Καλλιεργώντας την προσήλωση

Καλλιεργώντας την προσήλωση

Πόσο προσεκτικό είναι όταν του μιλάτε;

Για να σας παρακολουθεί με προσοχή δεν έχετε παρά να καλλιεργήσετε την ικανότητα να παραμένει προσηλωμένο στη συζήτηση. Πάρτε μερικές ιδέες από δοκιμασμένες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν αφενός μεν να επικοινωνείτε καλύτερα με το μικρό σας – και σε ζητήματα πειθαρχίας – αφετέρου δε να ενισχύσετε τον δεσμό σας.

Διαβάστε δυνατά στο μικρό σας σε καθημερινή βάση. Με αυτήν την ευχάριστη δραστηριότητα το νήπιο θα μάθει να απομονώνει την φωνή σας από όλους τους άλλους θορύβους του περιβάλλοντος μαθαίνοντας να μην αποσπάται η προσοχή του από κάτι άλλο. Έτσι θα το μάθετε να συγκεντρώνεται σε αυτό που λέτε.

Παίξτε παιχνίδια που βοηθούν στη συγκέντρωση και ενισχύουν την προσοχή. Τόσο τα νήπια όσο και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται ενθάρρυνση και συνεχή εξάσκηση μέσα από παραδείγματα για να καλλιεργήσουν κάποιο χαρακτηριστικό. Στην περίπτωση αυτή τα παιχνίδια είναι το ιδανικότερο μέσο για να μάθουν να συγκεντρώνονται. Τα παιχνίδια μνήμης είναι ιδανικά εργαλεία, όπως π.χ. το επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης με κάρτες ή το προφορικό παιχνίδι «φτιάχνω μια ιστορία» συνεχίζοντας τις προτάσεις που έχουν ξεκινήσει οι συμπαίχτες.  

Ενθαρρύνετε το μικρό σας λεκτικά, καθώς αυτό θα του δώσει κίνητρο να ενισχύσει την προσοχή του. Η ενθάρρυνση και η επιβράβευση θα το κάνουν να αυξήσει τις προσπάθειες του, καθώς βλέπει ότι σας ικανοποιεί. Και επειδή οι λέξεις έχουν τη δική τους δύναμη στη διαπαιδαγώγηση μην παραλείπετε να εκφράζεστε θετικά σε κάθε πρόοδό του.