Παίζοντας με ένα μεγαλύτερο παιδί

Παίζοντας με ένα μεγαλύτερο παιδί

Ποια είναι τα ιδανικά παιχνίδια για ένα νήπιο και ένα μεγαλύτερο παιδί;

Το παιχνίδι με ένα μεγαλύτερο παιδί είναι συναρπαστικό για ένα μωρό. Φανταστείτε με πόσα καινούργια πράγματα θα έρθει σε επαφή (από νέες λέξεις μέχρι καινούργιες δεξιότητες) που πιθανόν να προσπαθήσει να μιμηθεί. Ίσως, ακόμη, το μεγαλύτερο παιδάκι του κεντρίσει το ενδιαφέρον για παιχνίδια για τα οποία αδιαφορούσε μέχρι πρότινος.

Ωστόσο τα παιχνίδια του μεγαλύτερου σε ηλικία συμπαίκτη μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά μέρη που είναι ακατάλληλα για ένα νήπιο, επομένως θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί. Επιπλέον καλό είναι να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις των δύο φίλων, γιατί αν το μωρό αρπάζει διαρκώς τα παιχνίδια από το μεγαλύτερο παιδί, το τελευταίο ίσως δυσκολευτεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, μετατρέποντας το παιχνίδι σε πεδίο μάχης. Για να αποφύγετε μια τέτοιου είδους αναστάτωση προτείνετε παιχνίδια που θα είναι ασφαλή και ευχάριστα για τα δυο παιδιά.

Ανάγνωση. Προτείνετε στο μεγαλύτερο παιδί να «διαβάσει» στο μικρότερο ένα βιβλίο ή οτιδήποτε άλλο έχει εικόνες και λέξεις ή ακόμα και να του ζωγραφίσει κάτι και μετά να «συζητήσουν» για αυτό.

 Τραγούδικαιχορός.Βάλτε τους μουσική και αφήστε τους να αυτοσχεδιάσουν χορευτικές φιγούρες ή εφοδιάστε τους με μουσικά όργανα (μπορεί απλά να είναι τα δοχεία και οι κουτάλες από την κουζίνα) για συνθέσουν το δικό τους ρυθμό.

Αγώνες δρόμου.Αν το μικρό σας μπουσουλάει ή περπατάει, ενθαρρύνετε το μεγαλύτερο παιδί να το μιμηθεί οργανώνοντας αγώνες δωματίου ή προτείνετε να κάνουν διαδρομές ανάμεσα σε μαξιλάρια ή χαρτόκουτα που θα έχετε τοποθετήσει στο πάτωμα.

Χτίσιμο και γκρέμισμα.Τα τουβλάκια είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια για κάθε ηλικία. Προτείνετε στο μεγαλύτερο παιδί να χτίσει και ενθαρρύνετε το μικρό να προσπαθήσει και εκείνο να βοηθήσει ή να γκρεμίσουν μαζί την κατασκευή. Αν το μεγαλύτερο παιδί θέλει να διατηρήσει την κατασκευή φροντίστε να τη φτιάξει κάπου όπου το νήπιο δεν θα έχει πρόσβαση.