Πως θα επιλέξετε το ιδανικό παιχνίδι

Πως θα επιλέξετε το ιδανικό παιχνίδι

Πριν επιλέξετε το επόμενο παιχνίδι του ακολουθήστε 5 πολύτιμες συμβουλές

Πώς θα επιλέξετε το ιδανικό παιχνίδι για το μικρό σας όταν έχετε αμέτρητες επιλογές την ίδια στιγμή που εκείνο σας προτρέπει να του αγοράσετε το πιο δημοφιλές που κυκλοφορεί επειδή το είδε στο σπίτι του φίλου του; Παιχνίδι φυσικά δεν είναι απαραίτητα εκείνο που βρίσκεται σε συσκευασία και το έχετε αλιεύσει από τα ράφια ενός καταστήματος. Αλλά επειδή θα χρειαστεί να επιλέξετε κάποια στιγμή ένα από αυτά, έχετε κατά νου ορισμένα βοηθητικά tips.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία.Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι το παιδί σας μπορεί να παίξει με παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά αλλά οι οδηγίες συσκευασίας που αφορούν την ηλικία αναγράφονται αφενός για να ανταποκρίνεται το παιχνίδι στις αναπτυξιακές του ανάγκες, αφετέρου για να είναι ασφαλές. Αν πιστεύετε πως έχει τις δεξιότητες να παίξει με παιχνίδια για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί για το αν αυτά περιέχουν αποσπώμενα μικρά κομμάτια.

Μην ακολουθείτε πάντα τις επικρατούσες τάσεις.Δεν είναι απαραίτητο το μικρό σας να έχει το πιο δημοφιλές παιχνίδι που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα παιχνίδι που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του και έχει κάτι να του προσφέρει αναπτυξιακά παρά ένα παιχνίδι που είναι της μόδας και διαφημίζεται παντού.

Διατηρήστε τις αξίες σας. Αν δεν θέλετε το μικρό σας να παίζει με συγκεκριμένους τύπους παιχνιδιών, όπως π.χ. όπλα, δεν χρειάζεται να απολογείστε ούτε να αλλάξετε γνώμη αν για παράδειγμα ένα συνομήλικο παιδάκι στο νηπιαγωγείο έχει τέτοια παιχνίδια.

Μην το φορτώνετε.Για να περνάει ευχάριστα την ώρα του δεν χρειάζεται να έχει ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια. Είναι καλύτερο να έχει λίγα και καλά, τα οποία θα ανανεώνετε ανά διαστήματα έτσι ώστε να διατηρείται ο ενθουσιασμός του και το ενδιαφέρον του.

Σκεφτείτε εκτός πλαισίου.Δεν είναι απαραίτητο ένα παιχνίδι να έχει μόνο μια συγκεκριμένη χρήση, τη χρήση δηλαδή για την οποία προορίζεται. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να είναι δημιουργικό παίζοντας με τα παιχνίδια του με διαφορετικούς τρόπους, εστιάζοντας πάντα στην ασφάλειά του. 

 

Δείτε ακόμα τι εκπληκτικό έκανε μια μαμά από την Τανζανία επειδή δεν της άρεσαν τα πρότυπα που προωθούσαν οι κούκλες του εμπορίου στο άρθρο μας "Πραγματικές κούκλες"