Ποια παιχνίδια συμβαδίζουν με τις νέες του δεξιότητες;
Μεταξύ 12 και 36 μηνών η καθημερινότητα του νηπίου μεταμορφώνεται. Εκτός του ότι πειραματίζεται με τις κινητικές του δεξιότητες μαθαίνοντας να περπατάει, να τρέχει και να σκαρφαλώνει, αναπτύσσει και άλλες δεξιότητες, όπως την ομιλία, το παιχνίδι, την κοινωνικοποίηση, την επαφή με άλλα συνομήλικα παιδιά. Με λίγα λόγια ένας θαυμαστός κόσμος ανοίγεται μπροστά του!
Σε όλα αυτά το παιχνίδι παίζει κομβικό ρόλο γιατί το βοηθάει να εξασκήσει τις νέες του δεξιότητες αλλά και να κοινωνικοποιηθεί. Ποια είναι όμως τα ιδανικά παιχνίδια για ένα νήπιο; Aυτά που θα ανταποκριθούν στις ανάγκες του και που θα του δώσουν κίνητρα να εξελιχθεί. Έχοντας αυτό σαν αφετηρία θα διαπιστώσετε πως δεν του είναι τόσο απαραίτητα τα ακριβά ή τα περίπλοκα παιχνίδια, αλλά ότι πολλές φορές ακόμα και ένα αντικείμενο από την κουζίνα σας μπορεί να το συντροφεύσει για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.
Το νήπιο απολαμβάνει να εξερευνά διάφορα αντικείμενα.Για να ικανοποιήσετε αυτή την έμφυτη περιέργειά του, δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα έχει πρόσβαση σε διάφορα αντικείμενα με διαφορετικό σχήμα και υφές για να μην αναγκαστείτε να του λέτε διαρκώς «όχι» όταν θα θέλει να πιάσει στα χέρια του όποιο πράγμα του κινήσει το ενδιαφέρον. Τοποθετήστε το, για παράδειγμα, στο καρεκλάκι φαγητού ή στο πάρκο και δώστε του ασφαλή αντικείμενα για να τα επεξεργαστεί. Η εξερεύνηση, ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και έξω, στη φύση όσο είναι δυνατόν, ή σε μια παιδική χαρά.
Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, μιας και ενθουσιάζεται από τις νέες του δεξιότητες, όπως είναι το περπάτημα και το τρέξιμο, επομένως παιχνίδια που θα του δώσουν κίνητρο να κινηθεί, όπως ένα παιχνίδι που μπορεί να σπρώχνει ή να τραβάει και μια μπάλα είναι ιδανικά.
Του αρέσει να σκαρφαλώνει.Για να αποφύγετε να πειραματίζετε σε μέρη που δεν είναι τόσο ασφαλή για σκαρφάλωμα, κάντε εξορμήσεις στην παιδική χαρά και στον παιδότοπο ή δημιουργήστε μια γωνιά στο σπίτι όπου θα μπορεί να σκαρφαλώνει χωρίς κινδύνους, πάντα υπό την δική σας επίβλεψη.
Απολαμβάνει να μιμείται τους άλλους. Είναι και αυτό μια μορφή παιχνιδιού και εξερεύνησης για αυτό αδράξτε την ευκαιρία και δώστε του το ελεύθερο να σας βοηθήσει στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, από το σκούπισμα και το μαγείρεμα μέχρι το καθάρισμα των τζαμιών. Βέβαια, η «συμβολή» του πιθανότατα θα σας καθυστερήσει σημαντικά (για να μην πούμε θα σας εμποδίσει) αλλά το ζήτημα είναι να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να περάσει χρόνο μαζί σας.
Καλλιεργεί τη φαντασία του. Το ελεύθερο παιχνίδι, όπου αναλαμβάνει ρόλους θα εισέλθει στην καθημερινότητά του κάπου κοντά στα δεύτερά του γενέθλια, οπότε και η φαντασία του θα οργιάζει. Εκεί τα αντικείμενα του σπιτιού θα μεταμορφωθούν για τις ανάγκες του παιχνιδιού σε σπαθιά και βάρκες και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το τροφοδοτείτε με αυτά.
Μην καθοδηγείτε το παιχνίδι του.Το ελεύθερο παιχνίδι χωρίς καθοδήγηση είναι άκρως σημαντικό για το νήπιο, επομένως αντισταθείτε στον πειρασμό να του δίνετε οδηγίες ή να του λέτε τι κάνει λάθος. Απλά παρατηρήστε το και δηλώστε διαθέσιμοι αν σας χρειαστεί.