκιμάσει τον δικό σας τρόπο, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε ρωτώντας το γιατί το έκανε αυτό και πως θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα, αντί να επισημαίνετε ότι είναι λάθος.
4.Επιτρέψτε του να ανακαλύψει τον σωστό τρόπο. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια αναπτύσσουν τις δεξιότητες των παιδιών αλλά αν διαρκώς δείχνετε στο μικρό σας πώς πρέπει να τα κατασκευάσει ή να παίξει μαζί τους, δεν το αφήνετε να μάθει, ούτε να χαρεί το παιχνίδι. Αφήστε του χρόνο για να εξερευνήσει τα παιχνίδια του και να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να βρει τρόπους να παίξει με αυτά.
5.Φυσική άσκηση. Το παιχνίδι δεν είναι μόνο ένα μέσο μάθησης αλλά και ένας τρόπος για να είναι το μικρό σας δραστήριο. Χρειάζεται λοιπόν να βγαίνετε έξω, είτε στο μπαλκόνι σας είτε στο κοντινό πάρκο και την παιδική χαρά, για να παίζετε παιχνίδια που απαιτούν ενέργεια και κίνηση.
6.Προτιμήστε τα απλά παιχνίδια. Τα παιχνίδια με την άμμο, το νερό, τα χρώματα και τα ρούχα της μαμάς ή του μπαμπά είναι πάντα δημοφιλή για τα παιδιά. Είναι εύκολο να βρείτε απλά παιχνίδια που είναι ευχάριστα αλλά και βοηθούν στην ανάπτυξή του. Δεν χρειάζεται να δώσετε ένα περίπλοκο παιχνίδι για να μάθει κάτι από αυτό. Τα απλά παιχνίδια βοηθούν τη φαντασία του να αναπτυχθεί. Για παράδειγμα, τώρα το καλοκαίρι τι πιο ιδανικό από το να χτίζει το μικρό σας πυργάκια στην άμμο; Φροντίστε να το εφοδιάσετε με τα κατάλληλα εργαλεία για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά του.
7.Επανάληψη. Το παιχνίδι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε το μικρό σας να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες. Τη δουλειά της εδώ θα κάνει η επανάληψη, η μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όταν επαναλαμβάνετε λέξεις που χρησιμοποιεί το παιδί σας δείχνετε πως το ακούτε και συμμετέχετε στη διαδικασία του παιχνιδιού. Φροντίστε αφού επαναλαμβάνετε τη λέξη να την εμπλουτίζετε με περαιτέρω πληροφορίες έτσι ώστε να δίνετε κίνητρο για συζήτηση. (Για παράδειγμα αν το μικρό σας πει «μπάλα», συνεχίστε λέγοντας «ναι, είναι μια κόκκινη μπάλα, ή η μπάλα είναι στρογγυλή κ.λπ.)
8.Αφήστε χώρο για άλλους. Μην ζητάτε την αποκλειστικότητα αλλά αφήστε το μικρό σας να παίξει με παιδάκια της ηλικίας του, καθώς θα το βοηθήσουν να μάθει νέα πράγματα όσο και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Κανονίστε ραντεβού για παιχνίδι, όπου το μικρό σας θα συναντά τους φίλους του και εσείς τους άλλους γονείς.
Διαβάστε ακόμα: «Έλα να παίξουμε…. Το πρώτο του ραντεβού».
9.Το παιχνίδι δεν πρέπει να προκαλεί άγχος στους γονείς. Επειδή δεν μπορείτε να αποφύγετε την ανακατωσούρα που θα προκαλέσει το μικρό σας (ανάλογα με το παιχνίδι που παίζει) φροντίστε να την περιορίσετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή ή να στρώσετε έναν μεγάλο μουσαμά στο πάτωμα. Αν πείτε στο μικρό σας ότι πρέπει να προσέχει, ειδικά αν παίξει με ένα παιχνίδι που θα δημιουργήσει ένα μικρό χαμό, τότε εκείνο θα αισθανθεί ότι έχετε εσείς τον έλεγχο και όχι εκείνο. Αν δεν αντέχετε βέβαια να βλέπετε το σπίτι σας άνω κάτω, πηγαίνετε το μικρό σας κάπου όπου θα μπορεί να παίξει ελεύθερα.
10.Επενδύστε στο χιούμορ. Σε όλους μας αρέσει να κάνουμε αστεία, πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά. Η μίμηση παράξενων και χιουμοριστικών φωνών ή χαρακτήρων και η δημιουργία αστείων σεναρίων θα δώσουν κίνητρο στο μικρό σας να σας μιμηθεί.