Παιχνίδια για ανάπτυξη σε νου και σώμα

Ανάπτυξη σε νου και σώμα

Παιχνίδια και δραστηριότητες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξή του

Για να ακονίσετε το μυαλό του και να το βοηθήσετε να αναπτύξει στο έπακρο όλες του τις δυνατότητες δεν είναι απαραίτητο να του διαβάζετε εγκυκλοπαίδειες ή να το βάζετε από μικρό να λύνει μαθηματικές ασκήσεις. Απλά παιχνίδια και καθημερινές δραστηριότητες είναι αρκετά για να αναπτυχθεί διανοητικά και φυσικά, να αποκτήσει τον έλεγχο του σώματός του και να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες, να μάθει να λύνει μικρά προβλήματα, να χρησιμοποιεί την φαντασία του και να αναπτύξει την ικανότητα να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Αρκεί φυσικά να μην χάνετε ευκαιρίες να του δίνετε κίνητρα καθημερινά!  

2 έως 3 έτη

Παίζοντας κρυφτό.Η συγκέντρωση και η μνήμη αποτελούν σημαντικό μέρος της μάθησης. Παίξτε κρυφτό με διάφορα αντικείμενα ζητώντας του να τα ανακαλύψει και αυξήστε σταδιακά το βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού.  

Οι πρώτες του δημιουργίες. Εφοδιάστε το μικρό σας με κηρομπογιές και μεγάλα φύλλα χαρτί και αφήστε το να δημιουργήσει. Στη συνέχεια δώστε του μολύβια και μαρκαδόρους για να εξασκηθεί στις λεπτές κινητικές δεξιότητες, εξάσκηση που θα του χρησιμεύσει αργότερα όταν θα αρχίσει να γράφει. 

Παιχνίδια μίμησης.Καλλιεργήστε τη φαντασία του πλάθοντας ιστορίες με πρωταγωνιστές τις κούκλες του ή απλά αντικείμενα του σπιτιού. Σιγά σιγά θα αρχίσει και μόνο του να χτίζει τον δικό του φανταστικό κόσμο ο οποίος θα τον βοηθήσει να γνωρίσει τον πραγματικό.

Οξύνετε τη σκέψη του με προβλήματα. Για να το βοηθήσετε να ακονίσει το μυαλό του παρέχετε ευκαιρίες για να λύσει μικρά προβλήματα, όπως να βάλει σε ένα κουτί τρισιδιάστατα αντικείμενα σε διάφορα σχήματα στις αντίστοιχες οπές. Η διαδικασία αυτή εκτός του ότι προϋποθέτει σκέψη και συντονισμό χεριών – ματιών, απαιτεί υπομονή, συγκέντρωση και επιμονή.  

3 έως 4 έτη

Οι ημέρες της ανεξαρτησίας!Το να τρώει, να ντύνεται, να πλένει τα χέρια του και να μαζεύει τα πράγματά του μόνο του είναι δεξιότητες που θα καταφέρει να αναπτύξει από νωρίς αν φυσικά του δείξετε τον τρόπο και του αφήσετε την ελευθερία να τις εξασκήσει. Χωρίς να το πιέσετε και μετατρέποντας κάθε δουλειά σε διασκέδαση, επιτρέψτε του να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα (δίνοντας του συγκεκριμένες επιλογές), να ετοιμάσει την τσάντα του για τη βόλτα, να μαζέψει τα παιχνίδια του μέσα στο χρόνο που διαρκεί το αγαπημένο του τραγούδι. 

Οι πρώτες δειλές κοινωνικές συναναστροφές. Μπορεί να προτιμά να παίζει μόνο του, αλλά μαθαίνει παρατηρώντας τα άλλα παιδιά γύρω του, επομένως μη διστάζετε να πηγαίνετε μαζί του στην παιδική χαρά ή σε άλλα μέρη όπου θα συναντήσει και άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Σιγά σιγά θα κάνει τις πρώτες απόπειρες να κοινωνικοποιηθεί, να μάθει να μοιράζεται και αργότερα να κάνει τους πρώτους του φίλους.    

Φυσικό παιχνίδι.Η φυσική και διανοητική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, επομένως φροντίστε να του παρέχετε ευκαιρίες για να παίζει ελεύθερα ώστε να εξασκήσει τον συντονισμό των μελών του σώματός του, την ισορροπία, τη δύναμη και τις αντοχές του. Μια επίσκεψη στην παιδική χαρά, οι βόλτες με ποδήλατο, τα ομαδικά παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους είναι τόσο ευχάριστα όσο και πολύτιμα για την ανάπτυξή του. 

Κατασκευές. Εφοδιάστε το με πλαστελίνη, χαρτιά, υφάσματα, κομμάτια ξύλου και άλλα αντικείμενα με διάφορες υφές ώστε να εξασκήσει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και να θέσει σε λειτουργία τη φαντασία του.