Εκνευριστικά άλματα ανάπτυξης

Εκνευριστικά άλματα ανάπτυξης

Ποιες συμπεριφορές και αντιδράσεις του νηπίου σας φέρνουν σχεδόν στα όριά σας;

Αναπτύσσεται με ταχύτητα και καθημερινά δρασκελίζει ακόμα ένα σκαλοπάτι ανάπτυξης, εξελίσσοντας τις δεξιότητές του. Βέβαια ορισμένα στάδια ανάπτυξης, παρόλο που είναι αναγκαία και φυσιολογικά, σας προκαλούν μικρό ή μεγαλύτερο εκνευρισμό αφού πυροδοτούν «περίεργες» αντιδράσεις από την πλευρά του. Όσο και αν η συμπεριφορά του σας δημιουργεί μικροπροβλήματα στην καθημερινότητα, μην ξεχνάτε ότι τα στάδια αυτά δεν διαρκούν για πάντα και ότι όλο αυτό είναι μέρος της προσπάθειάς του να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του.  

Όλο και πιο ψηλά. Όταν το μικρό σας αρχίσει να περπατάει και στη συνέχεια να σκαρφαλώνει στα έπιπλα για να ανακαλύψει τι υπάρχει εκεί όπου δεν έχει οπτικό πεδίο, είναι ώρα να ικανοποιήσετε την περιέργειά του, παρέχοντάς του ένα περιβάλλον με ασφάλεια. Δώστε του ένα παιχνίδι για σκαρφάλωμα ώστε να αναπτύξει την νέα του δεξιότητα, προμηθεύστε το με ένα ασφαλές σκαμπό ώστε να μπορεί να δει, για παράδειγμα τα ράφια της βιβλιοθήκης χωρίς να σκαρφαλώνει σε αυτά, και φροντίστε να ασφαλίσετε τα πιο βαριά έπιπλα στον τοίχο. Επίσης αρχίστε τις συχνές επισκέψεις σε ένα πάρκο ή μια παιδική χαρά όπου θα μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία του να κινείται, να σκαρφαλώνει και να κατακτά τα ύψη!

Δεν εμπιστεύεται κανέναν εκτός από τους δικούς του ανθρώπους.Το μικρό σας φοβάται τους αγνώστους και δείχνει να μην τους εμπιστεύεται. Το στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό και δείχνει πως το μικρό σας συνειδητοποιεί πως ο κόσμος δεν είναι τόσο ασφαλής όπως ίσως φαίνεται. Εξοπλιστείτε με υπομονή μέχρι να αρχίσει να κοινωνικοποιείται και συνεχίστε να του γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους φροντίζοντας να νιώθει την ασφάλεια της παρουσίας σας.

Είναι επιλεκτικό στο φαγητό.Ίσως να είναι καχύποπτο με τις νέες γεύσεις ή να βιώνει μια φάση ανεξαρτησίας κατά την οποία θέλει να επιλέγει εκείνο το φαγητό που θα φάει. Το καλύτερο είναι να μην μετατρέπετε τα γεύματα σε μάχες, να κάνετε υπομονή και να ακολουθήσετε αποτελεσματικές στρατηγικές για να το πείσετε να διευρύνει τις γευστικές του συνήθειες. Αντλήστε ιδέες από τα άρθρα μας «Βοήθεια! Παραμένειεκλεκτικόστοφαγητό! »,«Βοήθεια! Αρνείται να φάει! », «Πείστε το να φάει όσπρια! » και « Πώς θα φάει λαχανικά; ».

Ρωτάει συνέχεια «γιατί».Το πιο απλό γεγονός και η κάθε καινούργια εικόνα πυροδοτεί μια σειρά από ατελείωτες ερωτήσεις που ξεκινούν με ένα «γιατί». Το μικρό σας είναι περίεργο να γνωρίσει τον κόσμο και θέλει διαρκώς να μαθαίνει καινούργια πράγματα, ενώ απολαμβάνει την επικοινωνία μαζί σας. Για να κάνετε πιο ενδιαφέροντες τους διαλόγους, αλλάξτε ρόλους και ρωτήστε το εσείς γιατί πιστεύει ότι συμβαίνει το τάδε ή το δείνα ή γιατί κάτι έχει αυτό το χρώμα, σχήμα, μέγεθος. Οι απαντήσεις του σίγουρα θα σας εκπλήξουν!

Θα το κάνω εγώ! Το μικρό σας θέλει να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του αλλά ακόμα οι δεξιότητές του δεν είναι τόσο αναπτυγμένες ώστε να τα καταφέρει ή βρίσκει εμπόδια από εσάς. Φυσικά δεν μπορεί να εκφράσει την απογοήτευσή του για αυτό αλλιώς παρά μόνο με ξεσπάσματα. Παρόλο που δεν είναι πάντα δυνατόν να προλαβαίνετε τα ξεσπάσματα, ακολουθήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα και προσφέρετε επιλογές όπου είναι δυνατόν.

Το έκανα μόνο μου!Η αυξανόμενη διάθεση για ανεξαρτησία μαζί με την αποφασιστικότητά του έχουν σαν αποτέλεσμα να επιμένει κάθε φορά ότι εκείνο έκανε κάτι (μαγείρεψε, ντύθηκε, έχτισε τον πύργο του). Θέλει να σας δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι είναι ικανό να κάνει πράγματα ενώ ταυτόχρονα χτίζει την αυτοπεποίθησή του. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία για να του δώσετε χρόνο και βοήθεια – αν σας επιτρέψει – για να πειραματιστεί με τις δυνατότητες και τα όριά του.