Γλωσσομπερδέματα!

Γλωσσομπερδέματα!

Γιατί μπερδεύει τη γλώσσα του και τις λέξεις;

Τα περισσότερα παιδιά λένε τις πρώτες τους λεξούλες περίπου στον ένα χρόνο, αλλά χρειάζεται διαρκής εξάσκηση μέχρι να καταφέρουν να προφέρουν σωστά τις λέξεις, αλλά και να τις τοποθετούν στη σωστή σειρά για να φτιάξουν προτάσεις. Μέχρι τότε είναι φυσικό η γλώσσα τους να μπερδεύεται, να προφέρουν λάθος τις λέξεις, να τις παραλείπουν, να τις κόβουν ή να παραποιούν τους φθόγγους. Για ποιους λόγους συμβαίνουν όλα τα παραπάνω;

Ακόμα μαθαίνει πώς να κινεί το στόμα και τη γλώσσα του.Η εκφώνηση κάποιων γραμμάτων ή φθόγγων, που απαιτεί επιπλέον κινήσεις της γλώσσας, είναι πολλές φορές δύσκολη για ένα νήπιο. Ωστόσο όσο πιο πολύ εξασκείται σε αυτούς τους ήχους τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να τους προφέρει σωστά.

Δεν έχει αποκτήσει εμπειρία μιλώντας με άλλους. Αν δεν έχει συναναστραφεί με αρκετό κόσμο ή δεν ακούει κόσμο να μιλάει, είναι φυσικό να κάνει λάθη, όπως για παράδειγμα να αναφέρεται σε ένα αγόρι λέγοντας «αυτή» και σε ένα κορίτσι λέγοντας «αυτός».  Όσο μεγαλώνει και συναναστρέφεται με περισσότερο κόσμο, οι γλωσσικές του δεξιότητες θα βελτιώνονται.

Χτίζει ακόμα το λεξιλόγιό του.Η γλωσσική ανάπτυξη επιταχύνεται όταν ένα παιδί έχει ήδη «απόθεμα» λέξεων από το παρελθόν, επειδή του μιλούσαν πολύ ή του διαβάζαν. Αλλά και πάλι, δεν είναι σε θέση να ανασύρει από την μνήμη του όλες τις λέξεις που έχει μάθει. Ακόμα, από την ηλικία των 3 αρχίζει να μαθαίνει πιο δύσκολες λέξεις, όπως ρήματα, προθέσεις, και τους πληθυντικούς.

SOS tip

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μπερδέματα στις λέξεις συμβαίνουν επειδή το μικρό σας ακόμα μαθαίνει αλλά αν σας προβληματίζει το ενδεχόμενο της γλωσσικής καθυστέρησης ή κάποιο πρόβλημα στην ακοή, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να σας συμβουλεύσει ή να αποκλείσει κάποιες από τις παραπάνω πιθανότητες.