Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός λέξεων που πρέπει να ξέρει ένα νήπιο και ποιοι παράγοντες καθορίζουν το πόσο γρήγορα ή όχι θα αρχίσει να μιλάει;
Αν μετράτε και ξαναμετράτε τις λεξούλες που μαθαίνει το μικρό σας στη νηπιακή ηλικία, ανησυχώντας για το αν έχει μάθει αρκετές, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένοw κανόνας για το πόσες λέξεις είναι καλό να γνωρίζει ένα νήπιο.
Οι τυπικές πρώτες λεξούλες
Κάποια παιδάκια εστιάζουν στη χρήση λέξεων που εκφράζουν κοινωνικότητα, όπως το γεια, το ευχαριστώ ενώ άλλα σε λέξεις που δίνουν μια ιδιότητα, όπως για παράδειγμα γάτα ή μπάλα. Οι πρώτες λέξεις που μαθαίνουν τα νήπια είναι το «μαμά», «μπαμπά», τα ονόματα από τα αδέρφια του, το όνομα του κατοικίδιου ζώου αν έχουν, των αγαπημένων τους φαγητών και παιχνιδιών. Στις πρώτες λέξεις υπολογίζονται και οι συνθηματικές λεξούλες που μπορεί να σημαίνουν π.χ. γάλα, νερό ή κάποιο παιχνίδι, αλλά δεν λέγονται με τον ίδιο τρόπο που θα της έλεγε ένα μεγαλύτερο παιδί (κόβουν κάποιες συλλαβές ή αλλάζουν κάποια γράμματα). Υπολογίστε τις ως νέες λέξεις αν το μικρό σας τις χρησιμοποιεί μέσα σε πρόταση που βγάζει νόημα.
Αργεί να μιλήσει;
Ακόμα και αν το μικρό σας καθυστερήσει να μιλήσει και δεν έχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. ακουστικό) δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά. Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά αλλά να θυμάστε πως πιθανότατα μια ημέρα οι λεξούλες θα αρχίσουν να βγαίνουν από το στοματάκι του μικρού σας αβίαστα, δημιουργώντας μικρές προτάσεις.
Επίσης, να θυμάστε πως και η σειρά γέννησης του μικρού σας ενδέχεται να επηρεάσει το χρόνο που θα αρχίσει να μιλάει ή τις λέξεις που θα λέει. Τα μικρότερα αδέρφια δεν έχουν τόσο ανάγκη για επικοινωνία όσο τα πρωτότοκα. Για παράδειγμα, αν το πρωτότοκό σας ζητήσει ένα μπισκότο, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει μπισκότο και το μικρότερο. Επίσης είναι πιθανόν τα πρωτότοκα να περνούν περισσότερο χρόνο που οι γονείς απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτά, κάνοντας συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Η παραπάνω προσοχή ενδέχεται να τους δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα.
Εάν ανησυχείτε, εκτός από το να ενημερώσετε τον γιατρό, ίσως χρειάζεται να του αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Μιλήστε του, διαβάστε του, τραγουδήστε του, φτιάξτε πινακάκια με εικόνες και λέξεις και θα δείτε που σύντομα θα αρχίσει σιγά σιγά να φλυαρεί. Κι όταν αυτό συμβεί θα έχει έρθει η ώρα να το μαγνητοφωνήσετε και να κρατήσετε ένα υπέροχο ενθύμιο που λίγοι διαθέτουν.