Οι ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου

Ο ύπνος του νηπίου και του παιδιού

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

Τα νήπια χρειάζονται περίπου 10 με 12 ½ ώρες ύπνου κάθε βράδυ ενώ τα παιδάκια του δημοτικού 9 ½ με 11 ½ ώρες. Βέβαια η ανάγκη για ύπνο διαφέρει από παιδί σε παιδί καθώς άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερες και άλλα λιγότερες ώρες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην σωματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και την πείνα ή τον τρόπο που το σώμα μεταβολίζει. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ατυχήματα και χαμηλή απόδοση στο σχολείο.


Για να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσει όσο το δυνατόν περισσότερο ύπνο:

  • Καθιερώστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα – ωράριο για ύπνο. Τα νήπια και τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του σχολείου το ιδανικό θα είναι να βρίσκονται στο κρεβάτι από τις 9.
  • Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα, που θα βοηθήσει το σώμα του μικρού σας να προετοιμαστεί για ύπνο, όπως για παράδειγμα να κάνει μπάνιο, να του διαβάσετε μια ιστορία ή να του τραγουδάτε ενώ το βάζετε στο κρεβάτι.
  • Εξασφαλίστε ότι το δωμάτιο του μικρού σας είναι κατάλληλο για ύπνο, δηλαδή σκοτεινό, ήσυχο και σε καλή ανάλογα με την εποχή θερμοκρασία.
  • Μην έχετε τηλεόραση ή υπολογιστή στο δωμάτιο του παιδιού σας.
  • Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα πριν από τον ύπνο.
  • Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και στις διακοπές. Μια ποικιλία μια στο τόσο δεν θα προκαλέσει μακροχρόνια διαταραχή, αλλά οι ακανόνιστες ώρες μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημες συνήθειες ύπνου ή σε αϋπνίες.