Έρευνα μελετά την επίδραση της μητρικής φωνής στον παιδικό εγκέφαλο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό, επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» ο εγκέφαλος του παιδιού έχει ισχυρότερες αντιδράσεις όταν εκτίθεται στη φωνή της μητέρας του σε σχέση με τη φωνή ενός ξένου. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ακόμη και αν η μητέρα λέει ασυναρτησίες ή μιλά για μερικά μόλις δευτερόλεπτα.
Οι ερευνητές, θέλοντας να μελετήσουν την επίδραση της μητρικής φωνής στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, έκανα εγκεφαλογραφήματα σε 24 υγιή παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τα παιδιά άκουγαν ηχογραφήσεις μερικών δευτερολέπτων στις οποίες μιλούσαν οι μητέρες τους με λόγια που δεν έβγαζαν νόημα και δύο ακόμη άγνωστες γυναικείες φωνές.
Το αποτέλεσμα ήταν στο 97% των περιπτώσεων τα παιδιά να αναγνωρίζουν την φωνή της μητέρας τους. Αυτό, όμως, δεν οφειλόταν τόσο στις ακουστικές τους δεξιότητες όσο στην ενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα, τις ανταμοιβές και την αναγνώριση προσώπων.
Οι επιστήμονες διατείνονται πως δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στην ταχύτατη αναγνώριση της φωνής και την ενεργοποίηση τόσων πολλών περιοχών του εγκεφάλου και κυρίως αυτών που αφορούν τις ανταμοιβές. Θεωρούν πως ο παιδικός εγκέφαλος εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει την φωνή της μητέρας αναζητώντας από αυτήν κάποιο αντάλλαγμα.
«Αυτή είναι η φωνή της μαμάς μου! Η μαμά μου έρχεται για φιλιά και αγκαλιές, μπορεί και κάποιο γλύκισμα!».