Πότε να του μάθω να σκουπίζεται;

Πότε να του μάθω να σκουπίζεται;

Πότε μπορεί ένα παιδί να μάθει να σκουπίζεται και τι ακριβώς πρέπει να του διδάξετε;

Έχει μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα αλλά η δουλειά σας δεν έχει ακόμη τελειώσει. Υπάρχει μία ακόμα βασική δεξιότητα που το μικρό σας πρέπει να κατακτήσει: το σκούπισμα. Πότε όμως μπορείτε να ξεκινήσετε; Και τι πρέπει να του διδάξετε;

Όπως με την εκπαίδευση στο γιογιό έτσι και εδώ δεν υπάρχει η ιδανική ηλικία αλλά πρέπει να συντρέχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Χονδρικά, ωστόσο, αυτή η δεξιότητα μπορεί να κατακτηθεί περίπου ένα χρόνο αφού έχει εκπαιδευτεί στην τουαλέτα, όχι μόνο για να μην του πέσει «βαρύ» αλλά και γιατί θα πρέπει να συνοδεύεται και από μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής που οφείλουν να του βγαίνουν φυσικά.

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επιβεβαιώσετε είναι ότι το παιδί σας πλένει τα χέρια του κάθε φορά πριν και μετά και μάλιστα χωρίς δική σας υπενθύμιση.
  • Ξεκινήστε κάνοντας μια κουβέντα για το πόσο σημαντικό είναι να σκουπιζόμαστε και τι μπορεί να συμβεί εάν το ξεχάσουμε ή δεν το κάνουμε καλά (ερεθισμός, κοκκίνισμα, φαγούρα κοκ.)
  • Περιγράφετε κάθε φορά που το σκουπίζετε τι κάνετε και γιατί:

«Σκουπιζόμαστε με φορά από μπρος προς τα πίσω για να μην μεταφέρουμε μικρόβια».

«Επαναλαμβάνουμε μέχρι το χαρτί να είναι καθαρό».

«Ντυνόμαστε, τραβάμε καζανάκι, πλένουμε τα χέρια».

  • Δείξτε του πόσο χαρτί πρέπει να χρησιμοποιεί. Για αρχή, πείτε του να μην διπλώνει το χαρτί αλλά να χρησιμοποιεί καινούργιο κομμάτι κάθε φορά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με το να χρησιμοποιεί υγρά μαντηλάκια.
  • Επιβλέπετε την διαδικασία μέχρι να βεβαιωθείτε πως τα καταφέρνει. Εάν δεν κάνει καλή ...δουλειά, ζητήστε του να κάνετε εσείς ένα τελευταίο σκούπισμα για να δείτε πως τα πήγε.

Καλή τύχη!