Με πόσους τρόπους θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό του;
Κανείς δεν αμφιβάλλει πως ένα πλούσιο λεξιλόγιο είναι σημαντικό εφόδιο για τις σχολικές επιδόσεις, την ακουστική κατανόηση, την κοινωνικοποίηση, το καλό γράψιμο και τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός παιδιού. Πώς όμως χτίζεται και από πότε; Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι γνώσης και πειραματισμού είστε οι πρώτοι του δάσκαλοι και μάλιστα έχοντας ήδη στα χέρια σας εργαλεία πολύ απλά, πολύ καθημερινά αλλά πολύ αποτελεσματικά.
Μιλήστε του.Ο πρώτος τρόπος για να μάθει να μιλάει και για να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του είναι να του μιλάτε εσείς, ακόμα και όταν εκείνο δεν έχει αναπτύξει ακόμα τις λεκτικές του δεξιότητες. Μιλήστε του για τα πάντα, από τα απλά καθημερινά πράγματα, μέχρι για ιστορίες που ακούσατε ή εικόνες που φαντάζεστε ώστε να έρχεται σε επαφή με μια ποικιλία λέξεων και φράσεων. Όταν θα μεγαλώσει και θα μπορείτε να κάνετε υποτυπώδεις συζητήσεις, μην αναλώνεστε μόνο σε φράσεις κλισέ, όπως αυτές που αφορούν το φαγητό, τον ύπνο, ή το ντύσιμο, (“ντύσου καλά”, “φάε το φαγητό σου”), αλλά ανακαλύψτε ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση από την οποία θα ξεπηδήσουν νέες λεξούλες. Επίσης αντί να διορθώνετε τα λάθη του, επαναλάβετε την ίδια φράση σωστά. Έτσι δεν δημιουργείτε μεγάλο ζήτημα που έκανε ένα λαθάκι και το βοηθάτε να αποτυπώσει καλύτερα τη σωστή λέξη.
Κάντε το διάβασμα διαδραστικό. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθει καινούργιες λεξούλες από το διάβασμα, αρκεί να κάνετε τη διαδικασία πιο ευχάριστη και πιο διαδραστική. Κάντε του ερωτήσεις, επισημάνετε τις καινούργιες λέξεις, επιτρέψτε του να σας οδηγήσει εκείνο στις λέξεις ή στα νοήματα που του κινούν το ενδιαφέρον και συζητήστε ποια μπορεί να είναι η συνέχεια, πώς αλλιώς θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το βιβλίο ή πώς θα μπορούσε να είχε αντιδράσει ο πρωταγωνιστής. Μια ιδέα είναι να ξεφύγετε από το ρόλο του γονιού και να του ζητήσετε να σας λύσει απορίες για γεγονότα που συμβαίνουν στο βιβλίο ή ακόμα και για το πώς προφέρεται μια λέξη.
Ανακαλύψτε νέες λεξούλες μέσα από νέες εμπειρίες.Οι νέες εμπειρίες για το μικρό σας μπορεί να είναι σχετικά απλά πράγματα, όπως π.χ. ένα καινούργιο χρώμα ή μια καινούργια υφή, μια μυρωδιά ή ένας ήχος, η αίσθηση του χώματος ή ενός φύλλου, η επίσκεψη σε ένα μανάβικο ή το μαγείρεμα στην κουζίνα σας, η βόλτα με ένα τρόλευ ή η εξόρμηση σε ένα πάρκο. Στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε ένα λούνα πάρκ, σε μια πισίνα, σε μια θεατρική παράσταση. Σκεφτείτε πόσα πολλά θα έχετε να συζητήσετε για όλες τις νέες εμπειρίες που βιώνει κάθε φορά!
Ενθαρρύνετε την περιέργεια για τις κανούργιες λέξεις. Προσπαθήστε αρχικά κάθε φορά που το μικρό σας κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με νέες λέξεις να του απαντάτε με σοβαρότητα και ενδιαφέρον. Φροντίστε δε να του κάνετε και εσείς ερωτήσεις για διάφορες λέξεις, ζητώντας του να σας πει τι σημαίνουν. Προτείνετε ακόμα να κάνετε συλλογή από τις λέξεις που του αρέσουν είτε γράφοντάς τις σε ένα πίνακα στον τοίχο, σε χαρτιά που θα βάλετε σε ένα βαζάκι ή σε κάρτες που θα κολλήσετε στο ψυγείο. Ενθαρρύνετέ το να προσθέτει στη συλλογή κάποια νέα λέξη ανά κάποιο χρονικό διάστημα.
Παίξτε με τις λέξεις.Και για να μην ξεχνάτε το παιχνίδι, εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του τραγουδώντας τραγουδάκια, απαγγέλοντας ποιηματάκια και παίζοντας παιχνίδια με λέξεις.