Παίζοντας με την αριθμητική

Παίζοντας με την αριθμητική

Ιδέες και παιχνίδια για να μάθετε ευχάριστα τους αριθμούς στο παιδί σας

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να μάθετε σε ένα παιδί τους αριθμούς; Παίζοντας! Και επειδή οι αριθμοί υπάρχουν παντού γύρω μας δεν είναι δύσκολο να εξασκήσετε τις μαθηματικές και αριθμητικές ικανότητες του μικρού σας, προετοιμάζοντας το παράλληλα και για το σχολείο. Ας δούμε μερικούς τρόπους.

Αριθμοί στη γειτονιά.Στη γειτονιά σας αλλά και στους δρόμους που κάνετε τις βόλτες σας θα παρατηρήσετε πως οι αριθμοί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στολίζουν τις πόρτες των σπιτιών, τις ταμπέλες στις γωνίες των τετραγώνων, τα καταστήματα και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η αφορμή υπάρχει και το παιχνίδι ξεκινάει. Ποιος ξέρει να ονομάσει το κάθε νούμερο; Ποιος θα δει και θα πει πρώτος έναν αριθμό; Ποιος μπορεί να αθροίσει σωστά τα διψήφια νούμερα (για μεγαλύτερα παιδιά);

Extra Tip: Για εξάσκηση χωρίς ύφος "ανάκρισης" ένα καλό παιχνίδι είναι να αρχίσετε εναλλάξ να λέτε ποιους αριθμούς που συναντάτε στις εισόδους των σπιτιών φροντίζοντας τα νούμερα να ακολουθούν αυξητική πορεία.

Μετρήστε συμμαζεύοντας. Πριν τακτοποιήσετε το δωμάτιο του μικρού σας, μαζεύοντας τα παιχνίδια του από το πάτωμα, ζητήστε να σας πει ποια από τα σκορπισμένα παιχνίδια πιστεύει ότι είναι περισσότερα, τα τουβλάκια ή τα βιβλία του; Στη συνέχεια μετρήστε τα μαζί και δείτε αν όντως έπεσε μέσα.

Αριθμοί με ρυθμό. Τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας αγαπούν πολύ τα τραγούδια και τον ρυθμό. Διδάξτε τους αριθμούς με τη βοήθεια τραγουδιών ειδικά σχεδιασμένων για αυτό το σκοπό. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε αυτό που χρειάζεστε.

Μετρώντας και τρώγοντας. Γράψτε αριθμούς από το 1 έως το 12 στο κάτω μέρος των χάρτινων βάσεων για cupcakes ή εσωτερικά σε μία αυγοθήκη και συγκεντρώστε γύρω σας διάφορα υγιεινά αλλά δελεαστικά εδώδιμα, όπως μικρά φρούτα, χειροποίητα μπισκότα σε κομμάτια και δημητριακά. Ζητήστε από το παιδί σας να βάλει σε κάθε χάρτινη βάση τον κατάλληλο αριθμό μικρών μπισκότων, κερασιών ή δημητριακών, ανάλογα με τον αριθμό που είναι καταγεγραμμένος πάνω τους.Παιχνίδι με αριθμούς

Κλασικά παιχνίδια.Για να γίνει πιο αυθόρμητο το μάθημα αριθμητικής, προτείνετε στο παιδί σας και τους φίλους του να παίξουν παιχνίδια που περιλαμβάνουν αριθμούς. Μερικά από τα πιο κλασικά είναι το κρυφτό και το κουτσό σε σχεδιασμένο πίνακα, με την προϋπόθεση ότι θα παίξουν βέβαια εκτός σπιτιού. Για μέσα στο σπίτι προτιμήστε να βάζουν «καλάθια» σε έναν κουβά με μικρές πάνινες μπάλες και να μετρούν το σκορ. 

Τραγουδήστε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αναμφίβολα θα θέλατε το μικρό σας να γνωρίζει τον αριθμό του κινητού ή του σταθερού τηλεφώνου σας απ’ έξω, μήπως χρειαστεί κάτι σε περίπτωση ανάγκης. Ευκαιρία, λοιπόν, να του το μάθετε. Τραγουδήστε μαζί τους αριθμούς, δανειζόμενοι το ρυθμό από ένα τραγούδι που του αρέσει και γράψτε το τηλέφωνο σε ένα χαρτί για να συνδέσει τους ήχους με τα σύμβολα.

Ζωγραφίστε τα. Σχεδιάστε τα νούμερα από το 1 έως το 10 σε ένα μπλοκ ζωγραφικής και προτείνετε στο μικρό σας να τα χρωματίσει. Στη συνέχεια έχοντας ως βάση τον κάθε αριθμό, παροτρύνετε το να ζωγραφίσει σχετικά σχέδια, π.χ. να μετατρέψει τον αριθμό 1 σε καλαμάκι μέσα σε ένα ποτήρι ή το 3 να γίνει η μισή πλευρά μιας πεταλούδας.