8 τρόποι για να αφήσει πίσω του την πιπίλα
Η ώρα για να αφήσει πίσω μια από τις όχι και τόσο καλές συνήθειές του, την χρήση της πιπίλας, έχει φτάσει. Ειδικά όσο μεγαλώνει τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί για να αποφύγει τα προβλήματα στην οδοντοστοιχία του. Αν έχετε κάνει ήδη κάποιες προσπάθειες και έχετε αποτύχει, μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τον αποχωρισμό της πιπίλας ως μια «πονεμένη ιστορία». Κάντε κάποιες ακόμα δοκιμές ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
- Κόψτε την μια και καλή. Υπάρχουν δύο τρόποι για να του κόψετε την συνήθεια, ο ένας είναι αυτό που λέμε «μια κι έξω». Και μπορεί αυτή η μέθοδος να μην λειτουργεί για όλα τα παιδιά, ωστόσο αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια μήπως και πιάσει στο δικό σας. Βέβαια, καλό είναι να προετοιμαστείτε ότι θα την αναζητήσει αρκετές φορές αλλά σταθερά φροντίστε να απαντάτε ότι η πιπίλα «έφυγε» μια για πάντα. Για να το κατανοήσει καλύτερα μπορείτε να την δέσετε στο κορδόνι ενός μπαλονιού και μαζί να την στείλετε «να συναντήσει ένα άλλο μωράκι που την χρειάζεται πιο πολύ».
- Περιορίστε τον χρόνο χρήσης. Εάν το παραπάνω δεν λειτουργήσει και το μικρό σας κλαίει και χτυπιέται, έχει έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης. Συμφωνήστε ότι θα την φοράει μόνο στον ύπνο και, αφού συνηθίσει αυτό το στάδιο, μειώστε τις ώρες χρήσης ακόμα περισσότερο μέχρι να την «κόψετε» τελείως.
- Δώστε της άσχημη γεύση. Δοκιμάστε να βάλετε λίγο λεμόνι ή ξύδι στην πιπίλα ώστε να μην έχει πια και τόσο ελκυστική γεύση. Η εν λόγω μέθοδος, βέβαια, δεν θα λειτουργήσει αν το μικρό σας συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να την ξεπλύνει.
- Φροντίστε να είστε δημιουργικοί. Τα παιδιά είναι πλάσματα της φαντασίας και γι’ αυτό πρέπει να ενθουσιάσετε το μυαλό του προκειμένου να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του. Ορίστε 2 ωραίες ιδέες:
- Μιλήστε του για την νεράιδα της πιπίλας και πείτε του ότι σε μία εβδομάδα θα περάσει για να την πάρει και να του αφήσει κάποιο δώρο. Γράψτε της μαζί ένα γράμμα για να της ζητήσει το αντάλλαγμα που επιθυμεί.
- «Φυτέψτε» την στον κήπο ή σε μια γλάστρα παρέα με μερικούς σπόρους και στη συνέχεια παρακολουθείτε τη να μεταμορφώνετε σε λουλούδι.
- Φτιάξτε μια ιστορία. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, φτιάξτε ένα δικό σας παραμύθι για το πώς ένα αντίστοιχο παιδάκι αποχωρίστηκε στην πιπίλα του.
- Διοργανώστε μια ημέρα ειδική για μεγάλα παιδιά. Ορίστε μια ημερομηνία και δώστε στην ημέρα μια ευφάνταστη ονομασία. Ανακοινώστε του ότι η ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτά που κάνουν τα μεγάλα παιδιά και ότι πρέπει να τη γιορτάσετε γιατί και εκείνο έχει πια μεγαλώσει. Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε ότι σε αυτά που κάνει ένα μεγάλο παιδί είναι να μην χρησιμοποιεί πιπίλα. Στη συνέχεια γιορτάστε κάνοντας δραστηριότητες για
μεγάλα παιδιά, όπως να πάτε μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο, να φάτε παγωτό, να παίξετε διαφορετικά παιχνίδια. Αν ζητάει την πιπίλα του υπενθυμίστε του ότι είναι πλέον μεγάλο παιδί. - Μετρήστε τις ημέρες μέχρι την ειδική ημέρα. Για να είναι πιο αποτελεσματική η παραπάνω μέθοδος, ξεκινήστε να υπενθυμίζετε στο παιδί σας από νωρίς ότι πλησιάζει η ημέρα του μεγάλου παιδιού. Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο τις ημέρες που λείπουν και αποκαλύψτε του σιγά σιγά τι «εορτασμούς» περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ημέρα.
- Επιβραβεύστε το. Όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει δοκιμάστε να το επιβραβεύσετε αν αποχωριστεί την πιπίλα αρχικά για κάποιες ημέρες. Φροντίστε το «βραβείο» να αξίζει τον κόπο, αλλά αποφύγετε τα γλυκά ή οτιδήποτε είναι βλαβερό για την υγεία ή ανατρέπει τις καθημερινές του συνήθειες. Υποσχεθείτε μια μεγάλη βόλτα, ένα παιχνίδι που θέλει πολύ, συνάθροιση για παιχνίδι με τους φίλους του κτλ.
Extra tips
- Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά. Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται την πιπίλα τους μέχρι τους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα είναι περισσότερο θέμα συνήθειας και ένα μέσο ανακούφισης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι τους πρώτους μήνες χρήσης της. Αν λοιπόν υπάρχει δυνατότητα να απομακρύνετε την πιπίλα νωρίς, μην διστάσετε να το προσπαθήσετε. Όσο πιο μικρό είναι άλλωστε τόσο λιγότερο θα διαμαρτύρεται για θα τη ζητάει πίσω.
- Ο αποχωρισμός της πιπίλας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το μικρό σας. Όποια μέθοδο και αν ακολουθήσετε φροντίστε να μην το κάνετε να νιώθει άσχημα επειδή τη χρησιμοποιεί ακόμα. Επίσης αποφύγετε να πείτε ότι μόνο τα μωρά χρησιμοποιούν πιπίλα και να το ρωτήσετε αν είναι ακόμα μωρό, όπως και γενικά να χρησιμοποιείτε αρνητικές φράσεις. Φροντίστε να είστε θετικοί με την όλη διαδικασία, βοηθώντας το να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έτσι να την εγκαταλείψει πιο εύκολα.
- Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως για κάθε παιδί λειτουργεί και μια διαφορετική μέθοδος ενώ υπάρχουν και διαφορές σε σχέση με την ηλικία που θα είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πιπίλα του.
- Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να κόψετε την θηλή της πιπίλας, όπως έκαναν παλιά, για να είναι λιγότερο απολαυστική. Η τακτική αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο να φεύγουν κομμάτια τα οποία μπορεί να του σφηνώσουν στον λαιμό.
Θέλετε να μάθετε κι άλλα για το θέμα αυτό; Τότε θα σας ενδιαφέρει και το άρθρο μας : «Παρακαλείται η πιπίλα να εκκενώσει το στόμα!». Απολαύστε το!