Μαθήματα ανεξαρτησίας μέσα από το παιχνίδι

Ανεξάρτητο νήπιο

Πώς θα μάθετε το μικρό σας να είναι ανεξάρτητο μέσα από το παιχνίδι

Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να του δείξετε τον δρόμο προς την ανεξαρτησία. Ένας από αυτούς είναι και το παιχνίδι. Μέσω του παιχνιδιού, και κυρίως του δημιουργικού, τα παιδιά εξερευνούν τις δυνατότητές τους και ανακαλύπτουν τις προτιμήσεις τους, ενώ είναι πιο ανοιχτά για να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα. Δείτε συγκεκριμένα με ποιον τρόπο θα ενθαρρύνετε το βλαστάρι σας να είναι πιο ανεξάρτητο.

Παρέχετε επιλογές. Δώστε του κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια και συμπεριλάβετε και κάποιο παιχνίδι που του είναι άγνωστο. Χωρίς να το καθοδηγείτε, αφήστε το ελεύθερα να αποφασίσει με τι θέλει να παίξει. Αφήστε του επίσης αρκετό χώρο τόσο μέσα στο σπίτι όσο και εκτός για να εξερευνήσει πιθανά παιχνίδια. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία και επιλογές έχει, τόσο πιο ανοιχτό θα είναι σε νέες εμπειρίες. Αυτό θα ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή του και το βαθμό ανεξαρτησίας του.

Να είστε παρόντες αλλά χωρίς να εμπλέκεστε. Σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού σας είναι να παίζει και μόνο του, κυρίως ελεύθερα και δημιουργικά και όχι έχοντας κάποιον να τον καθοδηγεί. Οργανώστε με τέτοιον τρόπο το δωμάτιό του ή το σαλόνι για να αποτελέσουν χώροι παιχνιδιού, εφοδιάστε το με οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιχνίδι και καθίστε σε απόσταση. Στην αρχή μπορεί να θέλει να συμμετέχετε και εσείς. Μην το αγνοήσετε, απλά δώστε του απαντήσεις που να Αφήστε το να δυσκολευτείδείχνουν ότι δεν έχετε πολύ όρεξη να παίξετε. Σύντομα θα ασχοληθεί με κάτι πιο ενδιαφέρον.

Αφήστε το να δυσκολευτεί. Το παιδί σας θα μάθει μέσα από την δοκιμή και το λάθος. Αν το μικρό σας παίζει με τουβλάκια τότε δείξτε του πώς να τα τοποθετεί το ένα πάνω στο άλλο και στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει μόνο του. Αν δυσκολευτεί πολύ, βοηθήστε το πιάνοντας του το χέρι καθώς πάει να κάνει την κίνηση. Όμως, πάντα να έχετε στον νου μια αγγλική παροιμία που λέει «Ποτέ μην προσφέρεις βοήθεια σε ένα παιδί όταν ξέρεις πως μπορεί να καταφέρει αυτό με το οποίο έχει καταπιαστεί».

Υποστηρίξτε το και μην ασκείτε κριτική. Για να μάθει το μικρό σας να είναι ανεξάρτητο πρέπει να το υποστηρίζετε και να το ενθαρρύνετε σε κάθε του προσπάθεια. Αν το διορθώνετε αυστηρά όποτε δεν ικανοποιεί τις επιδιώξεις ή τους στόχους που έχετε ως ενήλικας, τότε εκείνο θα διστάσει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο χωρίς τη βοήθειά σας.

Κάντε ερωτήσεις. Τα παιδιά έχουν κάποιο λόγο που κάνουν ή επιλέγουν κάτι συγκεκριμένο. Κάνοντάς του ερωτήσεις σε σχέση με τις επιλογές του θα καταλάβετε τι νιώθει και πώς σκέφτεται. Συνεπώς, φροντίστε να δείξετε ενδιαφέρον για τις προσπάθειες του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ρωτήστε το να σας εξηγήσει τι κάνει. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε ακριβώς τι σας λέει, σημασία έχει πως με αυτόν τον τρόπο επαινείτε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του, ενθαρρύνοντάς το να γίνει πιο ανεξάρτητο σε ό,τι κάνει.

Ακόμα περισσότερα tips για να κάνει βήματα προς την ανεξαρτησία διαβάστε στο άρθρο «Μεγαλώστε ένα ανεξάρτητο παιδί».