Αναρρίχηση …στο σπίτι

Αναρρίχηση …στο σπίτι

Πώς να αντιμετωπίσετε το νήπιο που έχει πάθος με το σκαρφάλωμα;

Σκαρφαλώνει όπου βρει; Στους καναπέδες, στα τραπεζάκια και στα σκαλοπάτια χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να περπατήσει; Κάποιοι μπορεί να σκέφτεστε ότι μεγαλώνετε ένα μελλοντικό αστέρι της αναρρίχησης ή της ορειβασίας. Προς το παρόν πάντως αυτό που έχετε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε το ταλέντο του μέσα στους 4 τοίχους του σπιτιού σας.

Επιβλέπετε αλλά χωρίς να αγχώνεστε. Μην κρατάτε συνέχεια το μικρό σας από το χέρι και αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να του λέτε διαρκώς όχι, διαφορετικά θα δυσκολευτεί να αναπτύξει δεξιότητες και αυτοπεποίθηση γύρω από αυτές. Είναι καλύτερο να χαλαρώσετε και να το αφήστε να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις δυνάμεις του. Πιθανόν μετά από λίγο καιρό να αρχίσει να ασχολείται με κάτι άλλο.

Παρέχετε εναλλακτικούς τρόπους με ασφάλεια. Βρείτε κάτι στο οποίο το μικρό σας να σκαρφαλώνει με ασφάλεια μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα κουτιά σε παρέχετε ενναλακτικού τρόπουςδιαφορετικά μεγέθη ή μεγάλες μαξιλάρες και πουφ στο πάτωμα.

Μάθετε στο μικρό σας πώς να κατεβαίνει από ένα σημείο που έχει σκαρφαλώσει. Ένας τρόπος είναι να στηρίζεται στην κοιλίτσα του, να ακουμπάει προσεκτικά το ένα ποδαράκι του στο έδαφος και μετά να κατεβάζει και το άλλο. Αν έχει κάποιο αγαπημένο σημείο στο σπίτι για σκαρφάλωμα εξασκηθείτε και στον πιο ασφαλή τρόπο για να κατεβαίνει.

Αποδεχτείτε ότι κάποιες φορές θα πέσει. Το σκαρφάλωμα είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία καθώς το μικρό σας μαθαίνει να συντονίζει τα μάτια με τα χέρια, μαθαίνει να ισορροπεί και πέφτοντας να αναγνωρίζει τα όριά του.

Αποσπάστε του την προσοχή. Όταν θέλετε να σταματήσει το σκαρφάλωμα, αντί να του πείτε όχι, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποια άλλη δραστηριότητα ή παιχνίδι.

Κάντε το σπίτι σας πιο ασφαλές. Αν το μικρό σας σκαρφαλώνει σε έπιπλα φροντίστε να μην έχετε πολλές καρέκλες σε έναν χώρο ή να ασφαλίσετε τα ντουλάπια μιας βιβλιοθήκης για να μην τα χρησιμοποιεί ως στηρίγματα για να ανεβαίνει στα παραπάνω ράφια. Δείτε τι είναι αυτό που προτιμά το μικρό σας για σκαρφάλωμα, κρίνετε πόσο επικίνδυνο είναι και φροντίστε αναλόγως για την ασφάλειά του.

Αποτελεσματική πειθαρχία. Κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε του αυστηρά ότι αυτό που κάνει δεν είναι ασφαλές. Κάντε γνωστές τις συνέπειες που θα υπάρχουν από την στιγμή που το μικρό σας δεν σας ακούει ή μιλήστε του χρησιμοποιώντας φράσεις – κωδικούς. Για παράδειγμα αν δεν θέλετε να σκαρφαλώσει πείτε του «το ποδαράκια στο πάτωμα».