Από τα παιχνίδια μίμησης μέχρι το άγγιγμα των δέντρων: όλα όσα πρέπει να έχει κάνει στη νηπιακή ηλικία
Τι θα πρέπει να έχει κάνει ένα νήπιο πριν περάσει από την νηπιακή στην προσχολική ηλικία; Ακολουθεί μια λίστα με ιδέες, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πηγή έμπνευσης κάθε φορά που θέλετε να γεμίσετε δημιουργικά τον χρόνο του. Προϋπόθεση είναι να γίνετε και εσείς για λίγο παιδιά, να μην διστάσετε να «τσαλακωθείτε», να ξαπλώσετε στο πάτωμα, να τρέξετε μαζί του! Έτσι θα κερδίσετε την άμεση επαφή με το μικρό σας και θα ενισχύσετε το δέσιμο μαζί του.
Ατέλειωτο παιχνίδι! Μερικές ιδέες για παιχνίδια; «Κατασκοπεία» στον πάρκο, κουκλοθέατρο, μεταμφίεση, χτίσιμο και γκρέμισμα πύργων, κρυφτό μέσα και έξω (προσοχή στην ασφάλεια) από το σπίτι, να παριστάνετε άγρια ζώα που παλεύουν, να ζωγραφίζετε με κιμωλίες το πεζοδρόμιο, να του λέτε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τα χέρια του όταν το ντύνετε κτλ. Ακόμα, αφήστε το να κυνηγήσει σαπουνόφουσκες και να παίξει με μπαλόνια, να φτιάξει παζλ και να κάνει μαζί σας «δουλειές» για το σπίτι, να ρολάρει στο πάτωμα και να χοροπηδά στο κρεβάτι, να φτιάχνει κάστρα από χαρτόκουτα και τούνελ από σεντόνια που θα έχει στηρίξει πάνω σε καρέκλες κ.ο.κ.
Ένα με την φύση. Ο κόσμος είναι εκεί έξω και περιμένει να τον εξερευνήσετε. Όποτε σας δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία πηγαίνετε μαζί σε πάρκα, σε βοτανικούς κήπους ή σε κάποιο βουνό και αφήστε το να τρέξει, να κυληστεί, να τσαλαβουτήσει στους νερόλακους, να κρυφτεί πίσω από τα δέντρα, να ταΐσει τις πάπιες, να παρατηρήσει τα λουλούδια, τα έντομα, τις δροσοσταλίδες που κρέμονται από τα φύλλα. Οργανώσετε μια μονοήμερη εκδρομή με πικ νικ, κύλημα στο γρασίδι και πέταγμα χαρταετού (δεν χρειάζεται να είναι Καθαρή Δευτέρα) ή μια πολυήμερη εξόρμηση στην εξοχή για να εξερευνήσετε κάποιο δάσος ή περιβόλι, να αγγίξετε κάθε δέντρο, να μιλήσετε για τους καρπούς, να ξαπλώσετε σε κάποιο ξέφωτο για να παρατηρήσετε τα σύννεφα, να μαζέψετε φύλλα, πέτρες και κλαδάκια ή να αναζητήσετε φωλιές πουλιών. Και για απασχόληση στο σπίτι, φυτέψτε ένα λουλούδι σε μια γλάστρα για να το παρατηρήσει καθώς μεγαλώνει.
Διαβάστε ακόμα: «5 πρωτομαγιάτικες βόλτες στην Αθήνα». Μπορεί να αργεί ακόμα η πρώτη ημέρα του Μάη αλλά οι προτάσεις μας είναι εξαιρετικές για κάθε ημέρα του χρόνου!
«Τροφή» για τις αισθήσεις. Δώστε του την ευκαιρία να παίξει με το νερό όταν ποτίζετε τα λουλούδια, να φτιάξει κάστρα με την άμμο, να βουτήξει τα χέρια του στο ρύζι ή σε ένα μπολ με φασόλια, να παίξει με ένα σφουγγάρι, με πομ-πομ και με άλλα υλικά χειροτεχνίας, να απολαύσει το μπάνιο του με διάφορα παιχνίδια που επιπλέουν, να πειραματιστεί με τα υλικά για ζύμη, ανακατεύοντας αλεύρι με νερό ή προσθέτοντας χρώμα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα υγρά κτλ.
Τραγούδια και ιστορίες. Διαβάστε παρέα βιβλία, αγγίξτε τα και μυρίστε τα. Τραγουδήστε και χορέψτε, κάντε ένα αυτοσχέδιο πάρτι στο σαλόνι σας, παίξτε μουσική με ξύλινες κουτάλες και σκεύη από την κουζίνα, φτιάξτε ακόμα και το δικό σας τραγούδι!
Μαγειρικοί πειραματισμοί. Οι πρώτοι πειραματισμοί στην κουζίνα μπορούν να γίνουν από τώρα! Προσποιηθείτε ότι φτιάχνετε μια «μαγική» συνταγή ανακατεύοντας διάφορα υλικά ή πράγματι ζητήστε του να σας βοηθήσει για να φτιάξετε μπισκότα, ψωμί και εύκολες συνταγές.
Καλλιτεχνικές ανησυχίες. Δώστε του την ευκαιρία να πειραματιστεί με τα χρώματα, ζωγραφίζοντας με τα δάχτυλα, με νερομπογιές, με κιμωλίες, με σφραγίδες και αυτοκόλλητα.
Επισκέψεις. Επισκεφθείτε μουσεία και πάρκα που υπάρχουν στην περιοχή σας και αναζητήστε περιοδικές εκθέσεις και άλλες παιδικές εκδηλώσεις. Μερικές προτάσεις για τους κατοίκους ή τους συχνούς επισκέπτες της πρωτεύουσας είναι το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ίσως για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες).