Μαθαίνοντας να ντύνεται

Μαθαίνοντας να ντύνεται

Συμβουλές για σωστό και αποτελεσματικό ντύσιμο

Την περίοδο που το μικρό σας μαθαίνει πώς να ντύνεται μόνο του, εκεί γύρω στην ηλικία των 2 ή 3, χρειάζεται την καθοδήγηση και την υποστήριξή σας. Και φυσικά την υπομονή σας ειδικά όταν πρόκειται να κάνει τα πιο δύσκολα, όπως να βάλει το πόδι στο μπατζάκι του παντελονιού του ή να κουμπώσει ένα κουμπί. Για να είναι επιτυχημένα τα μαθήματα ακολουθήστε τα παρακάτω δοκιμασμένα tips.

  • Αν είστε θετικοί και το υποστηρίζετε το παιδί σας είναι πιθανό να συνεργαστεί πιο εύκολα, επομένως φροντίστε να το επιβραβεύετε κάθε φορά που ντύνεται σωστά και φυσικά να μην το μαλώνετε ή του φωνάζετε εάν κάνει κάτι λάθος.
  • Μιλήστε με το μικρό σας για τον καιρό κάθε φορά που πρέπει να επιλέξει τα ρούχα του. Βρέχει, κάνει κρύο ή ζέστη; Και ποια είναι τα κατάλληλα ρούχα για κάθε περίσταση;
  • Διδάξτε του τη διαφορά ανάμεσα στα καθαρά και βρώμικα ρούχα, εξηγώντας του για παράδειγμα ότι τα βρώμικα ρούχα πρέπει να τοποθετηθούν στον κάδο με τα άπλυτα και ότι τα ξαναφοράμε όταν ξαναμπούν στην ντουλάπα. Πείτε του ακόμα πως πρέπει να αλλάζει κάθε μέρα εσώρουχα και κάλτσες. Άλλωστε, μπορεί τώρα να τα επιλέγετε εσείς αλλά στο μέλλον θα πρέπει να γνωρίζει τις πληροφορίες αυτές.
  • Εάν το μικρό σας θέλει να παίρνει αποφάσεις για τα ρούχα που θα φορέσει, μην είστε αρνητικοί ακόμα και όταν επιλέγει αταίριαστους συνδυασμούς ή ζητά να φορέσει την στολή του superman. Για να το καθοδηγήσετε αποτελεσματικά, δώστε του δύο επιλογές και αφήστε το να διαλέξει. Έτσι θα νομίζει πως έχει τον έλεγχο.
  • Δώστε του ένα ρεαλιστικό χρονικό περιθώριο για να ντυθεί. Για παράδειγμα αν χρειάζεται 20 λεπτά, μην προσπαθήσετε να το πιέσετε να το κάνει στο μισό χρόνο. Επίσης αν το πρωί βιάζεστε, φροντίστε να έχετε επιλέξει μαζί τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ.
  • Προτείνετε να είναι καθιστό καθώς ντύνεται για να διευκολυνθεί. Το να κάθεται στο πάτωμα ή στο κρεβάτι ίσως είναι πιο εύκολο από το να κάθεται σε μια καρέκλα.
  • Αποθηκεύστε τα ρούχα του σε συρτάρια στα οποία θα μπορεί να έχει εύκολα πρόσβαση. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ταμπελίτσες όπου θα σημειώνετε ή θα σχεδιάζετε το περιεχόμενο κάθε συρταριού.
  • Όταν το μικρό σας μαθαίνει να ντύνεται μόνο του, το πρώτο μάθημα που θα του διδάξετε είναι πώς να βγάζει τα ρούχα του. Είναι πολύ πιο εύκολο από το ντύσιμο, το οποίο απαιτεί περισσότερο συντονισμό, σχεδιασμό και κατανόηση των μερών του σώματος.
  • Επιλέγετε ρούχα στα οποία να φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η μπροστινή και ποια η πίσω πλευρά ώστε να μην μπερδεύεται, όπως μπλούζες με στάμπες ή ταμπελάκια στην πίσω πλευρά.
  • Εξασκηθείτε στο ντύσιμο κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο μπροστά σας. Όταν βιάζεστε καλό είναι να προσπαθεί μόνο του να κάνει τα πιο εύκολα (να βάλει την μπλούζα του) και εσείς να το βοηθάτε στα πιο δύσκολα (να του δέσετε τα κορδόνια).

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Ντύνεται μόνο του!».