Πως να καταλάβετε ότι το μωρό σας έγινε νήπιο

Νήπιο

Οι αλλαγές στις συνήθειες και στον τρόπο που εκφράζεται σηματοδοτούν την είσοδο στη νηπιακή ηλικία

Λίγο πριν τα πρώτα του γενέθλια το μικρό σας διαβαίνει το κατώφλι της νηπιακής ηλικίας. Επίσημα μπορείτε να σβήσετε τη λέξη μωρό όταν αναφέρεστε σε αυτό, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία από την ίδια την ηλικία που σας δείχνουν σταδιακά με τον πιο προφανή τρόπο ότι εξελίσσεται σε νήπιο!

Συνειδητοποιείτε ότι πρέπει να έχετε μάτια και στην πλάτη.Μια στιγμή να στρέψετε το βλέμμα σας αλλού και το μικρό σας έχει εξαφανιστεί αναζητώντας την επόμενη περιπέτεια που θα μπορούσε να ζήσει στο μαγευτικό κόσμο του … διπλανού δωματίου. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι καιροί που το ξαπλώνατε στην κούνια του και ήσασταν βέβαιοι ότι δεν κουνηθεί από εκεί. 

Ανακαλύπτει το «όχι»! Αρχίζει δηλαδή να εκφράζει πιο έντονα τα θέλω και τις ανάγκες του και φυσικά του αρέσει πολύ να το χρησιμοποιεί όσο πιο συχνά γίνεται.

Παράλληλα όμως αρχίζει να λέει μαμά ή μπαμπά.Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται σε εσάς και προφανώς κάθε φορά που το ακούτε να σας φωνάζει, λιώνετε.

Το μπάνιο γίνεται παιχνίδι με νερά παντού. Του αρέσει να πλατσουρίζει στα νερά, να πετάει από ψηλά τα παιχνίδια του με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η απόλυτη ακαταστασία κάθε φορά που έρχεται η ώρα να μπει στην μπανιέρα.

Σας χαρίζει την αγκαλιά του. Θα ξαφνιαστείτε με τις ξαφνικές και πολύ τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης, όπως τις περιστασιακές αγκαλιές που σας δίνει εκεί που δεν το περιμένετε.

Πειραματίζεται με διάφορα είδη κλάματος. Με διαφορετικούς ήχους και διαφορετική χρήση, το πιο δυνατό κλάμα έχει μπει πλέον στη ζωή σας όπως και το κλαψούρισμα για να γίνει κάτι που θέλει.

Αποκτά μια σχέση αγάπης – μίσους με το καρότσι του. Είτε θα αρνείται να καθίσει και να το δέσετε, είτε θα παθαίνει κρίσεις αγάπης με το μεταφορικό του μέσο λέγοντας σας πως είναι δικό του.

Πιάνει τα πάντα στα χέρια του, τα ανοίγει ή τα χωρίζει σε κομμάτια. Αυτά μπορεί να είναι από μπουκάλια, τηλεχειριστήρια, το κινητό σας, τα πλήκτρα του υπολογιστή σας κ.λπ. Ετοιμαστείτε να βρείτε κομμάτια ή και ολόκληρα αντικείμενα χωμένα σε διάφορα απίθανα σημεία του σπιτιού.

Ανακαλύπτει και μια ακόμα χρήση της κούνιας. Πιάνεται από τα κάγκελα για να χοροπηδήσει πιο εύκολα και κάθε τόσο προσπαθεί να σκαρφαλώσει.

Έχετε να αντιμετωπίσετε ένα διαφορετικό περιεχόμενο της πάνας του.Με το γάλα και τον πουρέ το περιεχόμενο της πάνας ήταν πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο από ότι τώρα που καταναλώνει κανονική τροφή. 

Έχετε γίνει ειδικοί στο να το ντύνεται και να το αλλάζετε σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτή η νέα σας δεξιότητα οφείλεται φυσικά στο γεγονός ότι το μικρό σας δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητο για περισσότερο από μερικά λεπτά.

Το αγαπημένο του παιχνίδι είναι να πετάει πράγματα στο πάτωμα.Από το περιεχόμενο του πιάτου μέχρι όποιο αντικείμενο βρεθεί στα χέρια του. Το να το σηκώνετε και να του το ξαναδίνετε θα γίνει απλά το καλύτερο παιχνίδι της ημέρας.