Εξάσκηση για αριστερόχειρες

Εξάσκηση για αριστερόχειρες

Πού θα χρειαστεί περισσότερη εξάσκηση ένα παιδί που χρησιμοποιεί περισσότερο το αριστερό χέρι;

Τόσο τα αντικείμενα του σπιτιού όσο και οι καθημερινές ασχολίες μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα ιδανικά για δεξιόχειρες. Αν το μικρό σας ανήκει στο ποσοστό εκείνο του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι, τότε ίσως χρειαστεί να του διδάξετε λίγο διαφορετικά πώς να γράφει ή πώς να δένει τα κορδόνια του. Για να το διευκολύνετε ακόμα περισσότερο αναζητήστε αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα ειδικά για αριστερόχειρες. Το βέβαιο είναι ότι θα του κάνετε την καθημερινότητα πιο εύκολη!

  • Παρόλο που συχνά ένα παιδί δείχνει την προτίμηση του στο δεξί ή αριστερό χέρι το διάστημα μεταξύ 6 και 9 μηνών, είναι εξίσου πιθανό να χρησιμοποιεί συχνά και τα δύο χέρια για να πιάσει ένα αντικείμενο, ανάλογα σε ποιο από τα χεράκια του είναι πιο κοντά. Στην πραγματικότητα γύρω στα 4 θα είναι εντελώς φανερό αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας καθώς τότε θα δείτε με ποιο χέρι προτιμά να ζωγραφίζει, να επιχειρεί να γράψει ή να μαζεύει μικρά αντικείμενα.
  • Αν το μικρό σας είναι αριστερόχειρας φροντίστε να δημιουργήσετε στο σπίτι ένα περιβάλλον που θα οι δυσκολίες θα είναι περιορισμένες. Το μικρό σας είναι πιθανό να δυσκολευτεί στο γράψιμο (κυρίως στη φορά των λέξεων στο χαρτί), στο να δένει τα κορδόνια του (είναι πιθανό να τα δένει ανάποδα) ή στο να μάθει να κόβει με ψαλίδι (εκτός και αν προμηθευτείτε κάποιο ειδικά για αριστερόχειρες). Επειδή αυτός ο κόσμος είναι κυρίως για τους δεξιόχειρες (από τα μπρίκια μέχρι τα ποντίκια στους υπολογιστές) θα το βοηθήσετε να βρει τρόπους ώστε να καταφέρνει να χειρίζεται με ευκολία τα καθημερινά αντικείμενα και να εξασκηθεί με υπομονή σε πράγματα που για ένα δεξιόχειρα είναι πιο απλά.
  • Το γράψιμο είναι και ο τομέας που μάλλον θα το δυσκολέψει περισσότερο. Για παράδειγμα ένας αριστερόχειρας δεν μπορεί να γράψει σε ένα χαρτί που είναι τοποθετημένο μπροστά του κάθετα. Θα είναι πιο βοηθητικό για εκείνο να στρέψει το χαρτί προς τα δεξιά του, αλλά και σημαντικό να πιάνει σωστά το μολύβι μιας και οι περισσότεροι αριστερόχειρες το γραπώνουν για να μπορούν να βλέπουν τι γράφουν.
  • Είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι γράφει τα γράμματα ανάποδα σαν να κάνουν αντανάκλαση σε καθρέφτη με φορά στο χαρτί από δεξιά προς αριστερά. Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας σε μικρή ηλικία, καλό είναι να ελέγχετε σε περίπτωση που συνεχίζεται όσο μεγαλώνει. Για να το κατευθύνετε βάλτε μια τελίτσα στην πλευρά της σελίδας που πρέπει να ξεκινάει η λέξη.
  • Για να μάθει να δένει τα κορδόνια του σωστά, δοκιμάστε να του δείξετε πώς να το κάνει μπροστά σε έναν καθρέφτη ώστε να σας βλέπει από εκεί και να του είναι πιο εύκολο να το κατανοήσει.
  • Ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας το μικρό σας θα χρειαστεί να εξασκείται συχνά για να εξελιχθεί σε κάθε μια από τις δεξιότητες αυτές.
  • Μην επιχειρήσετε να πιέσετε το μικρό σας να γράψει με το δεξί αν βλέπετε πως χρησιμοποιεί περισσότερο το αριστερό, διότι θα προκαλέσετε πολλά προβλήματα τόσο ψυχολογικά όσο και στην ικανότητά του να γράφει σωστά ή να σχεδιάζει.