Ένας δεινός ρήτωρ γεννιέται

Συνομιλία μαμάς κόρης

Πώς να βοηθήσετε το μικρό σας να σχηματίζει ολοκληρωμένες προτάσεις

Το μικρό σας λέει ήδη τις πρώτες του λεξούλες, αλλά είναι ώρα να προχωρήσει σε κανονικές προτάσεις και να πιάνει τις πρώτες του κουβεντούλες; Δείτε με ποιους τρόπους θα το ενθαρρύνετε για να εξελιχθεί σε έναν ομιλητή με αυτοπεποίθηση!


  • Κοινωνικοποιηθείτε. Δώστε την ευκαιρία στο μικρό σας να βρίσκεται μαζί με άλλους ενήλικες και παιδιά για να έχει τη δυνατότητα να εξασκηθεί στην συζήτηση. Είναι ωστόσο σημαντικό να μην το πιέζετε, καθώς μπορεί να είναι κουρασμένο ή να μην έχει διάθεση να μιλήσει. Μπορείτε να του δώσετε ένα κίνητρο ξεκινώντας την κουβέντα και να το αφήσετε να αποφασίσει αν θέλει να συμμετέχει ή όχι.
  • Ακούστε με προσοχή. Μπορεί να θεωρείτε ότι είναι καλύτερο να μιλάτε συνέχεια στο μικρό σας για να μαθαίνει λέξεις και να ακούει ολοκληρωμένες προτάσεις, ωστόσο καμιά φορά είναι πολύ καλύτερο να του δίνετε ευκαιρίες για εξάσκηση και να το ακούτε προσεκτικά. Αυτό θα δώσει στο μικρό σας την αυτοπεποίθηση πως έχει πράγματα να πει που πραγματικά σας ενδιαφέρουν! Από την άλλη, επειδή το μικρό σας χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να επεξεργαστεί αυτά που του λέτε, όταν του μιλάτε βεβαιωθείτε ότι κάνετε συχνά παύσεις και του δίνετε αρκετό χρόνο για να απαντήσει. Αν συζητάτε με το μικρό σας φροντίστε να μην το διακόπτετε για να ολοκληρώσετε τις προτάσεις του, καθώς αυτό δεν θα το βοηθήσει να βελτιωθεί.
  • Ακολουθήστε το. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να υποστηρίξετε τις επικοινωνιακές ικανότητες του μικρού σας είναι να του αφήσετε το προβάδισμα. Αυτό σημαίνει να συμμετέχετε σε ό,τι κάνει αλλά αποφεύγοντας να παίρνετε τον έλεγχο της κατάστασης. Αν το αφήσετε ελεύθερο είναι πιο πιθανό να απολαύσει ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα δίνοντάς του ένα κίνητρο να μιλήσει για αυτό.

Συζήτηση μπαμπά νηπίου

  • Δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Όταν το μικρό σας γνωρίζει ήδη κάποιες λέξεις, βοηθήστε το να μιλήσει σχηματίζοντας προτάσεις με τις λέξεις που ήδη γνωρίζει. Έτσι χτίζετε κάτι καινούργιο πάνω σε ήδη εγκαθιδρυμένες γνώσεις εισάγοντας ταυτόχρονα νέες ιδέες.
  • Προσφέρετε υποστήριξη. Κάποιες φορές ενδέχεται οι άλλοι να μην καταλαβαίνουν τι λέει το μικρό σας. Αποφύγετε να το διορθώνετε ή να το βάζετε να το ξαναπεί. Αντιθέτως υποστηρίξτε το επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε. Επικεντρωθείτε περισσότερο σε αυτό που λέει το μικρό σας παρά στον τρόπο που μιλάει, καθώς αυτός θα βελτιωθεί καθώς μεγαλώνει. Θυμηθείτε ότι το σημαντικότερο είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ως ομιλητής.
  • Μειώστε τις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε το μικρό σας να μιλήσει, αλλά προσέχετε να μην το παρακάνετε για μην νιώσει ότι «βομβαρδίζεται» από πληροφορίες. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τις ερωτήσεις με σχόλια. Για παράδειγμα αντί να το ρωτήσετε «ευχαριστήθηκες το παιχνίδι στην παιδική χαρά;» πείτε του ότι «περάσαμε όμορφα σήμερα στην παιδική χαρά».  
  • Γιατί μαμά; Τα περισσότερα νήπια αγαπούν πολύ τις ερωτήσεις που ξεκινούν με ένα «γιατί». Αν κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις είναι δύσκολο να απαντηθούν προσπαθήστε να αποφύγετε την απάντηση «γιατί έτσι». Παράλληλα αποφύγετε να δίνετε μακροσκελείς απαντήσεις. Οι εξηγήσεις σας να είναι σύντομες και απλές.

Θέλοντας να σας βοηθήσουμε έχουμε ήδη απαντήσει σε προηγούμενο άρθρο σε «9 δύσκολες παιδικές ερωτήσεις σχετικές με το σώμα».

  • Οι μεγάλες λέξεις έχουν πλάκα. Πολλά νήπια ενθουσιάζονται με τις μεγάλες λέξεις, συνεπώς ενθαρρύνετε το μικρό σας να τις πει ακόμα και αν μπερδεύετε. Στη συνέχεια επαναλάβετε τη λέξη για να ακούσει πώς προφέρεται κανονικά.