Συμβουλές για να εύκολη και γρήγορη προετοιμασία το πρωί
Η πρωινή ετοιμασία έχει γίνει το μόνιμό σας βάσανο και το μικρό σας που διανύει την προσχολική ηλικία συνήθως δεν συνεργάζεται. Toαποτέλεσμα είναι να τρέχετε να προλάβετε, να αγχώνεστε, να εκνευρίζεστε και να έχετε να αντιμετωπίσετε συχνά ξεσπάσματα. Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη ημέρα σας γιατί, όπως και να το κάνουμε, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Για να φέρετε την ηρεμία στα πρωινά σας και για να βοηθήσετε το μικρό σας να συντονιστεί επιστρατεύστε το παιχνίδι, τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση και αφήστε το ελεύθερο να παίρνει κάποιες αποφάσεις.
Παίξτε «εστιατόριο». Αν κάθε πρωί το μικρό σας διαμαρτύρεται για το πρωινό που του σερβίρετε, αρνείται να φάει και τελικά ξεσπάει σε φωνές και κλάματα, δοκιμάστε ένα πρωτότυπο παιχνίδι για να το πείσετε να φύγει χορτασμένο από το σπίτι. Ετοιμάστε έναν κατάλογο από το προηγούμενο βράδυ με δυο τρεις υγιεινές επιλογές που μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε (τοστ, γιαούρτι με δημητριακά, γιαούρτι με μέλι, ψωμί με μαρμελάδα, δύο διαφορετικά είδη χυμού) και προτείνετε στο μικρό σας να «παραγγείλει» το πρωινό που θα επιθυμούσε. Έτσι θα νιώθει πως εκείνο παίρνει την απόφαση και είναι πιο πιθανό να φάει μιας και το πρωινό εντάσσεται στο πλαίσιο του παιχνιδιού.
Δημιουργήστε μια γωνιά όπου θα συγκεντρώνει όσα χρειάζεται. Για να μην αναζητάτε κάθε πρωί τα αντικείμενα που το μικρό σας πρέπει να πάρει μαζί του στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο, δημιουργήστε σημεία όπου θα τα συγκεντρώνει από την προηγούμενη ημέρα. Αυτά μπορεί να είναι μια κρεμάστρα για να βάζει το μπουφάν και τις ζακέτες του, ένα καλάθι για υλικά χειροτεχνίας ή τετράδια, ένα νοητό τετράγωνο στο πάτωμα όπου θα αφήνει το σακίδιό του όταν επιστρέφει. Έτσι κάθε πρωί θα ξέρει ότι από τα συγκεκριμένα σημεία θα πάρει ό, τι χρειάζεται.
Αποφύγετε τον τσακωμό για τα ρούχα.Βοηθήστε το να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει από το προηγούμενο βράδυ (δίνοντάς του δύο – τρεις παρόμοιες επιλογές) ώστε να αποφύγετε τις διαφωνίες το πρωί. Για να κάνετε τη διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα, φτιάξτε μια χάρτινη φιγούρα στο μέγεθός του (σχεδιάζοντας το περίγραμμα του σώματός του σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί) και ζητήστε του να τη χρωματίσει. Στη συνέχεια ζητήστε του να αποφασίσει με ποια ρούχα θα έντυνε την φιγούρα για το επόμενο πρωί, τα οποία θα είναι τα ίδια ρούχα που θα φορέσει και εκείνο. Με αυτό το παιχνίδι είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί χωρίς διαμαρτυρίες.
«Ντύστε» μουσικά τα πρωινά σας. Χρησιμοποιήστε τα τραγούδια για να δώσετε τον ρυθμό προετοιμασίας στα πρωινά σας και να βοηθήσετε το μικρό σας να εστιάσει σε όσα πρέπει να κάνει. Φροντίστε τα τραγούδια να είναι ίδια για κάθε δραστηριότητα ώστε να αποτελέσουν μέρος της ρουτίνας. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε ένα τραγούδι που θα συνοδεύει το πρωινό γεύμα, ένα άλλο που θα σημαίνει ότι είναι ώρα να ντυθεί και άλλο για να πλύνει τα δόντια του και να βουρτσίσει τα μαλλιά του. Ζητήστε του ακόμα να προσπαθήσει να ολοκληρώσει κάθε δουλειά όταν έχει τελειώσει και το αντίστοιχο τραγούδι.
Κολατσιό που έχει επιλέξει το μικρό σας.Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ το κολατσιό του και μάλιστα ζητώντας τη βοήθεια του παιδιού σας. Έχετε σε δοχεία στο ψυγείο και σε άλλον αποθηκευτικό χώρο σε σημεία που να έχει πρόσβαση τα διάφορα υλικά, ώστε να κάνει την επιλογή του (ζητήστε του λόγου χάρη να επιλέξει 4 πράγματα και φροντίστε να κάνετε συνδυασμούς ώστε ό, τι και να επιλέξει να αποτελεί τελικά ένα θρεπτικό γεύμα). Αφενός θα κερδίσετε χρόνο το πρωί, αφετέρου το μικρό σας είναι πιο πιθανό να καταναλώσει το κολατσιό του από τη στιγμή που του δίνεται η εντύπωση ότι το έχει ετοιμάσει εκείνο.
Προσφέρετε μικρά «βραβεία». Ένα αυτοκόλλητο σε έναν ειδικό πίνακα που θα έχετε φτιάξει για τις φορές που ακολουθεί με επιτυχία την πρωινή ρουτίνα, θα του δώσει κίνητρο να συνεργάζεται. Όταν συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός από αυτοκόλλητα (μην το κάνετε πολύ εύκολο) δώστε του μεγαλύτερα βραβεία (π.χ. μια βόλτα στο πάρκο, μια δραστηριότητα που του αρέσει). Αποφύγετε ωστόσο να το επιβραβεύετε με υλικά αγαθά (π.χ. παιχνίδια ή χρήματα) και γλυκά.
Φτιάξτε μια λίστα.Γράψτε σε μια λίστα τι χρειάζεται το μικρό σας κάθε πρωί, κολλήστε τη στο ψυγείο ή στην πόρτα του υπνοδωματίου του και ελέγχετε κάθε φορά αν τα έχει όλα μαζί του βάζοντας ένα σημαδάκι δίπλα στο κάθε αντικείμενο της λίστας. Σιγά – σιγά μάθετε στο μικρό σας όταν θα έχει μάθει να διαβάζει να κάνει μόνο του το παραπάνω.
Έχετε αποθέματα στο αυτοκίνητο. Επειδή κάποια πρωινά είναι φυσικό μέσα στη βιασύνη σας να έχετε ξεχάσει κάτι σημαντικό, φροντίστε να έχετε μέσα στο αυτοκίνητα κάποια αποθέματα έκτακτης ανάγκης (π.χ. μια βούρτσα, μερικά snacks, τσιμπιδάκια) για να μην χρειαστεί να επιστρέψετε σπίτι αν θυμηθείτε στο μέσο της διαδρομής ότι ξεχάσατε κάτι.
Διασκεδάστε το. Αν η πρωινή σας ρουτίνα είναι εντελώς διαδικαστική και γεμάτη βιασύνη χωρίς ίχνος απόλαυσης, δεν είναι παράξενο που το μικρό σας ξεσπάει σε κλάματα και είναι αρνητικό. Φροντίστε λοιπόν, για να πάει καλά η μέρα σας, να γεμίζετε όσο μπορείτε με θετική διάθεση το πρωινό σας. Μια αγκαλιά, ένα τραγούδι καθώς ντύνεται, ένα γρήγορο παιχνίδι με λέξεις την ώρα που τρώτε πρωινό θα κάνουν τη διαφορά!