Όταν χαλάει το ραντεβού για παιχνίδι

Ραντεβού για παιχνίδι

Τι να κάνετε όταν οι συναντήσεις για παιχνίδι δεν είναι τόσο ειδυλλιακές όσο τις περιμένατε.

Οι συναντήσεις για παιχνίδι είναι τα πρώτα ραντεβού κοινωνικοποίησης του μικρού σας. Τι γίνεται όταν, όμως, επιλέξετε τον λάθος συμπαίκτη; Πώς να αντιδράσετε όταν δεν λειτουργεί η σχέση μεταξύ των λιλιπούτειων συμπαικτών; Πάντα υπάρχει η πιθανότητα το ένα παιδάκι να είναι πιο δυναμικό, ενώ το άλλο υπερευαίσθητο, μπορεί και τα δύο να είναι πολύ ανταγωνιστικά ή απλά να μην ταιριάζουν.  


Να γνωρίζετε πότε να τα παρατάτε. Αν το μικρό σας παραπονεθεί ότι η φίλη του που εδώ και κάποιο καιρό συναντιούνται και παίζουν είναι πολύ αυταρχική ή θέλει όλα τα παιχνίδια για τον εαυτό της, πριν χαλάσετε τη «φιλία», κάντε κάποιες δοκιμές ακόμα και αν συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα απομακρύνετε τα παιδιά για κάποιο διάστημα. Καλό είναι επίσης να ενημερώσετε τους γονείς για τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, χωρίς να σημαίνει πάντα ότι όλοι οι γονείς θα δεχτούν ότι το παιδί τους έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά π.χ. ότι χτυπάει το άλλο παιδάκι. Στην πρώτη περίπτωση, που οι γονείς αποδέχονται και αναγνωρίζουν κάποια άσχημη ή υπερβολική συμπεριφορά από το παιδί τους είναι πιθανόν να το βοηθήσουν να αλλάξει κι έτσι τα ραντεβού να συνεχιστούν.

Ορίστε τους δικούς σας κανόνες στο σπίτι σας. Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι σε σχέση με τους κανόνες όταν το ραντεβού για παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο σπίτι σας. Αν για παράδειγμα ένα παιδάκι θέλει να παίξει με τη μπάλα μέσα στο σπίτι, ή του αρέσει να τα κάνει όλα άνω κάτω, ενημερώστε το ότι το σπίτι έχει συγκεκριμένους κανόνες και ότι είναι ευπρόσδεκτο να παίξει αρκεί να τους ακολουθεί. Έχετε, ωστόσο, κατά νου ότι αν μια συμπεριφορά είναι αποδεκτή στο δικό του σπίτι θα χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές τους κανόνες για να την αλλάξετε. Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά είναι ευπροσάρμοστα και μπορούν να μάθουν κανόνες για διαφορετικές καταστάσεις.

Λεπτός χειρισμός. Όταν επέλθει ο χωρισμός και … η σχέση δεν τραβήξει, είναι πολλές φορές καλύτερο να το χειριστείτε λεπτά. Αποφύγετε να μεταθέσετε την ευθύνη στο άλλο παιδάκι αλλά περιγράψτε την κατάσταση από την οπτική του δικού σας παιδιού, όπως για παράδειγμα «δεν νομίζω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο για μια τέτοιου είδους σχέση ακόμα».

SOS Tip: Επειδή κάποιο ή κάποια ραντεβού για παιχνίδι δεν πέτυχαν δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσετε να καλλείτε μαμάδες και παιδιά σπίτι σας. Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνικοποίηση τόσο του παιδιού σας όσο και τη δικής σας. Πριν ξεκινήσετε, βέβαια, να στέλνετε νέες προσκλήσεις προς συγγενείς, γνωστούς και φίλους, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο «Έλα να παίξουμε…! Το πρώτο του ραντεβού» για τα βασικότερα DOs και DONTs!