Εκτονώστε την ενέργειά του

Ενέργεια νηπίου

Διοχετεύστε την ενέργειά του σε ποιοτικές ασκήσεις και δραστηριότητες

Το νήπιο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με σβούρα. Σπάνια παραμένει ακίνητο για μερικά λεπτά και η συνηθισμένη εικόνα είναι να το κυνηγάτε για να το ταΐσετε, για να το ντύσετε, να του κόψετε τα νύχια, ακόμα και να το βγάλετε μια φωτογραφία. Αρκεί, όμως, απλά να τρέχει στο σαλόνι σας για να διοχετεύσει την ενέργειά του σωστά;

Ένα νήπιο χρειάζεται 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, όπως παιχνίδι με μπάλα ή ποδήλατο, και τουλάχιστον μία ώρα ελεύθερης δραστηριότητας, όπως παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο. Μάλιστα τα δραστήρια παιδιά όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, αλλά και είναι πιο χαρούμενα. Πάμε, λοιπόν, μαζί να δούμε με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσετε ότι εκτονώνει την ενέργειά του σε δραστηριότητες.

Βγείτε έξω. Οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητες για ένα νήπιο. Ο φρέσκος αέρας και ο ήλιος θα το κινητοποιήσουν. Επισκεφθείτε την παιδική χαρά της γειτονιάς σας για να τρέξει, να σκαρφαλώσει και να εξερευνήσει το περιβάλλον, εφοδιάστε το με τρίκυκλο και μπάλες και ανάλογα με την εποχή ακολουθήστε διαφορετικές δραστηριότητες για να επωφεληθεί παράλληλα από τον φρέσκο αέρα και τον ήλιο.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.Πάρτε το μαζί για να κάνετε τις αγορές της ημέρας ή για μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά, κατεβάζοντάς το από το καρότσι ανά διαστήματα για να του επιτρέψετε να περπατήσει μαζί σας ή παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το σημείο προορισμού για να περπατήσετε. Αν ζείτε σε πολυκατοικία άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ για να ανεβείτε στο διαμέρισμά σας.

Αποφύγετε τις συνήθειες της καθιστικής ζωής. Περιορίστε τον χρόνο τηλεθέασης και γενικότερα της έκθεσης σε οθόνες υπολογιστή και κινητής τεχνολογίας και αν του επιτρέψετε να δει τηλεόραση προτιμήστε προγράμματα που θα του δώσουν ερεθίσματα να κινηθεί, όπως για παράδειγμα να χορέψει με τους ήρωες.

Επιλέξτε κάποιο ομαδικό άθλημα. Δοκιμάστε να το γράψετε σε κάποιο ομαδικό άθλημα ή αν τα αθλήματα δεν είναι το φόρτε του, αναζητήστε κάποιο τμήμα γυμναστικής ή χορού, κατάλληλο για την ηλικία του.

Δώστε το καλό παράδειγμα.Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πείσετε το μικρό σας να κινητοποιηθεί είναι να βλέπει εσάς να δραστηριοποιήστε. Κάντε οικογενειακώς εξορμήσεις για περπάτημα και ποδήλατο, ασκηθείτε στο σπίτι σας όταν σας βλέπει το νήπιο, εγγραφείτε σε κάποιο μάθημα γιόγκα ή χορό. Αν η άσκηση βρίσκεται στις προτεραιότητές σας τότε θα είναι κάτι οικείο και για το μικρό σας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει παρόμοιες συνήθειες.