Ντύνεται μόνο του!

Ντύνεται μόνο του!

Ξεκινήστε την εξάσκηση για να μάθει να ντύνεται μόνο του

Περίπου στην ηλικία των 2 το παιδί σας θα κάνει τις πρώτες απόπειρες για να βάλει, να κουμπώσει ή να ξεκουμπώσει τα ρούχα του. Η εξάσκηση των δεξιοτήτων που αφορούν στο ντύσιμο είναι κομβική για να τα καταφέρει. Δώστε του χρόνο, επιτρέψτε του να απολαύσει την ανεξαρτησία του και ξεκινήστε με υπομονή τα μαθήματα.

Φερμουάρ. Το να μάθει να ανοίγει και να κλείνει το φερμουάρ έχει τουλάχιστον πλάκα, επομένως δεν πρόκειται να βαρεθεί μέχρι τελικά να τα καταφέρει. Ξεκινήστε την εξάσκηση γύρω στους 22 μήνες σε ένα μπουφάν με πιο σταθερό ύφασμα και πιθανόν πιο μεγάλο φερμουάρ, μαθαίνοντας πρώτα τον τρόπο για να το κατεβάζει, μιας και είναι ο πιο εύκολος. Μετά από κάποιους μήνες βοηθήστε το να τοποθετεί τα δύο μέρη μαζί και να ανεβάζει το φερμουάρ μόνο του. Προτείνετε ότι το φερμουάρ είναι ένα τρένο που πρέπει να ταξιδέψει πάνω στις ράγες κατά μήκος του μπουφάν ή της ζακέτας του.

Παπούτσια. Από τους 22 μήνες μπορεί να δοκιμάσει να βάζει μόνο του τα παπούτσια του που δεν έχουν κορδόνια, απλά γλιστρώντας το πόδι του μέσα. Αρχικά δείξτε του τι να κάνει και εξηγήστε του πώς να κυρτώσει το πέλμα του ή πώς πιέσει την φτέρνα για να μπει το παπούτσι. Γύρω στα 3 αφήστε να δοκιμάσει τελείως μόνο του. Προς το παρόν ξεχάστε τα κορδόνια. Για αργότερα διαβάστε οδηγίες εδώ για να το μάθετε να τα δένει μόνο του.

Παντελόνι. Όπως και με το φερμουάρ, είναι πιο εύκολο να μάθει πώς να κατεβάζει και να βγάζει το παντελόνι του (θα του χρειαστεί και για το γιογιό) από το πώς να το φοράει και να το κουμπώνει. Για να ξεκινήσετε τα μαθήματα, προμηθευτείτε ένα παντελόνι τύπου φόρμας, χωρίς κουμπιά, φερμουάρ και άλλα αξεσουάρ. Ανοίξτε το κάθε μπατζάκι φαρδιά πλατιά και βοηθήστε το μικρό σας κρατώντας το να βάλει το κάθε του πόδι μέσα. Μην του ανεβάσετε το παντελόνι ως επάνω. Μια ιδέα είναι να το βοηθήσετε να το φορέσει μέχρι τα γόνατα και στη Ντύνομαι μόνη μου πια!συνέχεια να συζητήσετε τι πρέπει να κάνετε «γιατί δεν φαίνεται να φοριέται και πολύ σωστά έτσι».  

Βάζοντας το μπουφάν. Αν δυσκολεύεται να βάλει το μπουφάν του ακολουθήστε το παρακάτω τρικ, με την προϋπόθεση βέβαια να εξασκηθεί και στον κανονικό τρόπο μεγαλώνοντας. Απλώστε το μπουφάν στο κρεβάτι με ανοιχτό το φερμουάρ, με την πίσω πλευρά να ακουμπάει στο κρεβάτι και το λαιμό να βρίσκεται προς το μέρος του μικρού σας. Δείξτε του πώς να βάζει το ένα και μετά το άλλο μανίκι. Αφού βάλει και τα δύο μανίκια μέχρι τους αγκώνες θα πρέπει το μπουφάν να κρέμεται ανάποδα μπροστά του. Έπειτα, πείτε του να σηκώσει τα χέρια ψηλά, να περάσει το μπουφάν πάνω από το κεφάλι του και …όλα μπαίνουν στη θέση τους!   

Φορώντας την μπλούζα του. Περίπου στα πρώτα του γενέθλια θα έχει την ικανότητα να εξασκηθεί στο να φοράει ένα απλό μπλουζάκι. Θα μάθει με ποιον τρόπο θα το περνάει από το κεφάλι και το λαιμό και πώς να φοράει κάθε ένα από τα μανίκια. Για περισσότερη εξάσκηση ενθαρρύνετέ το να ντύνει τις κούκλες του. 

Κουμπιά «press button». Για την εξάσκηση με κουμπιά προτιμήστε να ξεκινήσετε από τα κουμπιά «press button» με μεγάλη επιφάνεια ώστε να μπορεί πιέζοντας το δάχτυλό του να τα κλείνει. Για να τα ξεκουμπώσει απλά δείξτε του πώς να απομακρύνει τραβώντας τα δύο υφάσματα που βρίσκονται γύρω από το κουμπί.   

Κουμπιά σε κουμπότρυπες. Πρόκειται για το πιο δύσκολο μάθημα για αυτό καλό είναι να περιμένετε μέχρι την ηλικία των 4 για να εξασκηθεί. Δείξτε του πώς να κρατάει το ένα κουμπί, προσπαθώντας ταυτόχρονα με το άλλο χέρι να ανοίξει περισσότερο την κουμπότρυπα και πώς τελικά να βάζει το κουμπί μέσα στην κουμπότρυπα.  Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κουμπιά για την εξάσκηση για να μπορεί να τα πιάνει πιο εύκολα και επιτρέψτε του να κάνει πρακτική στα ρούχα της κούκλα του ή στα δικά σας ρούχα.