Τι πρέπει να γνωρίζει ο άνθρωπος που φροντίζει το παιδί σας;
Ο άνθρωπος που φροντίζει το μικρό σας – ακόμα και αν είναι η μητέρα σας ή η μητέρα του συντρόφου σας – πρέπει να ακολουθεί τους δικούς σας κανόνες και να λειτουργεί πάντα σε συνεννόηση με εσάς. Όταν δε το μωρό σας φροντίζει κάποια νταντά που σας έχει συστήσει κάποιος τρίτος ή κάποιος άλλος γνωστός είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες.
Τα στοιχεία επικοινωνίας. Φυσικά θα έχει το νούμερο του κινητού σας τηλεφώνου. Αλλά είναι πιο συνετό να έχετε εφοδιάσει τον άνθρωπο που θα προσέχει το παιδί σας, το τηλέφωνο του χώρου εργασίας σας, κάποιο άλλο τηλέφωνο συγγενή και το τηλέφωνο του παιδιάτρου για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που δεν υπάρχει πιθανότητα να σας βρει.
Τη ρουτίνα του παιδιού σας. Το μικρό σας ακολουθεί ήδη συγκεκριμένες συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή τρώει, κοιμάται και κάνει μπάνιο συγκεκριμένες ώρες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζει η νταντά του. Έτσι αφενός εκείνο θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια αν ακολουθεί ένα οικείο πρόγραμμα, αφετέρου ο άνθρωπος που το προσέχει θα αποφύγει ξεσπάσματα λόγω κούρασης, επειδή λόγου χάρη δεν έφαγε ή δεν κοιμήθηκε τις ώρες που έχει συνηθίσει.
Πώς να καθησυχάσει το μικρό σας.Κάθε παιδί καθησυχάζεται με διαφορετικούς τρόπους και αναμφίβολα εσείς έχετε καταλήξει σε διάφορες τακτικές που το ηρεμούν όταν ξεσπάει ή όταν κλαίει. εκμυστηρευτείτε αυτά τα μικρά κόλπα και εξασφαλίστε ότι το μικρό σας θα τα καταφέρει μια χαρά και κατά την απουσία σας. Φυσικά επειδή θα περνάει αρκετό χρόνο με το παιδί σας πιθανόν στην πορεία να ανακαλύψει και η ίδια κάποιες τακτικές που λειτουργούν. Αφήστε της λοιπόν την ελευθερία να τις εφαρμόσει και – γιατί όχι – παραδειγματιστείτε και εσείς.
Τι προκαλεί μεγάλα ξεσπάσματα. Για να προλάβετε τα μεγάλα ξεσπάσματα, ενημερώστε τον άνθρωπο που το προσέχει τι είναι αυτό που συνήθως τα προκαλεί. Μπορεί να είναι η υφή ενός συγκεκριμένου φαγητού, μέχρι η θέα κάποιου ζώου που φοβάται ή η απουσία μιας αγαπημένης κούκλας από το δωμάτιό του.
Τη θέση των πραγμάτων που θα χρειαστεί το μικρό σας. Αποθηκεύστε τα πράγματα που χρειάζεται το παιδί σας σε σημείο με εύκολη πρόσβαση και ενημερώστε λεπτομερώς σε ποια σημεία θα βρει αντικείμενα που πιθανόν να χρειαστεί.
Τους κανόνες για το φαγητό. Αν υπάρχουν κανόνες γύρω από το φαγητό θα πρέπει να τους γνωστοποιήσετε. Για παράδειγμα, ποια φαγητά δεν τρώει λόγω αλλεργίας, κάθε πότε επιτρέπεται να φάει γλυκό, ποια ροφήματα και φαγητά επιτρέπονται απαγορεύονται.
Ποια φαρμακευτικά σκευάσματα χρησιμοποιεί και πού βρίσκονται. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε αν το παιδί σας ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση σε κάποιες καταστάσεις (εισπνοές για το άσθμα, ένεση μετά το τσίμπημα μέλισσας κτλ), πού βρίσκονται αλλά και που αποθηκεύετε το φαρμακείο.
Τους κανόνες του σπιτιού.Είναι σημαντικό να γνωστοποιήσετε στον άνθρωπο που θα φροντίζει το μωρό σας τους κανόνες του σπιτιού. Από το τι επιτρέπεται να τρώει το μικρό ή ποια αντικείμενα να χρησιμοποιεί, μέχρι το ποια δωμάτια του σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιήσει.