Λερωθείτε, κάνει καλό!

Λερωθείτε, κάνει καλό!

8 λόγοι για τους οποίους πρέπει να το αφήσετε να λερώσει και να λερωθεί!

Πρόσφατα διάβασα κάπου πως «καθώς τα άπλυτα μαζεύονται, η άποψη για τον γυμνισμό διαφοροποιείται» και- ναι- όποιοι από εσάς έχουν στο σπίτι ένα νήπιο μπορούν να καταλάβουν απόλυτα αυτό το απόφθεγμα. Βλέπετε, τα παιδιά μπορεί να διαθέτουν ξεχωριστές κλίσεις, ταλέντα, ικανότητες και δεξιότητες, όμως όλα ανεξαιρέτως είναι καλά στο να κάνουν τον κόσμο άνω κάτω! Ακολουθούν, λοιπόν, 8 λόγοι για τους οποίους είναι καλό να αφήσετε το παιδί σας να λερωθεί!

1.  Δυναμώνει τις 5 αισθήσεις και χτίζει δεξιότητες. Όταν τα παιδιά είναι έξω από το σπίτι και έχουν την δυνατότητα να μαζέψουν καρπούς, να ακούσουν τον ήχο των κυμάτων, να νιώσουν το χώμα ανάμεσα στα δάχτυλά τους […] «γυμνάζουν» τις αισθήσεις και κατανοούν τον κόσμο γύρω τους. Ακόμα, το να μετράτε μαζί τα κοχύλια που βρίσκετε, τις πέτρες που πετάτε στην λίμνη, τα ξυλάκια που μαζεύετε στο δάσος αποτελεί καλύτερη εξάσκηση μαθηματικών από οποιοδήποτε φύλλο εργασίας. Φυσικά, είναι απαραίτητο να του μάθετε τις στοιχειώδεις αρχές υγιεινής και προστασίας και να το επιβλέπετε στενά, ώστε να μην καταλήξει το χώμα στο στόμα του και το ξυλάκι στο μάτι του.

2.  Χτίζει μελλοντικούς επιστήμονες. Το παιχνίδι έξω δίνει ευκαιρίες για πειραματισμούς. Τι συμβαίνει όταν η μπάλα βυθίζεται στο νερό και απελευθερώνεται απότομα; Πως γίνεται να σκάψεις λαγούμια ώστε να μεταφέρεις το νερό από έναν λάκο σε ένα άλλο; Πως μπορείς να χτίσεις με επιτυχία ένα κάστρο στην άμμο; Όλα αυτά μαθαίνουν στο παιδί τους κανόνες της φυσικής στην πράξη.

3.  Εξασκεί τις γνώσεις. Εάν το παιδί γνωρίζει ήδη να διαβάσει και να μετράει, η κουζίνα είναι ιδανικός χώρος για να εξασκήσει τις γνώσεις του και να μάθει μια απαραίτητη για την ζωή δεξιότητα. Τι πειράζει, λοιπόν, να επικρατήσει ένα μικρό χάος στην κουζίνα, εάν πρόκειται να δει πως η ανάγνωση και τα μαθηματικά όντως χρησιμεύουν κάπου. Βάλτε το να σας διαβάσει την συνταγή, να σας μετρήσει τα υλικά, να πλάσει και να ανακατέψει και μην ανησυχείτε για τα λερωμένα ρούχα και το αλευρωμένο πάτωμα. Αυτά διορθώνονται!Ακαταστασία στο φαγητό

4. Προσφέρει ανεξαρτησία. Εάν δεν επιτρέψετε στο παιδί να φάει μόνο του επειδή φοβάστε την ακαταστασία, δεν θα του δώσετε την ευκαιρία να νιώσει και  να γίνει ανεξάρτητο. Δεν θα του προσφέρετε την ικανοποίηση ότι κατάφερε να χρησιμοποιήσει το κουτάλι ή να σηκώσει το ποτηράκι με το νερό και να το φέρει στο στόμα. Οπότε, δώστε του να κρατάει ένα κουτάλι αμέσως μόλις ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών, αφήστε το να δοκιμάσει να σας μιμηθεί (ακόμα κι αν χρειαστεί να το βοηθήσετε να βρει το στόμα αντί για το μάτι του). Στην ηλικία των 3 αφήστε το να δοκιμάσει να φάει με το πιρούνι και λίγο αργότερα δείξτε του πώς να βάζει νερό στο ποτήρι του. Αυτά τα απλά καθημερινά πράγματα το βοηθούν να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο των μυών του, καλύτερο συντονισμό ματιού-χεριού, να κατανοήσει τον χώρο κοκ.

5. Δημιουργεί καλλιτέχνες. Όλα τα παιδιά κρύβουν μέσα τους έναν καλλιτέχνη, γι’ αυτό εφοδιάστε το με ξυλομπογιές, κηρομπογιές, δαχτυλομπογιές, γκλίτερ, χαρτί γκοφρέ και κόλλα και αφήστε το να δημιουργήσει. Φυσικά, να είστε προετοιμασμένοι για δάχτυλα που κολλούν, πιτσιλιές χρώματος στους τείχους και λίγη πασπαλισμένη χρυσόσκονη στον σκύλο. Για να ελαχιστοποιήσετε την ακαταστασία, απλώστε στο πάτωμα έναν μουσαμά, ντύστε το με πρόχειρα ή ήδη λερωμένα ρούχα και μάθετέ του ότι πρέπει να ζωγραφίζει μόνο πάνω στον καμβά. Μην δυσανασχετείτε! Με το ψαλίδι (πάντα ασφαλείας και μόνο υπό επίβλεψη) και την ζωγραφική, τα παιδιά γυμνάζουν μύες απαραίτητους για άλλες σημαντικές δεξιότητες, όπως να κουμπώνουν κουμπιά, να γράφουν σωστά κτλ.

Τέλος, την επόμενη φορά που θα το βάλετε στην μπανιέρα για μπάνιο αναμείξτε σαμπουάν και χρώμα ζαχαροπλαστικής και αφήστε το να πειραματιστεί ελεύθερα. Μπορεί η μπανιέρα σας να γίνει πολύχρωμη και τα κορμάκι του να μοιάζει σαν αυτό των smarfs, αλλά ο χαμός καθαρίζεται εύκολα και το παιδί διασκεδάζει απίστευτα.

Ακαταστασία στην μπανιέρα

6. Κινητοποιεί την φαντασία. Οι αποκριάτικες στολές στο πάτωμα, τα σεντόνια του κρεβατιού κρεμασμένα στο φωτιστικό για να δημιουργηθεί μια σκηνή και οι κατσαρόλες στο πάτωμα ως τύμπανα για ντραμς δεν δείχνουν τίποτε άλλο παρά ένα παιδί με φαντασία. Δημιουργήστε, λοιπόν, στο σπίτι μια ζώνη ελεύθερου δημιουργικοί παιχνιδιού, την οποία μπορείτε να μην καθαρίζετε αμέσως, και αφήστε το μικρό σας να χαθεί στον κόσμο του μυαλού του. Είναι πολύ καλύτερο από το να περιορίζεται στις οδηγίες των απτών παιχνιδιών ή να κολλά στην οθόνη των ψηφιακών.

7. Δημιουργεί νοικοκύρηδες. Ένα παιδί είναι πιο εύκολο να κάτσει να μαζέψει τα παιχνίδια που έχει χρησιμοποιήσει και ευχαριστηθεί από το να ξεσκονίσει ένα βιβλίο που παραμένει μήνες τώρα στο ράφι. Συνεπώς, εάν γνωρίζει τον κανόνα «πρώτα παίζουμε αλλά μετά καθαρίζουμε» θα είναι πιο πρόθυμο να βοηθήσει το συμμάζεμα και, κατά συνέπεια, να αποκτήσει μια σημαντική δεξιότητα. Επίσης, είναι πιο εύκολο να πείσεις ένα παιδί να κάνει μπάνιο, εάν μπορείς να του δείξεις ότι είναι όντως βρώμικο. Φροντίστε, λοιπόν, να γνωρίζει από μιας αρχής ότι η ακαταστασία επιτρέπεται στο παιχνίδι αλλά πως μετά από αυτό όλα πρέπει να μπουν στην θέση τους ώστε να ξαναπαίξει με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, φροντίστε στην περίπτωση των νηπίων να κρατάτε τις προσδοκίες σας χαμηλά, αφού τα περισσότερα μπορούν να βάλλουν τα παιχνίδια σε ένα καλάθι αλλά δεν μπορούν να αφαιρέσουν το χρώμα από τον τοίχο ή το πάτωμα.

 

8. Προσφέρει χαρά. Το τελευταίο και κυριότερο είναι πως το παιχνίδι χωρίς ασήμαντους περιορισμούς προσφέρει στα παιδιά χαρά. Δεν είναι ψέμα πως οι πιο χαμογελαστές φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί μέσα σε νερόλακκους !