Μέθοδοι εκπαίδευσης στη χρήση του γιογιό

Μέθοδοι εκπαίδευσης στη χρήση του γιογιό

Επιλέξτε την κατάλληλη για την οικογένειά σας μέθοδο για αποτελεσματική εκπαίδευση στη χρήση του γιογιό

Θα γνωρίζετε καλά – ή θα φαντάζεστε – ότι για να εκπαιδεύσετε το μικρό σας στη χρήση του γιογιό ή της τουαλέτας θα χρειαστείτε πολλή υπομονή. Κυρίως όμως θα χρειαστείτε μια μέθοδο εκπαίδευσης που είναι πιθανό να φέρει αποτελέσματα, άρα μια μέθοδο που θα ταιριάζει στο μικρό σας και στις οικογενειακές σας συνήθειες.

Μέθοδος 1: Περιμένοντας τα σημάδια.

Πως; Ξεκινώντας από την ηλικία των 2 ετών, περιμένετε να δείτε τα σημάδια ετοιμότητας (ενδιαφέρον για το γιογιό, κατανόηση σωματικών αναγκών κ.ά.) αλλά χωρίς να το πιέζετε. Πρακτικά εγκαταστήστε το γιογιό σε ένα σημείο του σπιτιού αλλά μην επιμένετε να το χρησιμοποιεί. Απλά ενθαρρύνετέ το όποτε το κάνει.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα Επειδή είναι λογικό το μικρό σας να αποχωριστεί με επιτυχία τις πάνες όταν θα είναι έτοιμο, το πιθανότερο είναι να έχετε λιγότερα ατυχήματα με αυτή τη μέθοδο. Ωστόσο να είστε προετοιμασμένοι ότι το μικρό σας θα βγάλει τις πάνες σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι με άλλη μέθοδο και ότι η εκπαίδευση θα διαρκέσει αρκετά. Κατάλληλη για παιδιά που τους ενδιαφέρει να πετύχουν κάτι επειδή έχουν έναν στόχο, π.χ. να μιμηθούν το μεγαλύτερο αδερφάκι. 

Μέθοδος 2: Εκπαίδευση με πρόγραμμα.

Πώς;Επιλέξτε μια συγκεκριμένη περίοδο όπου μπορείτε να παραμείνετε πολύ χρόνο στο σπίτι για να αφοσιωθείτε και εσείς και αυτό στην εκπαίδευση. Μεταφέρετέ το συχνά στο γιογιό ρωτώντας το αν θέλει να το χρησιμοποιήσει ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει την αίσθηση της ανάγκης για ούρηση.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα: Η εκπαίδευση με πρόγραμμα βοηθάει το μικρό σας να μείνει προσηλωμένο και συγκεντρωμένο στον στόχο, αλλά είναι ιδανική μόνο για παιδιά που συνεργάζονται εύκολα ή λειτουργούν καλύτερα ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Το αρνητικό είναι ότι αν είστε πιεστικοί είναι πιθανό να δείτε πισωγυρίσματα ή το μικρό σας να δυσφορήσει και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε μια διαφορετική μέθοδο.   

Μέθοδος 3: Μετάβαση με εκπαιδευτικό βρακάκι.

Πώς; Αντικαταστήστε τις πάνες με ειδικά βρακάκια μιας χρήσης για εκπαίδευση, πηγαίνετέ το συχνά στο γιογιό ή στη λεκάνη και επιβραβεύστε το κάθε φορά που το χρησιμοποιεί έγκαιρα.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα: Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι για ατυχήματα, για περισσότερα έξοδα, αλλά και για αποτελέσματα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν θεωρείτε πως δεν θα απογοητευτείτε ή δεν θα εκνευριστείτε εύκολα αν το μικρό σας δεν τα καταφέρνει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την συγκεκριμένη μέθοδο.

Μέθοδος 4: Εκπαίδευση με επιβράβευση.

Πως; Κάθε φορά που το μικρό σας καταφέρνει να χρησιμοποιήσει με επιτυχία το γιογιό επιβραβεύστε το με κάτι μικρό, όπως ένα αυτοκόλλητο. Μπορείτε να ενισχύσετε και τις υπόλοιπες μεθόδους εμπλουτίζοντας τις με μικρά βραβεία, αν θεωρείτε πως θα δείτε πιο γρήγορα αποτέλεσμα δίνοντας τέτοιου είδους κίνητρα.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα: Το αρνητικό είναι ότι το μικρό σας μπορεί να ζητάει ανταλλάγματα και βραβεία για κάθε μετάβαση ή για κάθε κατόρθωμα που θα κάνει αργότερα για αυτό και είναι σημαντικό να θέσετε εξ αρχής συγκεκριμένα όρια, π.χ. τα βραβεία σας να είναι πολύ απλά ή να σχετίζονται αποκλειστικά με το γιογιό, όπως να επιλέξει τα καινούργια του εσώρουχα.

Μέθοδος 5: Κατευθείαν κανονικό βρακάκι.

Πως;Βγάλτε του τις πάνες, φορέστε του ένα βρακάκι για μεγάλα παιδιά και επιτρέψτε του να καταλάβει – νιώθοντας ότι έχει μεγαλώσει πια – πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το γιογιό, μαθαίνοντας από τα ατυχήματα.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα: Φυσικά η μέθοδος αυτή είναι και η πιο… βρώμικη μιας και τα ατυχήματα ειδικά στην αρχή θα συμβαίνουν διαρκώς. Κατάλληλη μόνο για γονείς που έχουν μεγάλα αποθέματα υπομονής και χρόνο να πλένουν.

Μέθοδος 6: Εκπαίδευση με ενθαρρυντικά λόγια.

Πως; Κάθε φορά που το μικρό σας χρησιμοποιεί με επιτυχία το γιογιό, μιλήστε του ενθαρρυντικά. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρει, πράγμα που θα το βοηθήσει να έχει αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα: Φροντίστε να μην το παρακάνετε γιατί αν συμβεί κάποιο ατύχημα θα αισθανθεί πως σας απογοητεύει πλήρως και μπορεί να παρουσιάσει πισωγύρισμα. Σε κάθε περίπτωση εξηγήστε του πως ατυχήματα συμβαίνουν όπως και ότι η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα.

ExtraTip: Τα παραπάνω δεν είναι ούτε απόλυτα ούτε ανελαστικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό μεθόδων ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιμένετε να δείτε τα σημάδια ετοιμότητας και κατόπιν να του φορέσετε εκπαιδευτικό βρακάκι και να επιβραβεύετε κάθε αποτελεσματική προσπάθεια με αυτοκόλλητα.