Πλούσιο λεξιλόγιο; Μάθετε πώς!

Πλούσιο λεξιλόγιο; Μάθετε πώς!

4 τρόποι για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του μικρού σας

Όταν το μικρό σας μαθαίνει καινούργιες λέξεις, αυτόματα εκτίθεται σε νέες ιδέες και περιεχόμενα. Συνεπώς είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του από νωρίς.

 

Εστιάστε σε καινούργιες λέξεις. Όταν είστε έξω από το σπίτι είτε για βόλτα είτε για δουλειές φροντίστε να εισάγετε νέες λέξεις στο λεξιλόγιο του μικρού σας. Αν επισκεφθείτε, για παράδειγμα, ένα ζωολογικό κήπο κάντε μια εισαγωγή για τα θηλαστικά και τα ερπετά και μιλήστε για το φυσικό τους περιβάλλον αν αυτό έχει κάτι ιδιαίτερο (π.χ. έρημος ή ζούγκλα). Έπειτα δείξτε του τα ζώα και πείτε τα με τα ονόματά τους και εμβαθύνετε, ανάλογα με την ηλικία του, στην διατροφή του και σε άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Όσο περισσότερο του μιλάτε και όσα περισσότερα ακούει τόσο πιο πιθανό είναι να αφομοιώσει νέες λέξεις.

Διευρύνετε τα ενδιαφέροντά του. Δώστε του να επεξεργαστεί επιπλέον πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα ή ένα αντικείμενο που το ενδιαφέρει. Αν λόγου χάρη του αρέσουν οι δεινόσαυροι περιγράψτε του τη δουλειά που κάνουν οι παλαιοντολόγοι ή αν ενδιαφέρεται για τις πεταλούδες ενημερώστε το για διάφορα σπάνια είδη που υπάρχουν σε άλλες ηπείρους.

Βοηθήστε το να αναδιατυπώνει τις προτάσεις του. Αν το παιδί σας μεγαλώνοντας συνεχίζει να μιλάει με το ίδιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσε όταν ήταν νήπιο, μην σχολιάζετε ότι θα μπορούσε να το πει διαφορετικά και μην το διορθώνετε. Αντίθετα, όταν μιλάει σαν μωρό, απαντήστε με πιο αναβαθμισμένο λεξιλόγιο. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι σε μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, όπως όταν αποκτά ένα αδερφάκι ή όταν ξεκινάει το σχολείο, ενδέχεται να μιλάει αλλά και να θέλει να του συμπεριφέρεστε σαν να είναι μικρότερο. Μιλήστε του

Δώστε του ευκαιρίες να μιλάει. Αφιερώστε του χρόνο και την προσοχή σας για να σας μιλήσει και βοηθήστε το να εμπλουτίσει με καινούργιες λέξεις τις διηγήσεις του. Ζητήστε του να σας μιλήσει για τις σκέψεις του με αφορμή τις καθημερινές δραστηριότητες. Μιλήστε για όσα συμβαίνουν στη γειτονιά, ή στο δρόμο καθώς οδηγείτε και κάντε ερωτήσεις σχετικές με την ιστορία που του διαβάζετε πριν κοιμηθεί. Θυμηθείτε πως η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι διασκεδαστική. Τα καλύτερα μαθήματα άλλωστε δίνονται όταν δεν προσπαθείτε με επιμονή να διδάξετε κάτι.

Διαβάστε ακόμα το «Παιχνίδια… για μεγάλες συζητήσεις».