Πως να σταματήσετε τα επαναλαμβανόμενα «γιατί;»

Σταματήστε τα επαναλαμβανόμενα «γιατί;»

Μία φράση που θα θέσει τέρμα στα επαναλαμβανόμενα γιατί χωρίς να εμποδίσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα παιδιά έχουν ερωτήσεις… πολλές ερωτήσεις. Είναι ένας από τους τρόπους τους να μαθαίνουν τον κόσμο. Και παρότι είναι άκρως εκπαιδευτικό να ρωτάει «γιατί τα μυρμήγκια μεταφέρουν φαγητό;» ή «γιατί ο αέρας χτυπάει το παράθυρο;», είναι εντελώς εκνευριστικό να ρωτάει στο repeat «γιατί;» χωρίς κανέναν προφανή λόγω.

-Μην αφήνεις την πόρτα του σπιτιού ανοιχτή.

-Γιατί;

-Γιατί θα βγει έξω ο σκύλος.

-Γιατί;

-Γιατί του αρέσει περισσότερο έξω παρά μέσα.

-Γιατί;

-Γιατί έξω έχει πιο πολύ χώρο.

-Γιατί;

-Γιατί το σπίτι μας είναι μικρό.

-Γιατί;

….

Είμαι σίγουρη πως καταλάβατε σε ποια συνεχόμενα «γιατί;» αναφέρομαι. Κι αν είστε σαν κι εμένα και πιστεύετε πως αυτή η συγκεκριμένη ερώτηση κάποια στιγμή θα εκτοξεύσει τον Γκοτζίλα από μέσα σας, τότε ίσως είναι η στιγμή για να θέσουμε τέρμα.

Γιατί τα παιδιά ρωτούν «γιατί» ξανά και ξανά και ξανά;

Σίγουρα δεν είναι για να μας εκνευρίσουν. Βέβαια ούτε είναι πως δεν γνωρίζουν την απάντηση.

-Μην χοροπηδάς πάνω στο κρεβάτι. Γιατί;

-Μην καταπίνεις την οδοντόκρεμα. Γιατί;

Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θέλουν είναι, όχι να τους δώσουμε εμείς την απάντηση, αλλά να τους καθοδηγήσουμε ώστε να απαντήσουν αυτό που ήδη ξέρουν. Συνεπώς, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα ρωτήσει «γιατί;», δοκιμάστε να απαντήσετε:

-Πες μου εσύ γιατί…

Προσοχή! Όχι με «υφάκι», εκνευρισμό ή ειρωνεία αλλά με ειλικρινές ενδιαφέρον. Κοιτάξτε το στα μάτια, γύρτε λίγο το κεφάλι προς την μία μεριά και περιμένετε να απαντήσει. Εάν δυσκολεύεται, μπορείτε να του κάνετε και κάποιες συμπληρωματικές ερωτήσεις, όπως:

-Νομίζεις πως… «Νομίζεις πως το να χοροπηδάς στο κρεβάτι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς; …(Απάντηση)…Πες μου γιατί…»

-Έχεις παρατηρήσει… «Έχεις παρατηρήσει που αποθηκεύουμε τα τρόφιμα. Βάζουμε εκεί την οδοντόκρεμα;…(Απάντηση)… Πες μου γιατί…»

-Τι πιστεύεις ότι θα συνέβαινε… «Τι πιστεύεις ότι θα συνέβαινε εάν άφηνες την πόρτα ανοιχτή και έφευγε ο σκύλος;…(Απάντηση)…Πες μου γιατί…»