Μικροί εξερευνητές προκαλούν το χάος!

Νήπιο γεμάτο τούρτα

Tips για να ελαττώσετε την ακαταστασία του σπιτιού όταν το μικρό σας ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του.

Πώς να αντισταθείτε στην ορμητική ανάγκη του μικρού σας να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του ακόμα και όταν τα κάνει όλα άνω κάτω; Η χαρά στο προσωπάκι του όταν ξετυλίγει το χαρτί υγείας και η ικανοποίησή του όταν γεμίζει χρώματα τον τοίχο πετώντας το φαγητό του, μάλλον δεν σας δημιουργεί κανένα θετικό συναίσθημα. Μπορεί να νιώθετε ότι όλα αυτά τα κάνει επίτηδες γιατί έχει βαλθεί να σας σπάσει τα νεύρα, αλλά στην πραγματικότητα για όλα ευθύνεται ο συνδυασμός περιέργειας με την ανάγκη του για περισσότερη ανεξαρτησία. Έχοντας κατά νου ότι «φάση είναι και θα περάσει», ακολουθήστε μερικούς τρόπους για να μειώσετε τις πιθανότητες πρόκλησης του χάους στο σπίτι σας.


  • Ξετυλίγοντας το χαρτί υγείας. Για να παρηγορηθείτε στη θέα του μικρού σας που ξετυλίγει στο σαλόνι το χαρτί υγείας που μόλις τοποθετήσατε στο μπάνιο, σκεφτείτε πως με αυτόν τον τρόπο εξασκεί τις κινήσεις του χεριού του μαθαίνοντας να το συντονίζει με το με το βλέμμα του. Για να ελαττώσετε το χαμό που δημιουργείται, προμηθεύστε το μικρό σας με το δικό του ρολό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί όποτε θέλει. Βέβαια πάλι θα το βοηθάτε να τυλίγει το χαρτί, αλλά τουλάχιστον θα αποφύγετε τις ξαφνικές εξορμήσεις στο μπάνιο.

Ξετυλίγοντας χαρτί υγείας

 

  • Παίζοντας με το φαγητό. Όταν το μικρό σας ανακαλύπτει την διαφορετική υφή κάθε φαγητού, τα νέα χρώματα και τις γεύσεις είναι φυσικό να βουτάει τα χέρια του στην τροφή του και να την πετάει κάτω για να διαπιστώσει τι θα γίνει: θα κυλήσει, θα κάνει δυνατό θόρυβο ή θα διαλυθεί; Τοποθετήστε ένα ειδικό χαλάκι, μουσαμά ή εφημερίδες για να αποτρέψετε την ολική καταστροφή. Μην επιδιώκετε κάθε φορά να σηκώνετε από κάτω ότι το μικρό σας πετάει καθώς θα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για αυτό. Φυσικά αν η κατάσταση ξεφύγει από τα όρια, αν ρίχνει δηλαδή κάτω περισσότερο φαγητό από αυτό που τρώει, τότε είναι ώρα να τερματίσετε το γεύμα.
  • Αδειάζοντας τα ντουλάπια της κουζίνας. Οι κατσαρόλες, τα τηγάνια και οι κουτάλες είναι πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια για ένα παιδί αλλά και εργαλεία για να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες, όπως να τα τοποθετεί το ένα μέσα στο άλλο ή να εξασκεί το συντονισμό χεριού – βλέμματος όταν τα χτυπάει. Διατηρήστε ένα ντουλάπι με παλιά σκεύη τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιείτε ώστε να μπορεί όποτε θέλει να τα χρησιμοποιεί για να παίζει και κλειδώστε τα υπόλοιπα ντουλάπια.
  • Ζωγραφίζοντας τους τοίχους. Αν δίνετε στο αγγελούδι σας κηρομπογιές, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Όμως είναι σημαντικό να Ζωγραφίζοντας τους τείχουςτο αφήνετε να είναι δημιουργικό και να εκφράζετε μουτζουρώνοντας κατά προτίμηση χαρτιά. Για να αποφύγετε τις μουτζούρες σε όλους τους τοίχους του σπιτιού, δώστε του μεγάλα φύλλα από εφημερίδες ή χαρτιά περιτυλίγματος. Αν παρόλα αυτά προτιμά τους τοίχους, πείτε του αυστηρά ότι δεν επιτρέπεται να γράφει και να ζωγραφίζει πουθενά αλλού εκτός από το χαρτί και βάλτε το να σας βοηθήσει να τους καθαρίσετε.

Αν θέλετε, ωστόσο, να καλλιεργήσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού σας μπορείτε να το αφήσετε να ζωγραφίζει ή να μουτζουρώνει έναν τοίχο στο δωμάτιό του, ο οποίος θα είναι και ο μόνος που επιτρέπεται να γεμίσει με τα σχέδιά του. Αυτό αφορά γονείς πιο τολμηρούς σε ότι αφορά την αισθητική του σπιτιού και του παιδικού δωματίου αλλά και όσους έχουν όρεξη να βάφουν συχνά το παιδικό δωμάτιο.


Μικρά μαθήματα

Είναι σημαντικό να δείξετε στο παιδί σας ότι όταν το σπίτι γίνεται άνω κάτω, πρέπει κάποιος να το μαζεύει και να το καθαρίζει. Με μικρές εργασίες που μπορείτε να του αναθέσετε, θα μάθετε το βλαστάρι σας να είναι υπεύθυνο.

  • Εφοδιάστε το με ένα πανί για να σας βοηθάει στην καθαριότητα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις για κάθε πράξη.
  • Αγοράστε ένα μικρό ποτιστήρι για να σας βοηθάει στο πότισμα των λουλουδιών. Το μαθαίνετε έτσι πώς να κρατάει κάτι σωστά και πώς να το γέρνει για να ρίξει το νερό.
  • Το βράδυ ζητήστε του να τοποθετεί τα άπλυτα ρούχα στο ειδικό καλάθι. Έτσι μαθαίνει ότι καθετί έχει τη δική του θέση στο σπίτι και ότι πρέπει να τακτοποιεί τα πράγματά του.

Διαβάστε επίσης: «Παίδες εν τάξει».