Μοντεσσοριανή προετοιμασία γεύματος!

Μοντεσσοριανή προετοιμασία γεύματος!

Πώς μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του γεύματος σύμφωνα με την μοντεσσοριανή μέθοδο

Η μοντεσσοριανή μέθοδος εκπαίδευσης βασίζεται στην ελευθερία του παιδιού να εξερευνήσει το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του και μαθαίνοντας εμπειρικά μέσα από τα ερεθίσματα. Για να εφαρμόσετε την εν λόγω μέθοδο στο σπίτι δεν χρειάζεται να κάνετε δραστικές αλλαγές, απλά να διαδφοροποιήσετε τη θεωρία σας γύρω από το τι είναι ικανό και τι όχι να κάνει ένα νήπιο ή πόσο χρειάζεται η παρέμβαση ενός ενήλικα σε κάθε δραστηριότητα. Φυσικά, φροντίσετε να του παρέχετε ερεθίσματα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από το πώς ένα παιδί με βάση την μοντεσσοριανή μέθοδο μπορεί να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες συμμετέχοντας στην προετοιμασία του φαγητού, που αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα της καθημερινότητας.   

  • Για να δώσετε τη δυνατότητα στο μικρό σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού θα πρέπει αρχικά να εξασφαλίσετε ότι η κουζίνα είναι ένα χώρος ασφαλής και ότι θα έχει εύκολη πρόσβαση στα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαθέσετε ένα χαμηλό συρτάρι για τα κουτάλια και τα μπολάκια του ή ένα χαμηλό ράφι στο ψυγείο που θα έχει την τροφή για να μπορεί να την παίρνει μόνο του.
  • Για να φτάνει στον πάγκο ή στον νεροχύτη, εγκαταστήστε μόνιμα ένα σκαμνί - σκαλοπάτι και συμφωνήστε ότι μέρος της προετοιμασίας είναι και το συμμάζεμα στο τέλος, που θα κάνετε μαζί.
  • Φροντίστε δε να εδραιώσετε υγιείς συνήθειες, μαθαίνοντας το μικρό σας να πλένει τα χέρια του πριν ασχοληθεί με οτιδήποτε περιλαμβάνει τροφή.

Πλεονεκτήματα

  • Η προετοιμασία του φαγητού κάνει την τροφή πιο θελκτική καθώς το παιδί νιώθει πως συμμετέχει στην δημιουργία του γεύματος. Πρόκειται λοιπόν για μια καλή στρατηγική για παιδιά που είναι πολύ εκλεκτικά με το φαγητό.
  • Το βοηθάει να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.
  • Διδάσκει την αξία του φαγητού αλλά και της προσωπικής υγιεινής που συνδυάζεται με την προετοιμασία του.
  • Ενισχύει την επιθυμία του να πειραματίζεται, να μαθαίνει μέσω της πράξης, να νιώθει ότι προσφέρει και να είναι ανεξάρτητο.

Πρακτικά, τι μπορεί να προετοιμάσει;

Φυσικά όσο υπέρμαχοι της μεθόδου και αν είστε ένα νήπιο δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει σε κάθε συνταγή ή να βοηθήσει στην προετοιμασία οποιουδήποτε γεύματος. Ας δούμε στην πράξη πού μπορεί να βοηθήσει.

Να αλείψει βούτυρο και μαρμελάδα στο ψωμί.Εφοδιάστε το με ένα ελαφρύ μαχαίρι με στρογγυλεμένες άκρες, ειδικό για παιδιά, και με τα υλικά που χρειάζεται. Για τις πρώτες φορές βάλτε ένα κομμάτι από βούτυρο και λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι για να το διευκολύνετε αλλά και να περιορίσετε την ποσότητα που θα πάει χαμένη από τις προσπάθειες.

Να φτιάξει πράσινη σαλάτα. Εδώ ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές του έχετε πολλές δυνατότητες. Το πρώτο βήμα είναι να σας βοηθήσει στο πλύσιμο των λαχανικών, ενώ αν είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιήσει αφαλές εργαλείο κοπής (όπως αυτό της εικόνας) για να κόψει, λόγου χάρη, αγγούρι (μιας και είναι πιο εύκολο στην κοπή από άλλα λαχανικά).

Να κόψει μήλα.Για να κάνετε το κόψιμο των μήλων φιλικό για το μικρό σας κόψτε το μήλο στη μέση και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια κοπής με την επίπεδη πλευρά του προς τα κάτω. Στην συνέχεια, βοηθήστε το να πιέσει το εργαλείο κοπής από την κορυφή του μήλου προς τα κάτω. Αφού κοπεί σε φέτες, το εύκολο κομμάτι είναι να τις τοποθετήσει στο πιάτο.

Να ξεφλουδίσει ένα βραστό αυγό.Το ξεφλούδισμα ενός καλά βρασμένου αυγού είναι ιδανικό για να εξασκήσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες. Ραγίστε το κέλυφός του στην μια άκρη, αφαιρέστε ένα μικρό κομμάτι για να το βοηθήσετε και αφήστε το να το ξεφλουδίσει εντελώς.

Να φτιάξει χυμό πορτοκαλιού. Με ένα απλό στύφτη και μερικά πορτοκάλια που θα έχετε κόψει στα δύο μπορεί να φτιάξει μόνο του τον χυμό του για το πρωινό!