Ενθαρρύνοντας τα παιχνίδια ρόλων

Ενθαρρύνοντας τα παιχνίδια φαντασίας

Πέντε τρόποι για ευφάνταστο παιχνίδι μίμησης

Το κρεβάτι του μετατρέπεται σε πλοίο και εκείνο σε διάσημο πειρατή, το σαλόνι σε θεατρική σκηνή και το τραπέζι σε φρούριο με τη βοήθεια ενός σεντονιού. Πόσο συχνά το παιχνίδι μίμησης απορροφά το μικρό σας; Μπορεί το δωμάτιό του να είναι γεμάτο παιχνίδια αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο ευεργετικό για τη δημιουργικότητά του όσο τα ελεύθερα παιχνίδια μίμησης που θα καλλιεργήσουν τη φαντασία του. Για να τα ενθαρρύνετε αρκούν πέντε ευχάριστα βήματα.

Βρείτε χρόνο. Μπορεί οι υποχρεώσεις να τρέχουν και το μικρό σας εκτός από το σχολείο να συμμετέχει σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά είναι σημαντικό να εντάξετε στο πρόγραμμά του και το ελεύθερο παιχνίδι, τουλάχιστον κάποιες ώρες σε εβδομαδιαία βάση.

Πάρτε μέρος. Αρκεί να παίξετε και εσείς έναν μικρό ρόλο που θα σας αναθέσει για να του δώσετε ιδέες, να το ενθουσιάσετε και να το κινητοποιήσετε ώστε το παιχνίδι να διαρκέσει για ώρες.

Συγκεντρώστε σε σημείο όπου θα έχει πρόσβαση την απαραίτητη ενδυμασία.Τα παιχνίδια μίμησης για να είναι πετυχημένα και να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μικρό σας απαιτούν και ανάλογη ενδυμασία ώστε να το βοηθήσουν να «μπει» πιο βαθιά στο ρόλο του. Συγκεντρώστε λοιπόν σε ένα κουτί οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για τις μεταμφιέσεις του, από ένα παλιό σας σακάκι μέχρι ένα ψάθινο καλοκαιρινό καπέλο και από υφάσματα μέχρι γυαλιά ηλίου και κοσμήματα.

Ενθαρρύνετε την αναπαράσταση ενός βιβλίου ή σεναρίου. Αν διαβάσατε πρόσφατα ένα παραμύθι που του άρεσε ή είδατε μαζί μια ταινία, προτείνετε να σχεδιάσει μια αναπαράσταση ενός μέρους της ιστορίας εμπλουτίζοντάς τη με τη φαντασία του ή ακόμα και αλλάζοντας το τέλος.

Κάντε χειροτεχνίες. Για να εμπλουτίσετε και με άλλα δημιουργικά στοιχεία το παιχνίδι μίμησης, εμπνευστείτε χειροτεχνίες (το διαδίκτυο είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης) που θα αποτελούν αξεσουάρ του μικρού πρωταγωνιστή ή μέρος του σκηνικού.